T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kuzey cephesi zorda

Türkiye'nin çekincesinin ABD'nin Irak'a saldırı için kuzeyde açacağı cepheyi zora soktuğu iddia edildi. Ankara'nın BM kararını şart koşması, Başbakan Gül'ün Ortadoğu turu ve Devlet Bakanı Tüzmen'in Bağdat'ı ziyaret planının ABD'yi rahatsız ettiği bildirildi.

Türkiye'nin Irak konusundaki yaklaşımının Amerikan yönetimini Irak'a saldırı için farklı arayışlara ittiği belirtiliyor. Bush yönetiminin Ankara'dan en önemli talebi, 80 bin ABD askerinin Türk toprakları üzerinden Kuzey Irak'a intikali, bazı birliklerin Türkiye'de konuşlanması ve Türkiye üzerinden Irak'a kuzeyde ikinci cephe açılmasıydı.

Türkiye'nin buna henüz olumlu cevap vermemesi, ABD'yi savaş planlarını yeniden düzenlemeye ittiği, bu gerekçeyle Washington'un askeri hesaplarını, Türkiye üzerinden ikinci cephe açılamayacağı varsayımı üzerine yapmaya başladığı öne sürüldü. İddialara göre ABD'nin memnuniyetsizliği birkaç noktada toplanıyor. Birincisi, Türkiye'nin BM kararı bekleme eğilimi yönündeki hükümet ve Milli Güvenlik Kurulu açıklamaları. Başbakan Abdullah Gül'ün Ortadoğu ziyaretleri de, ABD'de tasvip edilmiyor. Üçüncü olarak, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in işadamlarıyla Bağdad'a planladığı ziyaret, Washington tarafından olumsuz ve zamansız bulunuyor. ABD, yine de saldırıda Türk üsleri ve hava sahasını kullanabilmeyi umuyor.

Baradey: Hiç bir şey bulamadık

ABD, İngiltere ve İsrail, Irak'a saldırı hazırlıkları yaparken ve Türkiye'yi savaşa ikna etmeye çalışırken Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey denetimlerde şimdiye kadar şüpheli bir duruma rastlanmadığını açıkladı.

El Baradey, Irak'ta aktif halde nükleer bir silah bulunamadığını ve Bağdad'ın Güvenlik Konseyi'ne sunduğu silah bildiriminde nükleer konularda yalana rastlanmadığını belirtti. Baradey, Irak'tan alınan örneklerin laboratuvar incelemesinde de hiçbir şüpheli durumla karşılaşılmadığını vurguladı.

En büyük uçak gemisi geri döndü

Savaş hazırlıkları çerçevesinde Amerika'nın en büyük uçak gemisi Abraham Lincoln, ABD'ye dönüş yolunda geri çevrildi. Avustralya'daki deniz ataşesi Dan Sloss, "Beyaz Saray, aralarında Abraham Lincoln'ün de bulunduğu birçok birliği, stratejik ve küresel gelişmelere bağlı olarak her an hazır tutmak istiyor" dedi. Gözlemciler, uçak gemisinin ABD yolundan dönmesinin, Irak'a saldırı hazırlıkları kapsamında kararlaştırıldığını tahmin ediyorlar.

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 20 bin yedek asker ve ulusal muhafıza hazır ol talimatını verdi. 20 bine yakın yedek asker ve ulusal muhafız üyesinden silah altına alınmaya hazırlanmaları istendi ve göreve 30 gün içinde başlayacakları belirtildi. Sözcünün açıklamasına göre, 10 bin yedek asker, 275 kara birliğinde görev yapacak. Bir kısmı Körfez bölgesine konuşlandırılacak yedeklerin bir kısmı da Avrupa'ya takviye kuvvet olarak yollanacak, kalanlar ise ABD'de iç güvenlik için görev alacak. 9 bin kadar ulusal muhafız da, yine ülke içinde 163 hava üssünde görevlendirilecek.

"ABD İLE SAVAŞA HAZIRIZ"

Irak'ın Bakuba kentinde yürüyen binlerce gönüllü, "ABD ile savaşmaya hazırız" diye ant içti. Saddam Hüseyin'in "ABD'nin saldırısına karşılık vermeye hazır olduklarını" bildirmesinden sonra Bakuba'da yürüyen binlerce kişi, ellerindeki AK-47 Kalaşnikof otomatik tüfekleriyle gösteri yaptı. Bakuba'daki yürüyüşe katılan üniformalı gönüllüler, Irak hükümetinin, mevcudunu "7 milyon gönüllü asker" olarak verdiği "Kudüs Ordusu"nun çok küçük bir parçası

 
Musul-Kerkük paniği
Türkiye'nin Musul/Kerkük yaklaşımı ABD ve İngiltere'yi endişelendirdi. Ankara'ya gelen İngiliz Savunma Bakanı, Türkiye'yi savaşa ikna etmenin yanısıra Musul-Kerkük petrollerinin geleceğini ele alacak.
Ankara'da yoğun Irak diplomasisi
İngiliz savunma bakanı ve genelkurmay başkanı ile Barzani bugün Ankara'da. Suriye dışişleri bakanı ve ABD genelkurmay başkanı da Ankara'ya gelecek. ABD ve İngiltere Türkiye'yi markaja alıyor.
Zevahiri: Artık tek hedefimiz Amerika
El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in sağ kolu Eyman el-Zevahiri, Müslümanlardan "Amerikalıları ve Allah'ın diğer düşmanlarını öldürmek" için cihada devam etmelerini istedi. El Hayat gazetesi, el-Zevahiri tarafından yazıldığı öne sürülen ve avukat Muntasır el-Zeyat'a gönderilen bir mektup yayımladı. Mektupta ez-Zevahiri, grubunun Mısır içindeki saldırısını durdurduğunu belirtiyor. Zeyyat, kurucusu olduğu el-Müstakbel (Gelecek) organizasyonunun internet sitesine gönderdiği mesajda, Zevahiri'nin, Amerikalıların Müslümanları öldürdüğü gibi Müslümanların da onları yok edeceğini vurguladığını belirtti. Zevahiri, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yönetimini devirmek için 1992-1997 yılları arasında mücadele veren İslami Cemaat örgütünün yanında yer alan Mısırlı Cihad grubunu kurmuştu. Zevahiri'nin, nerede olduğu bilinmiyor.
Chirac'tan orduya 'hazır ol' emri
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransız ordusuna, Irak'la bağlantılı olarak, her olasılığa karşı konuşlanmak üzere hazır olmaları emrini verdi. Chirac'ın mesajı, Irak harekatı ve sonrası Ortadoğu'daki gelişmelere hazırlık amacı taşıyor. Chirac, silahlı kuvvetlere hitaben yayınladığı yeni yıl mesajında, birliklerin konuşlanmaya hazır olmasını istedi. Chirac, Irak'ın 1441 no.lu Güvenlik Konseyi kararını uygulamasının dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED