T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

TABİAT ECZANESİ

Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli madde ve vitaminlerin; depresyondan tansiyona kadar birçok hastalığa iyi geldiği bildirildi. İki yıl boyunca yapılan araştırmayla çeşitli hastalıklara iyi gelen doğal yiyecekleri açıklayan Londra Üniversitesi uzmanlarının yaptığı ve Daily Mail gazetesinde yayınlanan araştırma, hangi hastalık için hangi besinin iyi geldiğini ortaya koydu.

İŞTE TABİATIN REÇETELERİ
GRİP: Satsuma (Küçük portakal); içerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser. Kan pıhtılaşmasına karşı etkin olduğu için felç ve kalp krizi riskini azaltır. TARÇIN: Yemeklere girmiş olabilecek Ecoli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayı engeller. Bal ya da limon suyuyla alındığında boğazdaki yanmaları keser. HARDAL: İçindeki singrin, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir. En fazla bir çay kaşığı alınmalı. NANE: İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaşır, ülser riskini de azaltır. Nane çayı, baş ağrısı, grip ve stres ile mide yanmasına bire birdir.

DEPRESYON HASTALIKLARI
AVOKADO: Yeni doğmuş bebeklerin ilk mamasıdır. İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar. Vücudun kolesterol oranını da ayarlar. Teninizin hücre yenilemesine neden olur. ÇİKOLATA: Sütlü çikolataları tercih edin. Çünkü içerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesini ve psikolojik rahatlık sağlar. Migreni olanlar çikolatadan uzak dursun. PATATES: Orta boy bir patates, bir insanın bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar.

ALERJİ HASTALIKLARI
KAYISI: İçindeki betacarotene adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak kanseri önler. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betacarotene oranı o kadar yüksektir. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller. Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir. PİRİNÇ: Özellikle yemeklere karşı duyulan alerjilere karşı birebirdir.

TANSİYON HASTALARI
REZENE: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayı sindirim için iyidir. TAHIL: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal madde içerir. Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar. UN: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir.

DİŞ AĞRILARI
EKMEK: Şekerli yiyeceklerdeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek, dişleri korur. Günde 6 ila 11 dilim ekmek yiyin. MEYVE: Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin. SEBZE: günde 3 ila 5 öğün tüketin. YOĞURT VEYA BEYAZ PEYNİR: Diş sağlığınızı düşünüyorsanuz, kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin. MUZ: Kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

KARACİĞER HASTALIKLARI
ENGİNAR: Karaciğer hastalarının yanısıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere tavsiye ediliyor. MEYAN KÖKÜ: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kökünü "doğal ilaç" olarak kullanıyor. ZERDEÇAL: Karaciğer rahatsızlıklarının yanısıra sindirime de yardımcı olur.

SİNDİRİM PROBLEMLERİ
ARPA: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır. Ayrıca ABD'deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranınını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı. YOĞURT: 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Meyveli yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir. Yoğurttaki potasyum kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar.

KARIN AĞRISI
PAPATYA ÇAYI: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser.

İDRAR YOLLARI HASTALIKLARI
NANE: İçindeki mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Sabahları mide bulantısını keser. Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir. Ancak nane çayını aç karnına değil, tok karnına içiniz. ELMA: içindeki C vitamini ve pektin her derde devadır. Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki problemleri giderir. KEPEKLİ EKMEK: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir. Çok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir.

HEMEROİD (BASUR)
HİNDİSTAN CEVİZİ: içerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir. Ancak fazlası basur için tehlikelidir.

 
Fazla süt çocuğa zararlı
Günde yarım kilodan fazla süt içen bebeklerde, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesi saptandı.
DÜNYANIN İLK SANAL GREVİ
Dünyanın ilk sanal grevi İtalya'da yapılıyor. www.virgilio.it internet sitesi çalışanları, işten çıkarmaları sebep göstererek grev başlattı. İnternette yeralan bilgiye göre, İtalya'nın büyük portallarından Virgilio'nun yöneticileri, ekonomik kriz sebebiyle 300 çalışandan 100'ünü işten çıkarmak istedi. Arkadaşlarının işsiz kalmasını istemeyen diğer site çalışanları ise, kararın iptali için grev başlattı. Kendilerini, sitenin renginden dolayı "Tute Arancioni" (Turuncular) olarak adlandıran çalışanlar, grev ile ilgili olarak http://web.tiscali.it
/tutearancioni/
internet adresinde bir de site açtılar.

900'LÜ HATLARA ŞİFRE GELİYOR
Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, 900'lü telefon hatlarının sadece şifresi olan aboneler tarafından aranabilmesine olanak sağlayan bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Vural, DSP İstanbul Milletvekili Erol Al'ın yazılı soru önergesini yanıtladı. Sahte aboneler ve Türk Telekom'un diğer aboneleri adına 900'lü hatlar kullanılıp, "büyük paralar kazanmak amacıyla çeteler oluşturulduğu ve bunlara bazı görevlilerinin de göz yumduğu" iddialarının araştırıldığını belirten Vural, bu tür olayların üzerine kararlı bir şekilde gittiklerini kaydetti. Vural, telefonların her zaman 900'lü hatlara kapatılabileceğini, ayrıca Türk Telekom'un (444 1 444) numaralı Müşteri Hizmetleri Servisi'nden bu işlemin yaptırabileceğini dile getirdi. Abonelerin bu konuda sürekli uyarıldığını anlatan Vural, "Ayrıca, kırsal alandaki tüm aboneler, ayrıntılı fatura veremeyen santral abonelerinin telefonları 900'lü hatları kapatılmıştır" dedi Vural'ın verdiği bilgiye göre, 900'lü hat mesaj servislerinin aranması karşılığında abonelerden 2000 yılında 12 trilyon 720 milyar 898 milyon lira, 2001'de ise 30 trilyon 439 milyar 453 milyon lira tahsil edildi. Türk Telekom, tahsil edilen bu paralardan 900'lü hat işleticilerine 2000 yılında 9 trilyon 454 milyar 750 milyon lira, 2001 yılında ise 22 trilyon 278 milyar 817 milyon liralık ödeme yaptı. 900'lü hat aramalarından Türk Telekom'un sağladığı gelir 2000 yılında 3 trilyon 266 milyar 148 milyon lira, 2001 yılında ise 8 trilyon 160 milyar 636 milyon lira oldu.
1 Şubat 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED