T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Çember daralıyor

İnsanlık suçu işlediği gerekçesiyle Belçika'da hakkında dava açılan İsrail Başbakanı için çember daralıyor. BBC'nin "sanık" programına konuşan eski USSM Başsavcısı Şaron'un yargılanmasını istedi.

Princeton Üniverstisesi'nden Prof. Richard Falk da, "Ariel Şaron'un yargılanabileceği konusunda zihnimde hiçbir şüphe yok" dedi. İsrail'in programa yönelik şiddetli tepkisi ise BBC tarafından reddedildi.

Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu olduğu için kendisine "Kasap" lakabı takılan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un insanlık suçu işlemekten yargılanması tezi güçleniyor. Belçika'da hakkında insanlık suçu işlediği gerekçesiyle dava açılan Şaron'a bir darbe de Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi eski Başsavcısı Yargıç Richard Goldstone'dan geldi. Goldstone, Şaron'un 1982'de Lübnan'daki Filistinliler'in katliamından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. İngiliz yayın kurumu BBC'deki bir programa konuk olan Goldstone, "Eğer bir kişi bir emir veriyorsa ve bu emir doğrultusunda masum insanlar yaralanıyor veya öldürülüyorsa, benim kitabıma göre emri uygulayanlardan daha çok emri veren sorumludur" dedi. 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal ettiği sırada Şaron, dönemin Savunma Bakanı'ydı.

İsrail birlikleri Filistinliler'in yaşadığı Sabra ve Şatila mülteci kamplarında İsrail yanlısı Hristiyan militanların katliam yapmasına izin vermiş ve 2 bin Filistinli mülteci şehid edilmişti. Şaron, hakkında soruşturma açılması üzerine 1983'te bakanlık görevinden istifa etmişti.

"Kesinlikle yargılanmalı"

BBC'de yayınlanan The Accused (Sanık) adlı programda konuşan Başsavcı Goldstone, "Sabra ve Şatila davasında soruşturmayı yürüten Kahan Komisyonu, açıkça çok ciddi suçların işlendiğini ortaya koymuştu ve hiçbir dürüst insanın, bu olayın ardından sadece bir tane bile cürüm soruşturması başlatılmadığına üzüleceği tartışmasızdır" dedi. Programa konuşan ABD'deki Princeton Üniversitisesi'nden Uluslararası Hukuk Profesörü Richard Falk'un da görüşlerine yer verildi.

Lübnan'ın İsrail tarafından işgalini araştırmakla görevli komisyonun başkanlığını da yürüten Falk, Sabra ve Şatilla kamplarında aralarında kadınlar ile çocukların da bulunduğu Filistinliler'in katledilmesinde sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle savaş suçları mahkemesinde yargılanabileceğini belirtti. Falk, "Şaron'un sahip olduğu bilgi nedeniyle yargılanabileceği konusunda zihnimde hiçbir şüphe yok" diye konuştu. Bu arada Şaron hakkında insanlık suçu işlediği gerekçesiyle Belçika'da dava açıldı. Bunun üzerine Yahudi lobisi, davaya esas teşkil eden ilgili yasanın değiştirilmesi için Belçika hükümetine baskı yapmaya başladı. BBC televizyonu, Şaron hakkında hazırladıkları belgeselden dolayı İsrail hükümetinin "şiddetli eleştirilerini" reddettiklerini açıkladı. BBC, belgeselin "bir insan hakları konusunun meşru bir şekilde tahlili" olduğunu ve bu çerçevede hikayenin cereyanına sadık kaldıklarını belirtti.

 
Laiklik paranoyası
Belçika senatörü Meryem Kaçar, "Türkiye'de müthiş bir laiklik paranoyası var. Koca devletin başörtüsü karşıtı tutumunu anlayamıyorum. İnsanlar aynı kalıba sokuluyor" dedi.
Sandıktan kral çıktı
Bulgaristan seçimlerinde Kral II. Simeon rakiplerini hezimete uğrattı. Yüzde 44 oy alan Simoen, tek başına hükümet kurma gücünü kazandı. Ancak Simoen'un Türkler'in yoğun olduğu HÖH ile koalisyon kuracağı belirtiliyor.
Chevron, Boğazlar'da ısrarlı
Kazakistan'ın Tengiz bölgesi petrollerinin işletilmesini üstlenen ABD petrol şirketlerinden Chevron, bu petrolü uluslararası piyasalara çıkarmalarının en ucuz yolunun Tengiz-Novorossisk boru hattı ve sonrasında da tankerlerle Boğazlar güzergahı olduğunu bildirdi. Chevron'un Avrasya Birimi Pazarlama ve Araştırma Müdürü Simon Nutting, yaptığı açıklamada, Tengiz-Novorossisk hattının bu yıl içerisinde faaliyete geçmesiyle Boğazlar'da artacak tanker trafiği ile ilgili olarak Türk yetkililerle temas halinde olduklarını belirtti. Chevron şirketi, 80 bin`den 155 bin ton'a değişen, "büyük" kapasitedeki petrol tankerlerini Boğazlar'a göndermeyi planlıyor. Nutting, tanker hacminin büyük olmasının geçiş yapan tanker sayısını azaltacağını ileri sürdü.
19 Haziran 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED