T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ansen paniği

Çok sayıda belgeyi özel dosyasında sakladığı belirlenen ve sorgusu süren Halkbank eski Müdürü Ansen'in konuşma ihtimali birçok politikacı ve işadamını tedirgin ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Yenal Ansen ve banka yöneticilerinin gözaltına alınması, Ankara'yı tedirgin etti. Ansen'in, vereceği ifadenin başta hükümet olmak üzere birçok siyasetçi ve işadamını zor durumda bırakabileceği bildirildi. Ansen'in, genel müdürlük koltuğunda bulunduğu dönemde, çok sayıda bilgi ve belgeyi özel dosyasında sakladığı öne sürüldü.

Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Yenal Ansen'in ve banka yöneticilerinin Murat Demirel'in grup şirketlerine aktardığı kredilerden dolayı gözaltına alınması, Ankara'yı tedirgin etti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, müfettişler tarafından bankayla ilgili gönderilen ihbar mektuplarında, bankadaki usulsüzlükler "Ekonominin Susurluk"u olarak nitelendiriliyor. Gözaltına alınan Ansen, 17 Haziran 1995 tarihinde Halkbank'ın Genel Müdürlük koltuğuna oturmuş ve kamu bankalarının yeniden yapılandırılması kapsamında Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından görevden alınmıştı.

Görevde bulunduğu tarihte çok sayıda hükümet eskiten Halkbank eski Genel Müdürü Ansen'in, birçok siyasetçiyi zor durumda bırakacak bilgi ve belgelere sahip olduğu bildirildi. Ansen'in ifadesininin başta hükümet olmak üzere, bazı siyasetçileri ve işadamlarını yakacağı ifade ediliyor. Ansen'in, görevden alınması nedeniyle hükümete kırgın olduğu, bu kırgınlık nedeniyle şok açıklamalarda bulunabileceği kaydedildi.

Hükümetin Halkbank korkusu...

Türkiye Halk Bankası, hükümetin yumuşak karnını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kamu bankalarındaki usulsüzlük iddialarını incelemek için Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçirmesi, hükümet tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

19 Şubat'taki MGK krizine de Türkiye Halk Bankası'ndaki incemelerin neden olduğu öne sürülmüştü. Ayrıca, Devlet Bakanı Recep Önal, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'na bir yazı göndererek, Türkiye Halk Bankası ile ilgili raporların değiştirilmesini istemişti. Önal, YDK'ın bankalarla ilgili soruşturma istemeyeceğini öne sürdü.

Halkbank'tan kimler beslendi?

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun bankayla ilgili raporlarına göre, Türkiye Halk Bankası'ndan çok sayıda medya patronuna kredi sağlandı. Raporlarda, Demirel Grubu'na kullandırılan krediler dışında, Halkbank'ın Çağlar Grubu'na da yüklü miktarda kredi kullandırdığı belirtildi. YDK'nın sadece 1998 yılı raporunda, banka yöneticileri hakkında kullandırılan usulsüz kredilerle ilgili olarak 11 ayrı soruşturma istendi.

 
Etibankçılar sorgulandı
Etibank'tan usulsüz kredi verilmesi olayıyla ilgili sanık olarak ifadesi alınan Türker İnanoğlu'ndan sonra, diğer 5 kişi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Akışık'tan şaibeli komisyon
Kamu bankalarının başına getirilen Vural Akışık'ın, kurucusu olduğu Merchant Bank'ın paravan şirket Mang'a 25 milyarlık teminat mektubu verip yüzde 11 oranında komisyon aldığı belirlendi.
Sorular çalınmadı
Soru kitapçığının çalındığı iddialarını yalanlayan ÖSYM Başkanı Toker, " Sorular çalınmadı. Sınav sırasında sahtekarlık yapılmış. ÖSS'nin iptalini gerektiren bir durum yok" dedi.
'Düşünceye' geçit yok
Yargıtay, 'Düşünceye Özgürlük-2000' kitapçığına imza atan aralarında sanatçı, yazar ve sendikacıların bulunduğu 15 kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu
Mahkûmlara din dersi
Başkana 'zurnacı' davası
Adana Koop Genel Başkanı Abdurrahman Özalp, kendisine "zurnacı" diye hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak aleyhine 10 milyarlık tazminat davası açtı.
19 Haziran 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED