T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Küstah ve hegemonyacı

Bush'un "Şeytan üçgeni" benzetmesi İran'ı ayağa kaldırdı. İran Cumhurbaşkanı Hatemi, "Tarihten ders almayan

Bush'un küstahlıklarına ve müdahaleci politikalarına boyun eğmeyeceğiz" dedi. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld ise, bu ülkelere hoşgörü göstermeyeceklerini tekrarladı.

ABD Başkanı George Bush'un Kongre'de yaptığı birliğe davet konuşmasında İran, Irak ve Kuzey Kore'yi hedef göstermesi, tarafsız kalan ülkeleri de tepdit etmesi şiddetli tepkilere neden oldu.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Bush'un İran ile ilgili iddialarını reddetti. Bush'un konuşmasını "müdahaleci, savaş kışkırtıcısı, hakaret edici, eski propagandalarının devamı ve hepsinden kötüsü, gerçekten İran halkına karşı bir hakaret" olarak niteledi. "Biz her ne kadar savaş kışkırtıcılığına karşı ve bütün insanlık için adaletin egemenliği temelinde bir barıştan yana isek de, büyük İran ulusu yabancıların küstah isteklerine boyun eğmeyecek" diyen Hatemi, "ulusumuz bağımsızlık, özgürlük ve İslam cumhuriyeti için gerekli bedeli ödemeye hazır olduğunu kanıtlamıştır" dedi.

Tarihten ders almamış

"En öncelikli olan şey şudur: böyle hegemonyacı tavırlar benimsemek, İran ulusunun iştahları asla doymayacak ve daima diğerlerinin işlerine karışmak isteyen hükümetlerle mücadelede birlik ve dayanışmasını daha da güçlendirecek olmasıdır" diyen Hatemi şöyle devam etti:

"Sayın Bush sadece tarihten ders almayı beceremediğini göstermekle kalmayan, aynı zamanda Amerika'nın gelecekteki siyasetini belirlemek için, geçmiştekinden daha az gerçekçi ve daha kötü bir yön belirleme peşinde olan belirli açıklamalarda bulundu. Bush'un açıklamalarındaki küstah ve müdahaleci üslubu herkese Amerikan erken tarihindeki politikacılarının üslubunu hatırlattı ve İran ulusu hakkında gerçekten hakaret edici kelimelerle konuştu."

Özgürlük adına diktatörlük

Amerikan ulusunun, barış ve ilerleme yönündeki global süreçte belirleyici bir rol oynayabilecek büyük bir ulus olduğunu vurgulayan Hatemi, "ancak Amerikan ulusu, önce barış adına savaş ve kan dökülmesinin propagandasını yapan ve özgürlük adına diktatörlük ve baskı getiren politikacıları tercih etmediğini açıkça ortaya koymalıdır" diye konuştu.

"Bugün, Amerika, dünyada en çok baskı gören, en masum ulus olan Filistinlilere karşı bütün suçları işleyen ve bu konuda hiçbir çabadan geri kalmayan ırkçı Siyonist rejimi desteklemekte ısrar ediyor" diyen Hatemi, "Bugün, İsrail kendi barış partneri olan Filistin yönetimine bile barışçı biçimde davranmazken, Amerika'nın Siyonistlere desteği geçmiştekinden daha açık ve daha etkindir" diye konuştu.

'Böyle bir dil kullanılmaz'

Bush'un İran, Irak ve Kuzey Kore'yi "şeytan ekseni" olarak tanımlamasına Çin de sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kong Quan, "Çin tarafı, uluslararası ilişkilerde böyle bir dil kullanılmasını savunmaz" dedi. Kuzey Kore ise, Bush'u "saldırgan politikasını sürdürmekle" suçladı. Kuzey Kore haber ajansı KCNA tarafından yapılan açıklamada "Bush'un açıklamaları, bize karşı saldırganca politikasını sürdürmeye yönelik bir manevradır" denildi.

Kuzey Kore'den sert tepki

Kuzey Kore, ABD Başkanı Bush`un Kuzey Kore`yi, İran ve Irak ile birlikte şer eksenindeki devletlerin içinde göstermesine büyük tepki gösterdi. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "ABD'nin dünyayı umursamadan küstahça saldırganlığı, bir devleti boğmaya kalktığı takdirde acımasızca dağıtılacaktır" dedi

 
125 BİN KİŞİ ÖLDÜ
ABD ve Filipin ordusu Müslüman Mindano'da 125 bin kişinin hayatına malolan bağımsızlık savaşı veren Müslümanlara karşı saldırı başlattı. 6 ay sürecek savaş için ABD savaş gemileri de bölgeye gönderilecek.
ŞARON: ARAFAT'I ÖLDÜRMELİYDİK
HAMANEY: KANA SUSAMIŞ ADAM
İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Bush'u "kana susamış adam"a benzetti. Tahran'da düzenlenen Filistin konulu uluslararası konferansa katılanları kabul ederken konuşan Hamaney, İran'ı terör ihraç etmekle suçlayan Amerikan başkanı için "Bush, kana susamış bir adamın üslubuna sahip. Bütün halkları ve ülkeleri iblislikle suçlayıp tehdit ediyor" dedi. Hamaney, "Oysa halk düşmanı rejimleri asıl destekleyen Amerikalılar... ABD en öldürücü silahları satıyor, halkların zenginliklerini yağmalıyor" diye konuştu. Dini lider, "dünyanın en büyük şeytanının nefret ve öfkesini çekmekten" gurur duyduklarını söyledi.
HOLLANDA'DA LADİN YILIN ADAMI
Hollanda'da orta dereceli okul öğrencileri arasında yapılan bir ankette, 11 Eylül saldırılarının ardında olduğu iddia edilen Usame Bin Ladin, 2001 yılının en önemli adamı seçildi. "Sınıf Gazetesi Vakfı" tarafından 3500 öğrenci arasında yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 99'u, Usame Bin Ladin'i yılın adamı olarak gösterirken, ABD Başkanı George W. Bush, yüzde 67'lik oyla üçüncü sırada yer aldı.
MUHALİF GRUPLARA 2,4 MİLYON DOLAR
ABD'nin, önümüzdeki üç ay içinde Irak muhalefetine 2,4 milyon dolarlık yardımda bulunacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Richard Armitage'nin, Iraklı muhalifleri biraraya getiren Irak Ulusal Kongresi'ne (INC) bu miktarın verilmesini öngören bir kararnameyi imzaladığı belirtildi.
1 Şubat 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED