T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
İzleniyorsunuz

Keanu Reeves'in yüz güzelliğine inat, "kötü adam"ı başarıyla canlandırdığı İzleyici adlı film, kurbanlarını izleyen, fotoğrafını çeken, sonra da piyano teliyle öldüren acımasız bir kadın katiliyle bir ajanın kedi-fare oyununu anlatıyor. Film video klip tadında görüntüler içeriyor...

Bugün ekrana 2000 yılında sinemalarda görücüye çıkmış, oldukça ilginç bir gerilim-korku filmi geliyor. Keanu Reeves'in başrolde karşımıza çıktığı ve ilk kez "kötü adam"ı, hem de "basbayağı başarılı kötü adam"ı canlandırdığı İzleyici (The Watcher) televizyonda ilk kez yayınlanıyor. Stigmata ve Hücre'den sonra "video klip" tadındaki filmlerin üçüncüsü olan İzleyici'nin aslında basit ve sade bir yapısı var.

Film bir polis operasyonunun hazırlık görüntüleriyle açılıyor. Arabalardan fırlayan, helikopterlerden inen onlarca polis, gecenin karanlığı altında mevzi alarak bir binaya yaklaşıyorlar. Binanın içinde ise Keanu Reeves'i Rob Zombie'nin müziği eşliğinde elinde tabanca olduğu halde dans figürleri yaparken yakalıyor kamera. Polisler tam kapıyı kırıp içeri girdikleri anda sahne donuyor ve birkaç gün öncesine, olayların başlangıcına döndürülüyor seyirci. Filmin belleklerde en fazla yer edecek bölümü bu açılış sahnesi herhalde. Yönetmen Joe Charbanic, video klip estetiği diye adlandırılagelen tarzı bu sahnede başarıyla uyguluyor: Hızlı kesmeler, göze hoş gelen bir renk kullanımı ve aksiyonun müzikle mükemmel uyumu. Film boyunca sıkça yaşanan kovalamaca, takip sahneleri için de aynı şey büyük ölçüde söylenebilir ama "Keanu Reeves imgesinin" fetiş düzeyinde kullanımı en fazla açılış sekansında etkileyicilik kazanıyor.

'Keanu katil de olsa severim' diyenlere

Film, yalnızca hızlı aksiyon sahnelerinde değil, karakterlerin yansıtılmasında da oldukça başarılı. Reeves'in canlandırdığı katil, gözüne kestirdiği kurbanlarınının önce hayattayken fotoğraflarını çekmekte ve bu fotoğrafları, eski FBI ajanı Joel Campbell'e (James Spader) gönderip söz konusu kızı akşam saat 9'da öldüreceğini önceden haber vermektedir. Bütün Chicago polis teşkilatının saat 9'dan önce zavallı kızı bulmak için medyayı da kullanarak seferber olması, dakikalar akıp giderken Campbell ve polislerin aciz kalmaları ve saat 9'a geldiği anda katilin piyano telini kızın boynuna dolaması, izleyiciyi saran bir gerilim ve heyecan içinde sunuluyor. Kızın fotoğrafını ekranlarda yalnızca birkaç saniye gösteren TV kanallarına ve de broşürlere doğru dürüst bakmak yerine hızla kendi işlerine giden sokaktaki insanlara ister istemez sinirleniyor seyirci.

Filmin benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise, katilin kimliğinin filmin başında verilmesi ve yeni kurbanın kim olacağını bir gün önceden polise bildirilmesi. Polisin yaşadığı problem ise, yalnız yaşayan bu kadınların geç olmadan bulunması. Sürekli migren ağrıları çeken ve terapiye giden FBI ajanı Campell, bu olaya başlangıçta gönülsüzce katılıyor ama sonradan "oyuna" katılıyor.

Filmi ilgi çekici kılan faktörlerden diğer ikisi de, İzleyici'nin video klip tadında bir sinematografisi olması kadar, Keanu Reeves gibi popüler bir yıldızı, başkahraman olarak değil de "kötü adam", üstelik düpedüz zalim ve sapık bir kadın katili rolünde izleme deneyimi... Keanu Reeves'i 'kötü' de olsa severim diyenlere...

İZLEYİCİ

Orijinal Adı: The Watcher
Yön: Joe Charbanic
Senaryo: David Elliot, Clay Ayers
Oyn: James Spader, Keanu Reeves, Marisa Tomei, Ernie Hudson, Chris Ellis
Görüntü Yön: Michael Chapman Süre: 96 Dk. Türü: Gerilim / Korku Yapım: 2000 / ABD
TRT 1 / 20.50


"Baba" Altın Günü'nde...
Şoray'ın Altın Günü'ne, arabeskin "baba"sı Müslüm Gürses konuk oluyor. Gürses'in şarkılarını dinleyenleri için seslendireceği programa ayrıca her hafta olduğu gibi THM'nin sevilen sesleri Ahmet Ece ve Gülesin konuk oluyor. Sanatçılar türkülerini canlandırmalarla birlikte seslendiriyor.
Kanal 7 / 13.30

 
Deniz Feneri'nin ışığı yoksul insanlara vuruyor
Denezi Feneri yoksulluk çekenlere yardım ulaştırmaya devam ediyor. Pogramda bu hafta, maddi sıkıntılar nedeniyle Bolu'daki evlerine dönemeyerek çocuklarında kalmaya devam eden Kamil Bey ve eşinin yardımına gidiliyor. Deniz Feneri Derneği yaşlı çifti evlerine götürerek, ömür boyu geçimlerini sağlama sözü veriyor. Programda bu hafta ilk olarak 2002'den insan manzaraları ve Cumhurbaşkanlığı Ulusal Eğitime Destek Kampanyası çerçevesindeki 'Deniz Feneri Altın Bilezik Projesi' kapsamında gerçekleştirilen meslek edindirme kurslarında başarılı olan öğrenciler için yapılan hediye töreninden sıcak görüntüler var.
Kanal 7 / 23.30

Yeni bir 'Güneydoğulu' dizi daha TV ekranında
Güneydoğu Anadolu'da geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı Şıh Senem dizisi bugün start alıyor. Kartal Tibet'in yönettiği ve Fikret Hakan, Melisa Sözen ve Alp Emre Kököz'ün rol aldığı dizi, sevdanın, zulmün ve isyanın masalı olma amacında. Şıh Senem'de destan, Şıh Senem ile Memo'nun dünyaya geliş öyküleri ile başlar. Aşiretin başı Şıh Abdo ve karısı Gülzer evlat hasretiyle yanmaktadır. Sonunda beklenen olur ve bir bebekleri dünyaya gelir, ancak bu bir kızdır. Şaşkınlığın ardından töre gereği kız çocuğun aşiretin başına geçeceği ortaya çıkar. Ancak bunu isteyen biri daha vardır: Şıh Persin.
Star / 20.30

'Gülbeyaz'la TV, sinema ve müzik
Gani Müjde'nin sunduğu Gündem Dışı'na, oyuncu Şevval Sam konuk oluyor. Sanatçı bir ailenin kızı olan ve Süper Baba dizisiyle yakaladığı rüzgarı, şu günlerde Karadenizli bir genç kızı canlandırdığı Gülbeyaz'la sürdüren Sam, programda oyunculuk kariyeri, sinema ve tabii ki müzik hakkında konuşuyor.
Ntv / 18.05
8 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED