T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İşsize teselli ücreti

Dünden itibaren işsiz kalıp maaş için başvuranlara en az 81, en fazla ise 162 milyon lira ödenecek. Ödemeler prim süresine bağlı olarak 6-10 ayla sınırlı olacak.

Türkiye tarihinde ilk defa 4447 sayılı yasa ile uygulamaya konulan işsizlik sigortası en az 600 gün prim ödeyip de işsiz kalanlara Mart ayından itibaren işsizlik maaşı bağlıyor. İşsizlik maaşı almak için başvurular ise dün başladı. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen işsizlere, işten çıkarma bildirgesini Türkiye İş Kurumu'na bir ay içinde vermeleri halinde, yatırdıkları prim oranına göre maaş bağlanacak.

Kendi istek ve kusuru olmaksızın 31 Ocak 2002 tarihinden sonra işten ayrılan sigortalı işsizler, işsizlik sigortası uygulamalarından yararlanabilecekler. İşsize maaş verilmesi için oluşturulan fona, kesintilerin yapıldığı 1 Haziran 2000 tarihinde itibaren 2 katrilyon 207 trilyon 648 milyar lira aktarıldı.

Kirayı bile karşılamıyor

Bu paradan işsizlik maaşı için başvuranlara en az 81 milyon 291 bin lira, en fazla ise 162 milyon 582 bin lira ödenecek. Ancak ödenecek işsizlik parası ile işsiz kalan kişi ev kirasını dahi karşılayamayacak. Oysa Batı ülkelerinde yıllardır uygulanan işsizlik sigortası ile işsiz kalanlar belirli sürede de olsa geçimlerini sağlayabiliyorlar.

Zorunlu tasarruf olarak bilinen Tasarrufu Teşvik Fonu ile ilgili kesintiler sona erdirilerek 1 Haziran 2000 tarihinde itibaren işsizlik sigortası kesintileri yapıldı.

Sigortalı işsizler prim ödeme sürelerine göre; en az 180, en fazla 300 gün süre ile işsizlik parası alacaklar. Sigortalı işsizler ve geçindirmekle yükümlü oldukları aile fertleri, hastalanmaları halinde sağlık hizmetlerinden de yararlanacaklar. İşsizlik parası alan sigortalı işsizlere, doktor raporu ile istirahatli kılındıkları süre içinde geçici işgöremezlik ödeneği ödenecek. İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere, meslek edindirme ve yetiştirme eğitimi de verilerek iş bulmalarına yardımcı olunacak.

 
Tüketiciye koruma arttı
Önümüzdeki günlerde TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan yeni Tüketici Yasası tüketici açısından önemli haklar içeriyor.
Bu iklimde kaktüs yetişir
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, bu vergi sistemiyle büyümenin ve ihracatın olamayacağını belirterek, "Bu iklimde palmiye yetişmez, olsa olsa ancak kaktüs yetişir" dedi.
Hem onay, hem uyarı
Cumhurbaşkanı Sezer, bankalara kaynak aktarılmasına ilişkin tasarıyı onaylarken, Başbakanlığa bir de uyarı yazısı gönderdi.
STOK ERİTMENİN ÇÖZÜMÜ FUARDA
İstanbul'da doğalgaz fiyatı ucuzladı
İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ), 1 metreküp doğalgazın fiyatının KDV dahil 327 bin 756 liraya indirildiğini bildirdi. İGDAŞ tarafından yapılan açıklamada, BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen yüzde 6'lık indirimin İstanbul'daki tüketicilere yansıtılacağı belirtildi. İlde KDV hariç 295 bin 490 liradan satılan doğalgazın metreküp fiyatının 17 bin 730 lira ucuzlatılarak 277 bin 760 liraya indirildiği kaydedilen açıklamada, indirimin bugünden itibaren uygulanacağı ifade edildi.
1 Şubat 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED