T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Kıbrıs ültimatomu

AVRUPA Parlamentosu, tam üyelik müzakerelerine başlanan 12 aday ülke ile ilgili raporları dün kabul etti. AP'nin oylamasında, parlamentonun Türkiye'ye karşı oldukça sert ifadeler içeren Güney Kıbrıs raporu da geniş bir çoğunlukla kabul gördü.

Avrupa Parlamentosu genel kurulunda, tam üyelik müzakerelerine başlanan 12 aday ülke ile ilgili raporlar dün kabul edildi. Avrupa Parlamentosu'nun oylamasında, parlamentonun Türkiye'ye karşı oldukça sert ifadeler içeren ve Lüksemburglu sosyalist parlamenter Jacques Poos'un hazırladığı Güney Kıbrıs raporu da geniş bir çoğunlukla kabul gördü. Raporda, Türkiye ve KKTC'ye sert eleştiriler yöneltilirken, "Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'ı ilhak etmesi durumunda, AB üyeliğini unutması" tehdidi bulunuyor. Rum Yönetimi'nin AB üyeliği için Kıbrıs'ta çözümün şart olmadığı belirtilen raporda, Ankara'dan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi işgalci güç olarak niteleyen kararı kabul etmesi istendi.

Parlamento'daki konuşmasında, KKTC ve Türkiye'ye karşı sert ifadeler kullanan Poos, Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye tam üyeliği için Kıbrıs sorununun çözümünün şart olmadığını ileri sürdü. Sorunun çözümünün Türkiye'nin de yararına olduğunu kaydeden Poos, Rum kesiminin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin büyük bir başarıyla tamamlanmakta olduğunu belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da suçlayan Poos, Denktaş'ın Kıbrıs görüşmelerinden geçen yıl çekilmesinin büyük bir zaman kaybı olduğunu savundu. Türkiye'yle ilgili sert ifadelerin yer aldığı raporda, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'la entegrasyona gitmesi durumunda AB üyeliği şansını kaybedeceği belirtiliyor.

Rum Yönetimi'nin önü açıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, BM'nin toplumlararası dolaylı görüşmelerinden çekildiği gerekçesiyle eleştirildiği raporda, Helsinki Zirvesi sonuçlarına atıfta bulunularak, adadaki sorunun çözümünün, Rum kesiminin üyeliği konusunda bir koşul olamayacağı görüşüne yer verildi. Poos'un raporunda, Rum kesiminin ekonomik ve siyasi açıdan AB'ye üyeliğe hazır olduğu belirtilirken, adanın bölünmüşlüğüne ilişkin sorunun ise devam ettiği kaydedildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kıbrıs konusunda Türkiye ile ilgili aldığı kararlara da atıfta bulunulan raporda, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın geçen hafta AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile yaptığı görüşmenin memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Türkiye, Poos'un raporuna sert tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Poos'un Kıbrıs konusuna tehdit havasıyla yaklaşmasının BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonuna dayalı çabaları engelleyen sorumsuz bir yaklaşımdır" ifadesine yer verilmişti.

Verheugen ılımlı konuştu

AP'nin ilerleme raporlarıyla ilgili oturumlar sırasında AB Dönem Başkanlığı Türkiye'ye karşı sert ifadelerden kaçındı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen, yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını ön plana çıkardı ve Avrupa Birliği'nin sorunun çözümü konusunda BM'yle işbirliği içinde olacağını söyledi. Verheugen, yaptığı ılımlı konuşmada, Kıbrıs'ın bütünleşmiş olarak birliğe üye alınmasının Avrupa Birliği'nin stratejik hedefi olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Nihat Akyol, AP'nin, Kıbrıs konusunda yanlış adımlar attığını söyledi. Akyol, AP'nin bu tutumuyla Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmadığını ifade etti.

Helmut Schimit: Türkiye AB'yi işgal edecek

Almanya eski başbakanlarından Helmut Schimit, Türkiye'nin AB üyeliğinin hayal olduğunu söyledi. Fransız L'express dergisine konuşan Schimit, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, "Ne kültür, ne de manevi olarak hiç bir benzerliğimiz yok. Türkiye'de ordu islamcılarla mücadele ediyor. Aynı durum Rusya için de geçerli. Bu ülkelerin AB'ye üye olması kesinlikle mümkün değil; ancak ABD Türkiye'nin birliğe üye olması için AB'ye baskı yapıyor" dedi. 2099 yılında Türkiye'nin nüfusunun Almanya ile Fransa'nın bugünkü nüfusundan daha fazla olacağını iddia eden Schimit, "AB, Türk işgali altında olacaktır" dedi.

Senaryoyu gördü, daveti reddetti

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun, Kıbrıs görüşmelerinin 12 Eylül'de New York'ta başlamasına yönelik yaptığı daveti, "ortak zeminin henüz oluşturulmadığı" gerekçesiyle kabul etmediğini açıkladı. Denktaş, en çok üzüldüğü konunun ise, iki ay öncesinden ortaya çıkan bir senaryonun uygulanması olduğunu belirtti. Denktaş, kazara resmi belgelerden gördüğü bu senaryonun aynen ortaya çıkmış olmasından "büyük üzüntü" duyduğunu dile getirdi. Denktaş, AP'de görüşülen Kıbrıs raporuyla ilgili olarak, kimsenin Kıbrıs Türklerini sürükleyerek istemediği bir tarafa götüremeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı: Rapor tek yanlı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından kabul edilen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi`nin "Üyelik Başvurusu ve Müzakerelerinin Durumu" başlıklı rapor, Ankara tarafından tek yanlı ve Kıbrıs sorununun özünü dikkate almayan bir rapor olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Jacques Poos tarafından hazırlanan raporun AP Genel Kurulu tarafından kabul edilmesiyle, Kıbrıs bağlamındaki olumsuzluklara bir yenisinin eklendiği belirtildi. Bu arada Dışişleri Bakanı İsmail Cem, AB üyesi ülkeler ile aday ülkelerin dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısına katılmak üzere 8 Eylül Cumartesi günü Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek.


 
ABD ölüm virüsü üretiyor
Amerikan yönetiminin, milyonlarca kişiyi öldürebilecek güçte bakteriler üreten tesis kurduğu ortaya çıktı.
İsrail sporda da yalnız kaldı
"Ariel Şaron hasta" iddiası
Rusya'ya ziyaretini sürdüren İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dün yapacağı iki görüşmeyi iptal etti. Şaron'a yakın kaynaklar, İsrail Başbakanı'nın Rus Ortodoks Kilisesi Başpatriği İkinci Aleksis ve Rus meclisinin alt kanadı Duma'nın Başkanı Gennadi Selezniyev ile yapacağı görüşmeleri iptal ettiğini belirttiler. Bazı Rus yayın organları, Şaron'un sağlık durumunun bozuk olduğunu iddia ettiler. Rus yönetimi, Filistinlilerle diyaloğa girmesi için Şaron'u uyarmıştı. Bu arada İsrail ordusu gelecek hafta Filistin lideri Yaser Arafat'la görüşecek olan Dışişleri Bakanı Şimon Peres'e, Arafat'la fotoğraf çektirmesine yasak getirdi.
Makedon bakan savaş suçu işledi
İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch) Makedonya'da Arnavut sivillerin öldürülmesinde İçişleri Bakanı'nın da rolü olduğunu açıkladı. İnsan Hakları İzleme Komitesi, Makedon güvenlik güçlerini, geçen ay Arnavut gerillalara yönelik operasyonu sırasında, başkent Üsküp yakınındaki Ljuboten köyünde 10 sivili öldürmek, evleri yakmak ve şüphelilere işkence uygulamakla suçladı. Rapor, olaylar sırasında Makedonya İçişleri Bakanı Boskovski'nin de Ljuboten köyünde olduğunu belirtiyor. Raporda, Makedon polisinin 12 Ağustos'ta Arnavut köyü Ljuboten'de ev ev yaptığı arama sırasında 6 sivili öldürdüğü, 22 ev, dükkan ve barakayı yaktığı belirtildi. Sivillerin öldürülmesine ilişkin soruşturma yapılmasını isteyen komite, söz konusu operasyon sırasında köyde Arnavut gerillaların olduğuna dair kanıt olmadığı ifade edildi. Makedon güvenlik güçlerinin operasyonu sırasında İçişleri Bakanı Ljube Boskovski'nin köyde olduğu belirtilen rapora göre, polis ayrıca operasyonda köyden kaçan 100'den fazla erkeği ve erkek çocuğu ailelerinden ayırarak başkentteki polis karakollarına götürdü ve bazılarını dövdü.
6 Eylül 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED