T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Medyayı suçladı ve gitti

Bayındırlık Bakanı Aydın, sahip oldukları medya gücüyle büyük bir siyasi linç girişiminde bulunan bazı güdümlü güç odakları bulunduğunu söyledi ve bunlara fırsat vermemek için istifa ettiğini açıkladı.

Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, bakanlık görevi ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa açıklamasını, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra katıldığı NTV'nin canlı yayınında yapan Aydın'ı, istifasını Bahçeli'nin istediği belirtildi.

Aydın, TV'deki açıklamasında da, "Bahçeli'den bir zorlama oldu mu" sorusuna, "Elbette onunla konuştuk. Ancak bu kararı alırken, Genel Başkan Bahçeli'den bana hiç bir dikte, baskı ve yönlendirme gelmedi" cevabını verdi.

'Medya siyasi linç yaptı'

Bu arada, Bayındırlık Bakanlığı'ndan da Koray Aydın imzalı "Büyük Türk Milleti'ne" başlığıyla yazılı açıklama yapıldı. Kendilerini hem savcı, hem hakim yerine koyan ve sahip oldukları medya gücüyle adeta büyük bir siyasi linç girişiminde bulunan bazı güdümlü güç odakları bulunduğunu iddia eden Aydın, şöyle dedi: "Soruşturma ve ülkücü caimaya karşı tarihi kinlerini kusmak isteyenlere daha fazla fırsat vermemek için, Bakanlığımı şahsımı ve MHP'yi hedef alan kirli yıpratma hareketlerini boşa çıkarmak için, canımdan çok sevdiğim büyük Türk milletinin tertemiz ve kutlu sinesine dönüyorum. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan ve milletvekilliği görevimdem istifa ediyorum."

Yılmaz, Bahçeli'den istifa istedi

Öte yandan, Aydın'ın ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın MHP lideri Bahçeli'ye baskısı sonucu istifa ettiği öğrenildi. MHP lideri Bahçeli ile başbaşa görüşen Yılmaz'ın, "Meclis'te yapılacak bir gensoru oylaması hükümette rahatsızlığa neden olabilir. Beyaz enerji operasyonunda biz Ersümer'in istifasını aldık. Sizden de aynı duyarlılığı göstermenizi bekliyoruz. Yoksa ANAP ve DSP Grubunu kontrol edemeyiz" dediği öğrenildi. Bunun üzerine Bahçeli'nin Aydın'dan istifasını istediği, Aydın'ın da "Öyleyse milletvekilliğimden de istifa ederim" dediği öğrenildi.

Bu arada, Koray Aydın'ın milletvekilliğinden istifası, Anayasa ve TBMM İgçtüzüğü'ne göre Genel Kurul'da oylanacak. Milletvekilliğinin düşürülebilmesi için karar yeter sayısının (138) bulunması ve salt çoğunluk yeterli olacak.

Kabinedeki 6. İstifa

Sadi Somuncuoğlu: Parti kararına rağmen cumhurbaşkanlığına aday olması nedeniyle MHP lideri Bahçeli'nin onayıyla Devlet Bakanlığı'ndan azledildi.

Mehmet Ali İrtemçelik: AB süreci ile ilgili Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüş ayrılığına düşmesi nedeniyle istifa etti.

Yüksel Yalova: Tütün Kanunu konusunda yaptığı açıklamaların piyasaları altüst etmesi üzerine bakanlıktan istifa etti.

Cumhur Ersümer: Beyaz Enerji soruşturmasında isminin iddianamede yer alması üzerine Enerji Bakanlığı'ndan ayrıldı.

Enis Öksüz: Telekom'un özelleştirilmesi konusunda direnç gösterdi. Devlet Bakanı Kemal Derviş'le tartıştı. Doların yükselmesinin sorumlusu gösterilmesinin ardından istifa etti.

Sadettin Tantan: Yolsuzluk operasyonları nedeniyle lideri Mesut Yılmaz'ın tepkisini çekti. İçişleri Bakanlığı'ndan Devlet Bakanlığı'na kaydırılınca bakanlıktan ve ANAP'tan ayrıldı.

ANAP: Bizim etkimiz yok

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, Bayındırlık Bakanı Aydın'ın istifasının, hükümetin işleyişini menfi olarak etkilemeyeceğini belirtti. Akarcalı, "Bayındırlık Bakanlığı'ndaki operasyonda, ANAP'ın parti olarak en ufak dahli yoktur" dedi.

 
İstifa muhalefeti tatmin etmedi
DYP ile Saadet Partisi, Koray Aydın hakkında Meclis Soruşturması açılmasını isteyecek.
DSP'den 'ahlak' yasası
DSP'li Uluç Gürkan, milletvekili seçilen kişilerin milletvekilliği süresince bütün ticari faaliyetlerini kayyuma devretmesini öngören "Siyasi Ahlak Yasası" teklifi hazırladı
Anayasa paketine evet
AK Parti lideri Erdoğan, anayasa değişikliği paketinde tek bir madde bile olsa destekleyeceklerini belirterek, "Zaman, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlükler zamanıdır" dedi.
Septioğlu dualarla uğurlandı

İzgi: Re'sen çağıracağım
TBMM Başkanı Ömer İzgi, anayasa değişikliği konusunda muhalefet liderleriyle görüşeceğini söyledi. AB Genel Sekreteri Volkan Vural'ı kabul ederek, AB sürecinde yapılması gerekli yasal düzenlemeler konusunda bilgi alan İzgi, bir gazetecinin Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmayacağını sorması üzerine, "Anayasa değişikliği için yeterli imza toplanıp bana verilirse ayrıca olağanüstü toplantı için gerekli olan 110 imzayı beklemeyeceğim, kendim resen çağıracağım demiştim. Şimdi yapacağım işlem de bu" dedi. İzgi, bir soru üzerine de, Bayındırlık Bakanı Aydın hakkında verilen gensoru önergesinin olağanüstü toplantıda ele alınmayacağını, öncelikle Anayasa Komisyonu üyelerinin seçileceğini bildirdi. Öte yandan Meclis Başkanı İzgi Anayasa değişikliği teklifi konusunda muhalefet parti liderleriyle biraraya geldi. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ile görüşen İzgi, liderlerden destek istedi. SP lideri Kutan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamda, Anayasa değişikliği teklifini destekleyeceklerini, ancak imza vermeyeceklerini kaydetti. Kutan, komisyonda bazı konulrda değişiklik isteyeceklerini de ifade etti.

6 Eylül 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED