T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

312'de söz düellosu

Başbakan Yardımcısı Bahçeli, MHP'nin, liderler zirvesinde üzerinde uzlaşılan 312. maddenin arkasında durduğunu belirterek, hükümet ortağı Yılmaz'ı eleştirdi.

MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde hazırlanan ve liderler zirvesinde üzerinde uzlaşılan 312. maddeyle ilgili düzenlemenin arkasında durduğunu söyledi. Bahçeli, TCK'nın 312. maddesinde yapılan değişikliğin daha ileri bir düzenleme olduğunu belirterek, düzenlemenin "bir grup siyasetçinin önünü kesmek ya da açmak için" yapılmadığını söyledi.

Bahçeli, birçok ülkede 312. madde ve benzeri düzenleme bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu ülkeler referans gösterilerek 312. maddenin ısrarla kaldırılması veya anlamsızlaştırılmasını istemek ya da bu konuda duyarlı olan Milliyetçi Hareket'e karşı kutsal ittifak oluşturarak gelişigüzel eleştiriler yöneltmeye çalışmak ne içindir? Ayrıca, 312. madde yeni haliyle eskisinden daha geri değil, 'somut tehlike kriteri' getiren daha ileri bir düzenlemedir."

MHP'nin desteklediği metin

Bahçeli, TCK 312. madde konusunda AB Genel Sekreterliği'nce hazırlanan pakette yer alan düzenleme ile Adalet Komisyonu'nda benimsenen metni karşılaştırdı. AB Sekreterliği'nce hazırlanan metin ile Meclis Genel Kurulu'na gelen metin arasında sadece "1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası" ile "1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası" tanımları arasında fark bulunduğunu belirten Bahçeli, şöyle konuştu:

"Buradan anlaşılan şudur ki, liderler zirvesinde görüşülen metin daha önce de hazırlıkları yapılan bir metnin devamı olarak uygun bulunmuş ve TBMM'ye sevkedilmiştir. MHP'nin arkasında durduğu metin de budur. Hiçbir kişi, siyasi kurum veya sivil toplum kuruluşu milletimizi yanlış bilgilendirmemelidir. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefini, demokratik ve insan hakları açılım arzularını siyasetinin iç tüketim malzemesi yapmamalıdır. Birilerini karalayarak bir siyasi avantaj sağlayacağını zannetmemelidir."

Bahçeli, AB Genel Sekreterliği'nce Anayasa değişikliği öncesinde demokratikleşme, temel hak ve özgürlükler konusunda yapılan çalışma kapsamında TCK'nın 312. maddesine ilişkin bir düzenleme öngörüldüğünü ve bu metnin şu şekilde olduğunu bildirdi: "Bir cürümü alenen öven ve iyi gördüğünü söyleyen veya kişileri kanuna uymamaya tahrik eden kimseye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak insanları birbirine karşı kamu düzenini bozma olasılığını ortaya çıkaracak surette düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden kimseye 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir." Bahçeli, bu metnin Adalet Komisyonu'nda kabul edilen şeklinde "1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir" kısmında değişkilik olduğunu söyledi. Bahçeli, mide kanaması nedeniyle Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tedavi gören MHP İçel Milletvekili Enis Öksüz'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

 
Türkiye istikrar adası
"Dünya Ekonomik Forumu" başladı. Toplantının ilk gününde konuşan uzmanlar, Türkiye'nin bölgesinde istikrar adası olduğunu ve Saddam'ın yıkılmasının domino etkisine neden olacağını belirtti.
'Katil tüzük' iptal edildi
Anayasa Mahkemesi, Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle sonuçlanan içtüzüğün bazı maddelerini iptal etti.
Şahin: Hükümet demokraside 'yaya'
DİKTATÖRLÜK SEVDALILARI...
Özkan: 312'yi düzelteceğiz
DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, 312. maddede düzeltme yapılacağını söyledi. Meclis Genel Kurulu'nda SP Grup Başkanvekili Veysel Candan başta olmak üzere bir grup SP ve AK Parti'li milletvekili ile sohbet eden Özkan, 312. madde konusundaki tartışmalara değindi. SP'li Mehmet Bekaroğlu, 312. madde ile getirilmek istenen "kamu düzenini bozma olasılığı" cümlesinin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Özkan'ın ise, Başbakan Ecevit'in üzülmemesi gerektiğini, işlerin yoluna girdiğini söyledi. Özkan ayrıca, 312. maddede yer alan 'olasılık' kelimesinin tasarıdan çıkartılacağını söyledi. Özkan, 312. maddenin 'Kamu düzenini tehlikeye düşürecek şekilde tahrik' olarak yeniden düzenleneceğini açıkladı. Özkan, TCK'nın 159. maddesinde de iyileştirme yapılacağını söyledi.

1 Şubat 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED