T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Kültürlerarası işbirliği

AB Dönem Başkanı Pıque, "11 Eylül kültürlerarası diyalog eksikliği ile açıklanamaz" derken İKÖ Dönem Başkanı El Tani ise "11 Eylül nedeniyle İslam suçlandı ancak İslam masumdur" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dönem başkanları İspanya ve Katar'ın dışışleri bakanları, iki kuruluşun üyelerini biraraya getiren ortak forumda, medeniyetler arası diyalog çağrısında bulundular. AB Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Josep Pique, İKÖ-AB Ortak Forumu'nun açılış konuşmasında, İstanbul'un böyle bir toplantı için çok uygun bir kent olduğuna dikkat çekti. Pique, sözlerini şöyle sürdürdü: "11 Eylül saldırıları trajik olaylardır ve kültürler arasında diyalog eksikliğiyle açıklanamaz. Terörizm ortak düşmanımızdır ve dini, ırkı, dili ne olursa olsun herkesi ilgilendiren bir olgudur. Toplumlar şiddet ve nefret değil, sevgi ve dayanışma üzerinde kurulmalıdır." Pique, 11 Eylül saldırılarının "herkesin ne kadar hassas ve kırılgan olduğunu" gösterdiğini ifade ederek, insan haklarının "evrensel, temel ve bölünemez" olduğunu kaydetti. Müslüman aydınların tarihte Avrupa toplumları için çok önemli bir rol oynadığını söyleyen Pique, "Bu kişiler olmasaydı, Avrupa Avrupa olmazdı" dedi.

İKÖ Dönem Başkanı Katar'ın Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Cabir El Tani de, yaptığı konuşmada, toplantı için ev sahibi Türkiye'ye teşekkür ederek, "Bu girişimi çok olumlu buluyoruz. Türkiye, İslam dünyası ile Avrupa'yı birleştirici önemli bir bir konumdadır" dedi.

Diyalog kapısı kapanmasın

İslam dünyasının 11 Eylül nedeniyle bazı suçlamalara maruz kaldığını söyleyen El Tani, "Halbuki İslam masumdur. 11 Eylül sadece kendini ilgilendiriyor, İslam'ı değil. Bu suçlamalar İslam'a büyük gölge düşürdü" diye konuştu.

El Tani, şunları söyledi: "Ülkeler birbirine tahakküm etmek alışkanlıklarından vazgeçmelidirler. İnsanların kendi kaderlerini tayin etme hakkı terörizmle bir tutulamaz. Medeniyetler çatışması deniliyor, karşımızda bir Filistin sorunu var. Batı terörizmin tanımını yaparken, bunu Araplar ve Müslümanlar'ın dışlanması olarak anlıyor." Katar olarak bu forumun devamından yana olduklarını ifade eden El Tani, Katar Emiri'nin İKÖ ve AB dönem başkanlarını biraraya getirecek ve zamanı sonradan belirlenecek bir toplantı önerisini sundu.

Ficher: Demokrasiyi tartışalım

Öte yandan İslam dünyasındaki demokratikleşme sorununa değinen Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, kadın hakları, insan hakları ve şeriat gibi konuların ciddi bir şekilde ele alınıp alınmayacağını sordu. Fischer, islam dünyasının bu tür sorunları aşması gerektiğini söyledi.

FORUM'DAN NOTLAR...

  • Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı İKÖ-AB Ortak Forumu, medeniyetlerin buluşma noktası olan İstanbul'da yoğun katılımla başladı.

  • Toplantıya 73 ülkeden, 44'ü Dışişleri Bakanı olmak üzere toplam 51 bakanın katıldı.

  • Foruma katılan konuk eşleri ise, gün içinde İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etti.

  • Toplantıya katılan bütün konuşmacılar, İstanbul'un tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını vurgulayarak toplantının böyle bir şehirde yapılmasının isabetli bir karar olduğunu söylediler. Konuşmacılar ayrıca toplantının yapılmasını sağlayan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e teşekkürlerini ilettiler.

  • Toplantıya katılan bütün konuşmacılar ABD'de gerçekleştiilen 11 Eylül saldırılarını kınarken, bu saldırıların medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler diyaloğuna dönüşmesi temennisinde bulundular.

  • Toplantıya katılan İslam ülkelerinin temsicileri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını talep ederken bazı Batılı temsilciler de Filistin-İsrail anlaşmazlığı konusunda BM kararlarının uygulanmasını istediler.

  • Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun İKÖ-AB Ortak Forumu çerçevesinde yaptığı ikili görüşme, forumun en çok ilgi gören görüşmelerinden biri oldu.

    İslam'la çatışma olmasın

    Arap Birliği Başkanı Amr Musa Dünya'da iki taraf arasında çatışma olduğunu belirterek "Bir tarafta AB, diğer tarafta islam ülkeleri var" dedi. Bunun medeniyetler çatışması olmadığını ifade eden Musa, "İslamla çatışma söz konusu. Bunu medeniyetler çatışması altında tartışırsak işin ucunu kaçırırız" diye konuştu.

    FAS: DİYALOĞA FIRSAT VERELİM

    Fas İslam İşleri Bakanı Abdülkebir Medari Alavi de, forumun medeniyetlerarası uyum ve diyalog için önemli bir fırsat yarattığını ifade ederek, toplantının kalıcı bir sürecin başlangıcı olması gerektiğini söyledi. Alavi, ancak böyle bir kalıcı çalışma ve program oluşturulabilirse bundan sonra medeniyetlerin uyumu ve diyaloğu için katkıda bulunmuş olunacağını bildirdi. Günümüz dünyasının çok karmaşık bazı sorun ve yapılarının bulunduğunu ve bunların bazı insanların kafalarını karıştırdığını da dile getiren Alavi, insanların bu sorunların doğru boyutlarını görmeyeçalışmaları gerektiğini kaydetti. Alavi, dünyada hala bazı önyargıların sürdüğünü belirterek, "Bu önyargılar, neredeyse Müslümanlar'ı ve İslamiyet'i yargılamak için esas kriter olarak kullanılıyor" dedi.

    LİBYA: ENTELEKTÜEL TERÖR VAR

    Libya Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalkam da, terörizmin tüm dünyayı ilgilendiren uluslararası bir olgu olduğunu belirterek, "Eğer terörizmle mücadele etmek istiyorsanız, uluslararası işbirliğine ihtiyacınız var" dedi. Tek tek ülkelerin terörizmle mücadele edebilmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Şalkam, ABD'nin de buna dahil olduğunu söyledi. Şalkam, terörizmin İslamiyet ile bağdaştırılmasının doğru olmadığını dile getirerek, "Çünkü terörizm aslında bilimin, kadının gelişmesinin, her türlü ilerlemenin karşısında bir eylemdir. Biz sadece silahlı terörizmden değil, aynı zamanda entelektüel terörizmden de muzdaribiz. Çünkü kimi Arap entelektüeller maalesef bu tür aşırı uçtaki düşüncelere kapılıp gitmişlerdir" diye konuştu.

  •  
    Evrensel bir çıkış
    Slovenya, AB ile İKÖ'nün diyaloğu geliştirecek mekanizmalar kurmalarını istedi.
    SOLANA: TERÖR-İSLAM İLİŞKİSİNİ REDDEDİYORUZ
    Zimmete siyasi baskı Dolmuş hatlarının uzatılması karşılığında toplanan bağış paralarını zimmetine geçirmekle suçlanan belediyecilere yönelik operasyon Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nın, Emniyet'e yaptığı baskı sebebiyle yarım kaldı ve zanlılar serbest bırakıldı.
    Chomsky bugün DGM'de
    Ünlü filozof Noam Chomsky, DGM'de yayıncısının duruşma-sını izleyecek. Diyarbakır'a da gidecek olan Chomsky, "İnsan hakları savunucuları ile olmaktan gurur duyuyorum" dedi.
    Cezaevinde açık görüş
    Kurban Bayramı dolayısıyla tutuklu ve hükümlüler, 20 Şubattan itibaren açık görüşmeye çıkacak. Disiplin cezası alanlar açık görüşmeden yararlanamayacak.
    ABD'nin tutumu endişe verici
    Cezayir: Yeni bir zemin
    Cezayir Dışişleri Bakanı Abdelaziz Belhadem, ülkelerin geçmişe kıyasla daha fazla zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Bir diyalog, dayanışma ve hoşgörü zeminine ihtiyacımız var" dedi. Beldahem, Dışişleri Bakanı Cem'in girişimleri sayesinde İKÖ ve AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin biraraya geldiğini belirterek, "bunun yeni bir çağın başlangıcı olduğunu" söyledi. Beldahem, UNESCO'nun 3 yıl önce başlattığı medeniyetler arası diyalog girişiminin bugün daha da önem kazandığını vurguladı. Beldahem, "Bugün önümüzdeki zorluklar geçmişe kıyasla çok daha fazla. Bir diyalog, dayanışma ve hoşgörü zeminine ihtiyacımız var. Ancak bu sayede 11 Eylül olaylarından sonra geleceğimizi daha iyi kurabiliriz" dedi.
    Afganistan: Yaşadıklarımız ders olsun
    Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, ülkesinin son dönemlerde yaşadıklarının herkes için bir ders olması gerektiğini söyledi. Abdullah, İKÖ-AB Ortak Forumu'nda besmeleyle başladığı konuşmasında, "Bizim ülkemizin son dönemlerde yaşadıkları aslında herkes için bir ders olmalı. İnsanlık olarak bazı şeylere karşı savaş vermemizin en iyi göstergesi son yıllarda bizim yaşadıklarımız" dedi. Farklı din ve kültür mensuplarının ortak bazı tehditlerle karşı karşıya olduklarını belirten Abdullah, "Hiç şüphesiz ortak medeniyetimizi geliştirmek için yapabileceğimiz pek çok şey var. Ortak tehditlerden bahsetmiştim. Bu ortak tehditlerden en büyüğü terörizm. Ve bizim ülkemizdeki olaylar, gerçekten uluslararası toplulukla birlikte çalışıldığında, terörizmin dahi yenilebileceğini, bertaraf edilebileceğini gösterdi" diye konuştu.

    13 Şubat 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED