T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Korsan yazılımda dünya üçüncüsüyüz

İş Yazılımları Birliği (Business Software Alliance - BSA) tarafından yapılan "Dünyada Yazılım Korsanlığı - 2000" araştırmasına göre Türkiye lisanssız yazılımda üçüncü sırada.

İş Yazılımcıları Birliği (Business Software Alliance, BSA) tarafından yapılan "Dünyada Yazılım Korsanlığı ñ 2000" araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye lisanssız yazılım kullanmada 3. sırada yer alıyor. BSA'nın, dünyadaki lisanssız yazılım kullanımının son durumunu öğrenmek amacıyla IPR adlı bağımsız araştırma şirketine yaptırdığı araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırma, Türkiye'de 1999 yılında yüzde 74 olan oranın 2000 yılında yüzde 69'a gerilediğini ortaya koymasına rağmen,Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika bölgesi, lisanssız yazılım kullanmada yüzde 55'lik oranla bölgesel sıralamada üçüncü sırada bulunması dikkat çekti.

Ukrayna korsanlık şampiyonu

En yüksek lisanssız yazılım kullanma oranının gerçekleştiği bölge olarak Doğu Avrupa gösterilirken, bu bölgede lisanssız yazılım kullanma oranı % 63 olarak gerçekleşti. Ukrayna, yüzde 89'luk oranla bölgenin korsanlık şampiyonu olurken, Vietnam, yüzde 97'lik oranla en yüksek lisanssız yazılım kullanma oranının gerçekleştiği ülke oldu. Batı Avrupa, lisanssız yazılım kullanma oranlarının en düşük olduğu ikinci bölge. Burada lisanssız yazılım oranı 2000 yılında yüzde 34 oldu.

Korsanların cirosu 22 milyar dolar

Dünyada yüzde 24'le en az lisanssız yazılım kullanan bölge olarak belirtilen ABD, korsanlara son altı yılda 22 milyar dolar kaptırdı. Kanada yüzde 38'le ABD'nin arkasından gelirken, Batı Avrupa ülkeleri olarak tanınan Yunanistan, İspanya ve İtalya'da lisanssız yazılım kullanma oranı 2000 yılında yüzde 34 olarak belirtildi. Diğer yandan, Türk Telekom'un yazılım konusunda ftp://ftp.ttarge.gov.tr/ sitesinden yaptığı çalışma ile ilgili devreye giren BSA, adresi inceleyerek Turk Telekom yetkilileriyle irtibata geçtiklerini açıkladı. BSA Genel Müdürü Erol Özkür, Telekom yetkililerinin en kısa zamanda bu siteyi kapatacakları bilgisini aldıklarını ifade etti.
http://www.bsa.org.tr


ASP teknolojisi şimdi Solaris8 üstünde

Sun Microsystems, çapraz platform Active Server Pages (Aktif Sunucu Sayfaları-ASP) uygulaması Sun Chili! Soft ASP yazılımının, kurumların web uygulamalarını, İnternet'in güç ve ölçeklenebilirlikte lider platformu Solaris8 işletim ortamında da çalıştırabileceklerini duyurdu. Sun Microsystems Kıdemli Ürün Müdürü John Shell, "Yeni pazarlara ve platformlara girmek isteyen milyonlarca ASP kullanıcısına yeni bir seçenek sunuyoruz" dedi.


XP'ye telefon da ilave edildi

"Windows-XP" yazılımını inceleyen uzmanlar, işletim sistemine eklenen bir yazılım sayesinde, bundan böyle bilgisayar aracılığıyla telefon etmenin günlük hayata gireceğini bildirdiler. Yazılım, internet üzerinden telefon numaralarını bulmak, çevirmek ve bilgisayar aracılığıyla konuşmayı mümkün hale getiriyor. Gelişmenin, telefonun ABD'de, bilgisayarla birlikte en fazla kullanılan teknolojik gereç olmasından kaynaklandığı kaydedildi. Bilgisayar aracılığıyla telefon etmek, şimdiye kadar çeşitli yazılım kuruluşlarınca denenmiş bir yöntem. Ancak bu yazılımların hiçbiri, bilgisayarla normal telefonlar gibi iletişim sağlanmasına olanak vermiyordu. Konuşmaların genellikle güç anlaşıldığı bilgisayarlı telefon konuşmalarında sık sık da kesilmeler meydana geliyordu. "Windows-XP"ye eklenen yazılımın, bu aksaklıkları ortadan kaldıracağı öne sürülüyor. Ayrıca şimdiye kadar, bilgisayarlarıyla telefon konuşması yapmak isteyenler, internette birbirlerini kolayca bulamıyor ve bu iş için değişik kuruluşların ürettiği pahalı yazılımları bilgisayarlarına yüklemek zorunda kalıyorlardı. Microsoft'un yaptığı son atılım, uzmanların, "kuruluşun bundan sonraki hedefi telefon firmaları mı?" sorusunu sormalarına yol açtı.


 
XP'de güvenlik tartışması
Microsoft firmasının 25 Ekim'de piyasaya çıkaracağını açıkladığı "Windows-XP" programının bazı özelliklerinin, herkesten çok hacker'ların (bilgisayar korsanlarının) işine yarayacağı öne sürüldü. Bilgisayar yazılım güvenlik uzmanı Steven Gibson, yaptığı açıklamada, "Windows-XP bu haliyle güçlü bir şebeke iletişim standardı geliştiriyor. Bilgisayar korsanları yazılımın bu özelliğinden yoğun biçimde yararlanabilir" uyarısında bulundu. Aynı zamanda "Gibson Research Corp" adlı kuruluşun başkanı olan Steven Gibson, "XP yazılımında yer alan ve çok sayıda bilgisayarın internet aracılığıyla birbirine bağlanmasına olanak veren özellikten yararlanacak hacker'ların, hızlı bağlantı yoluyla ağ ortamında bir cephe oluşturabileceklerini ve bu sayede müşteri sayısı yüksek web sitelerine karşı saldırı başlatabileceklerini" söyledi. Gibson, "bu söylediklerim gerçekleşirse şimdiye kadar görülmemiş genişlikte bir internet terörüyle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.
Resimli mesaj gönderen telefon piyasada
Ericsson T29, mobil sohbet, açılış ve kapanış gösterileri, resimli ve melodili mesajları, oyunları ile eğlenceli bir telefon.
Ericsson, bir başka cep telefonuna resim ve ses gönderilmesini sağlayan Geliştirilmiş Mesajlaşma Servisi (EMS) özelliğine sahip ilk cep telefonu olan Ericsson T29'u piyasaya sürdü. Estetik bir tasarıma sahip olan Ericsson T29, mobil sohbet, açılış ve kapanış gösterileri, resimli ve melodili mesajları, oyunları ile eğlenceli bir cep telefonu.
19 Haziran 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED