T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Kanadoğlu sahnede

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Tayyip Erdoğan'ın Siirt seçimlerinde aday olamayacağını ileri sürerken siyasiler ve hukukçular, karşı görüşü savundular. YSK Başkanı Algan ise "Bu Kanadoğlu'nun kişisel düşüncesidir" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yenilenecek Siirt seçimlerinde aday olamayacağını iddia etti. YSK Başkanı Tufan Algan ise, Kanadoğlu'nun açıklamasının 'kişisel görüşü' olduğunu belirterek, "Bir boşluk varsa, bu boşlukları YSK kararları doldurur" diye konuştu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu da Kanadoğlu'na karşı çıktı.

Başsavcı'nın yorumu

Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, YSK'nın Siirt'te yapılan milletvekili genel seçiminin iptaline ilişkin kararı ile Anayasa'da yapılan değişikliklerin milletvekili seçilme yeterliliğine etkisi yönünden basın yayın organlarında çeşitli haber ve yorumların yer aldığının görüldüğünü belirterek, konuyla ilgili olarak Başsavcılığın hukuki değerlendirmesinin kamuoyuna ulaştırılmasının gerekli görüldüğünü ifade etti.

Milletvekili Seçim Kanunu'nun 16. maddesinin 'aynı seçimde birden fazla seçim çevresinde aday olma ya da aday gösterme halinin mümkün olmadığını' düzenlediğini kaydeden Kanadoğlu, "O halde 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde aday olan ya da bir siyasi parti tarafından aday olarak gösterilen ve adaylığı reddedilen kimselerin, 9 Şubat 2003 tarihinde yapılacak seçimlerde aday olmaları ya da gösterilebilmeleri söz konusu değildir. Çünkü Siirt ilinde yapılacak seçim bir ara seçim değildir, 3 Kasım 2002 yapılan seçimin devamı ve tekrarıdır" dedi.

Anayasa değişikliği geçerli değil!

Erdoğan'ın Anayasa ve yasalarda yapılan değişiklikler yararlanamayacağını iddia eden Kanadoğlu, "Sonradan engel hallerin kalkması veya Anayasa ve kanunlarda yapılan değişikliklerle adaylık yeterliliğinin kazanılması 9 Şubat 2003 seçimlerinde aday olabilmeyi sağlamaz. Başka bir ifadeyle 1 Ocak 2003 tarihinde 30 yaşını dolduran bir vatandaşın Siirt ilinden aday olabilmesi söz konusu olmadığı gibi, 3 Kasım 2002 tarihinden sonra yapılan ya da yapılacak yasal değişikliklerle seçilme yeterliliğine kavuşan ya da kavuşacak olanların da Siirt ilinde yapılacak seçimlerde aday olabilmesi mümkün değildir" görüşünü ileri sürdü.

Kanadoğlu, Anayasa veya yasalarda yapılan veya yapılacak değişikliklerle seçilme yeterliliğinin kazanılmasının Siirt seçimlerinin yenileme, tekrar ve devam özellikleri yönünden hüküm ifade etmeyeceğini, bu değişikliklerin hüküm ifade etmesi için ilerideki bir tarihte yapılacak ara seçimin beklenmesi gerektiğini bildirdi.

Algan: Kişisel düşüncesidir

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan ise, Kanadoğlu'nun açıklamasını, "Kanadoğlu'nun açıklaması, kişisel düşüncesidir" diye değerlendirdi.

YSK'dan ayrılırken, gazetecilerin Kanadoğlu'nun açıklamasını hatırlatmaları üzerine, seçimlerin, bir ülkenin demokrasisinin vazgeçilmez kurumu olduğuna işaret eden Algan, "Seçimlerden vazgeçemeyiz" dedi.

Boşlukları YSK doldurur

Seçimlerin önemli olması nedeniyle Anayasa ve yasalarla belli kurallara bağlandığını ifade eden Algan, seçim süreci içinde, kanunlardaki boşlukların YSK'nın uygulamada yerleşmiş ve istikrar bulmuş kararlarıyla doldurulduğunu kaydetti.

Sırası geldiğinde bakarız

Algan, YSK'nın her seçim için sürecin nasıl olacağını belirten takvimler hazırladığını, seçim takvimlerinin kamuya açık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Seçim takvimleri kamuya açık olduğu gibi öncelikli muhatabı da siyasi partilerdir. Seçim takvimine göre, yapılacak her işlemin bir sırası vardır. Adaylık sırası, adaylığa itiraz, itirazların karara bağlanması, sonunda da adaylığın kesinleşmesi gibi bir tarih vardır. Sırası geldiğinde adaylık için başvurulduğunda o adaylıklar değerlendirilecektir. İtiraz olursa o itirazlar değerlendirilecektir. Sayın Başsavcı bu konuda bir açıklama yapmışsa, o tamamen kendisinin kişisel düşüncesidir. Böyle birşey varsa, itiraz olursa onu değerlendiririz."

  • BİLAL ÇETİN - SAMİ GÖKÇE ANKARA

  •  
    Tantan Yılmaz'a patladı
    Kendisini ağır sözlerle suçlayan Turgut Yılmaz'a çıkışan Sadettin Tantan, görevden alınmasında hortumla ilgili operasyonların sonuçlandırılmasını istemeyen kişilerin etkili olduğunu savundu.
    'Yolsuzlukla mücadele vicdan borcumuz'
    Yolsuzlukları araştırmak üzere Meclis'te komisyon kuruldu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzluklarla ilgili araştırma yapmanın vicdan borçları olduğunu söyledi.
    Üniversitelerde müzakere süreci
    Yüksek öğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarında 20 Ocak'tan itibaren müzakere sürecine geçileceğini belirten Bakan Erkan Mumcu, "Bu konudaki önerilere açığız" dedi.
    Emniyet'te Çakıcı alarmı
    Yargılandığı davalardan tahliye olduktan sonra hakkında yurtdışına çıkış yasağı konan Alaattin Çakıcı'nın kaçtığı haberleri ortalığı karıştırdı.
    Tehlikeli oyun
    Vatikan lanetledi, Museviler sıcak bakmıyor, Budistler bile karşı tavır koydu... Ancak Müslüman ilahiyatçılardan 'insan klonlama'nın fıkhî yorumu hakkında henüz net bir ses yok!
    Altını hattat gibi işliyorlar
    Kuyumcu vitrinlerinde gördüğümüz göz kamaştırıcı altınlar bir çoğumuzu imrendirir. Ancak bu kıymetli madenin vitrinleri süsleyene kadar hangi evrelerden geçtiğini çoğumuz bilmeyiz.
    Akvaryum piyasasını kaptı
    British Airways 'Kürdistan'lı ajanda bastırınca tepki çekti
    İngiltere'nin milli havayolu şirketi British Airways'ın promosyon amacıyla bastırdığı ajandada yer alan dünya haritasında, Türkiye sınırları içinde de yer alan bir bölgeyi "Kürdistan" olarak gösterilmesine tepki geldi. Ajandayı gören vatandaşlar bunun kasıtlı olarak yapıldığını söylediler. British Airways, 2003 yılı için bastırdığı ajandalarını Türkiye'de de dağıtmaya başladı. Şirketin, Atatürk Havalimanı istasyon müdürlüğü yetkileri tarafından havacılık çevreleri başta olmak üzere çeşitli kesimlere dağıtılan ajandaların sonunda yer alan dünya haritası, duyarlı vatandaşların tepkilerine neden oldu. Bazı vatandaşlar, "Olası bir Irak harekatında Türkiye'nin, İngiliz askerine sınırlarını kullandırmaması, şimdi daha iyi anlaşılıyor" dediler.
    8 Ocak 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED