T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
900 bin mülteci

ABD'nin Irak'a kesin saldıracağından hareket eden BM, savaş için gizli 'acil eylem planı' hazırladı: Petrol üretimi duracak, elektrik, su ve kanalizasyon sistemi çökecek, yollar kapanacak ve en az 900 bin kişi mülteci durumuna düşecek.

Bütün işaretler ABD'nin Irak'a saldırısının kesin olduğunu gösterirken Birleşmiş Milletler, savaş sırasında ve sonrasında Irak'ta yaşanacak insani krizi ve buna göre hazırlık yapılmasını öngören gizli acil eylem planı hazırladı.

BM planına göre, ABD'nin Irak'a saldırısı ülkenin petrol üretimini tamamen durduracak ve petrol alt yapısını yok edecek, ülkenin elektik tesisleri ağır zarar görecek, saldırı ayaklanmaları provoke edecek ve en az 900 bin kişiyi mülteci durumuna düşürecek BM'nin öngörülerine göre, en şiddetli savaş Bağdat ve çevresindeki üç vilayette yaşanacak. Kuzey'deki Kürt bölgesi kısmen bu çatışmanın dışında kalacak. Güney'deki Şii bölgesinde ise, insani yardımların dağıtılması savaşın başlangıcından ancak bir ay sonra mümkün olacak. BM'nin bu plandan hareketle Irak içinde acil insani yardım mekanizmalarını güçlendirdiği ve yüzlerce yardım görevlisini Irak'a gönderdiği belirtiliyor. Genel Sekreter Kofi Annan'ın da, hazırlıkları gizli tutmaya çalışarak, BM silah müfettişlerinin Irak'taki çalışmalarının boşuna yapıldığına dair Bağdat'a işaret vermek istemediği belirtiliyor.

Gizli plana göre BM, savaş sırasında petrol dağıtımı için Basra Körgezi'nde bulunan Ummul Kasr limanının kapanacağını, köprülerin bombalanması sonucu kara ve demir yollarının kesileceğini, ülkenin doğusu ile batısı arasındaki irtibatın kapacağını öngörüyor. Planda ayrıca, ülkenin su ve kanalizasyon sisteminin ağır zarar göreceği belirtiliyor.

Irak halkının yüzde 60'ı tehdit altında

En az 900 kişinin mülteci durumuna düşeceğini hesaplayan BM, bunlardan 100 bininin acil yardıma ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Bu amaçla Cenevre'de 13 Aralık'ta kapalı bir toplantı yapıldığı, BM'nin 10 ülkeden 37 milyon dolar yardım aldığı ifade ediliyor. Planın en çarpıcı yönü ise, en az 16 milyon Iraklı'nın ya da ülke nüfusunun yüzde 60'ının aylık gıda ihtiyacı için BM'ye bağımlı olacağı.

BM ayrıca, merkezi Roma'da bulunan Dünya Gıda Programına başvurarak mülteci Iraklı'lar için hazırlıklar yapmasını istedi. Programın yöneticileri geçen hafta BM Sekreteryası'na ilk etapta 250 bin kişi için 72 saat dayanan özel kumanya hazırlatıldığını bildirdi. Bunların dağıtımı için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği öncülük ederken ilk 12 haftada bölgeye yapılacak gıda, battaniye ve çadır teslimatının 60 milyon doları bulacağı belirtiliyor. Uluslararası Çocuk Fonu UNICEF de Danimarka'daki depolarında 550 bin kişiye dağıtılmak üzere çadır, battaniye ve giysiyi hazır tuttuğunu bildirdi. Malzemeler başta Türkiye olmak üzere 4 ülkeye sevkedilecek.

ABD, Irak'ın teklifini reddetti

Irak yönetiminin, silah denetçilerine eşlik etmeleri için CIA ajanlarını ülkeye davet etmesi, ABD tarafından dikkate alınmadı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Bağdat'ın, ìkitle imha silahlarından vazgeçmek yönünde stratejik bir karar almadığını" ve daveti reddettiklerini belirtti. Irak, önceki gün silah bildirimiyle ilgili ABD ve İngiltere'nin tüm şüphelerini gidermeye hazır olduğunu açıkladı. Beyaz Saray yetkilisi, Irak'ın BM aracılığıyla silahsızlandırılamadığını, dolayısıyla Saddam'ı silahsızlanmaya zorlamak için "final aşamasına" varıldığını ifade etti.

Irak ABD uçağını vurdu

Irak savaş uçağının, ülkenin güneyinde, ABD'ye ait pilotsuz bir keşif uçağını vurduğu ve düşürdüğü bildirildi. ABD Merkez Komutanlığı sözcüsü Jim Wilkinson, uçağın, keşif uçuşu yaptığı sırada, Irak'a ait bir savaş uçağı tarafından vurulduğunu söyledi. Wilkinson, Irak'ın güneyindeki uçuşa yasak bölgeye giren Irak uçağının, keşif uçağına ateş açtığını ve keşif uçağıyla irtibatın kesildiğini belirtti.

Almanya Irak harekatına mali destek vermeyecek

Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel, Irak'a yönelik bir savaşa mali yardımda bulunmayacaklarını söyledi. Eichel, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Irak'a yönelik bir savaşın Alman hükümetinin güvenlik harcamalarını artırabileceğini, özellikle petrol fiyatlarının yükselmesi durumunda, bunun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Irak'a yönelik bir savaşa mali yardımda bulunmayacağımız çok açık" dedi. Almanya, 1991 yılında Irak'ın Kuveyt'ten çekilmesi için ABD önderliğindeki çabalara yaklaşık 5.5 milyar dolar yardımda bulunmuştu.

Irak harekatı Türkiye'deki iyimser havayı bitirecek

Fransız haber ajansı AFP, 2003 yılına girerken Türk siyasetinde AK Parti'nin seçim zaferiyle meydana gelen siyasi değişim yılının, AB'nin Türkiye kararı ve Irak'taki savaş tehlikesiyle sona ermekte olduğunu yazdı. Son 15 senedir ilk defa bir partinin tek başına iktidara geldiğine ve son 50 senedir de ilk defa Meclis'te sadece 2 partinin bulunduğuna dikkat çekilen yazıda, ABD'nin Irak'a karşı savaş başlatma ihtimalinin yakın müttefiki olan Türkiye tarafından derin bir endişeyle karşılandığı ifade edildi. Yorumda, halkın büyük çoğunluğunun Irak'ta savaşa karşı olduğu belirtildi fakat buna rağmen bir savaş durumunda Türkiye'nin ülkedeki askeri üsleri ABD'nin kullanımına açacağı kaydedildi.

Rusya: Irak'a saldırı için bir neden yok

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Irak'a askeri harekat düzenlenmesi için bir neden görmediğini söyledi. İvanov, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Irak'ın silahsızlanmasıyla ilgili BM kararının yerine getirilmesi konusunda Rusya'nın ABD ile işbirliğini sürdüreceğini belirtti. İvanov, Irak'a askeri harekat düzenlenmesi için bir neden görmediğini söyledi. Uluslararası toplumun ana görevinin Irak'ın kitle imha silahı bulunup bulunmadığından emin olmak olduğunu kaydeden İvanov, "Bu amaca ulaşmak için çalışmalıyız" dedi. İvanov, ABD ile de "BM kararında belirtilen amaçlara" ulaşmak için işbirliği yapacaklarını vurguladı.

Vatikan: Irak'a saldırı mutlaka durdurulmalı

Vatikan Dışişleri Bakanı Monsenyör Jean-Luis Tauran, ABD'nin olası Irak saldırısına ilişkin olarak, "Amerikalılar BM'nin kararlarına saygı göstermeli, bu saldırı durdurulmalı" dedi. Tauran, İtalya'nın sol görüşlü La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, "silah kullanmak bir alınyazısı değil ve zaten önceden hazırlanan bir savaş, Birleşmiş Milletler'in kartında öngörülmüyor. Irak, BM'nin kararlarına uymak zorunda ama hiçbir karar ulusların veya uluslararası kurumların anlaşmalarından bağımsız olamaz" diye konuştu. Avrupa'nın Irak meselesini BM'ye taşımakla önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydeden Vatikan Dışişleri Bakanı, BM içinde alınacak kararlarla "yola devam edilmesinin olumlu" olabileceğini söyledi.

ABD'nin Irak planı Avrupa'yı kuşatma amaçlı

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın Babil gazetesi, tüm kanıtların Irak'a yönelik bir savaşın başlatılacağı yönünde olduğunu belirtilerek, "ABD, Orta Asya'ya askeri bakımdan egemen oldu, Hint Yarımadası'nda etkin konumda, egemenliğini pekiştirmek için Irak'a da saldıracaktır" denildi. Gazete, "Petrole egemen olmak, ABD için Avrupa ve Japonya'ya geniş şekilde egemenlik sağlayacak" yorumunu yaptı. Haberde, İsrail'in büyük düşünü gerçekleştirmesine yardım eden ABD'nin bu saldırganlığı sonucu, bazı bölge devletlerinin parçalanacağı savunuldu.

 
'Canlı kalkanlar' Irak'a gidiyor
Irak'a saldırıya karşı canlı kalkan olmak için gönüllü olan birçok insan Irak'a gitmeye hazırlanıyor. Arap ve Avrupalılar'dan oluşan ilk grup yakında Irak'ta olacak.
'Gelecek vaadeden 10 şair' arasında 2 Türk
Merkezi ABD'nin Nashville kentinde bulunan, yöneticileri arasında Amerikalı şair Langston Hughes'in de yer aldığı dünyanın en büyük ve ilk şiir akademisi olan Amerikan Şairler Akademisi, 2002 yılı değerlendirmesinde "Gelecek Vaadeden 10 Şair" arasına ilk kez iki Türk şairi aldı. Uluslararası Şiir Kütüphanesi ve Amerikan Şairler Cemiyetleri'ne kabul edilen ilk Türk olan Aziz Doğdu ile Uluslararasi Şiir Kütüphanesi'ne kabul edilen ikinci Mine Bahadır, "Gelecek Vaadeden 10 Şair" listesinde yer aldı. Akademinin yazı işleri müdürü Janet Harris, Türk şairlerle ilgili olarak görüşlerini, "Birbirinden farklı olsalar da, Doğdu ve Bahadır'ın en önemli ortak özellikleri, yaratıcılığın sınırlarını zorlamaları ve bunları kaleme dökerek insanların beyninde şimşekler çaktırmaları" sözleriyle dile getirdi. Amerikalı şair Jack McWhaylen, 4 kategoride "Yılın Şairi" seçildi. Aziz Doğdu ve Mine Bahadır, gelecek yıl yapılacak "Yılın Şairleri" değerlendirmesine katılmaya hak kazandılar.
Kabil'de bayraklar yarıya indirildi
Afganistan'da, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'e (ISAF) bağlı Alman helikopterinin Cumartesi günü başkent Kabil'deki havaalanı yakınında düşmesi sonucu ölen 7 Alman askeri için ISAF'ta bayraklar yarıya indirildi. ISAF Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kazada ölen Alman askerleri anısına, ISAF'ta yer alan 22 ülkenin bayrakları yarıya indirildi. Alman askerlerinin cenazelerinin, ISAF'ta bugün öğleden sonra yapılacak törenin ardından Almanya'ya gönderilmesi bekleniyor. Alman birliği basın subayı Andreas Steffan, helikopter enkazını incelemek için 15 kişiden oluşan bir ekibin Almanya'dan Kabil'e geldiğini, ekip tarafından yapılan ilk incelemelerden sonra helikopter enkazının Almanya'ya götürüleceğini belirtti. Şu ana kadar yapılan incelemelere göre kazanın helikopterin pervanesinde meydana gelen bir problemden kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.
G. Kore'de Osmanlı haritası bulundu
Güney Kore'de Osmanlı döneminden kalma Arapça bir harita bulundu. 1896 yılında basılan "Osmanlı İmparatorluğu'nun Çin ve Kore Haritası"nda "Doğu Denizi", "Kore Denizi" olarak tanımlanıyor. Güney Kore'de yayınlanan Hankuk İlbo gazetesinin haberinde, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin Japonya'nın etkisiyle "Doğu Denizi"ni "Japon Denizi" olarak adlandırdıkları dönemde Osmanlılar'ın "Kore Denizi" adını kullanmalarının "çok önemli" olduğu ifade ediliyor. Haberde, bir koleksiyoncuda bulunan haritanın, ABD ve diğer ülkelerin basınında bu yanlışın düzeltilmesi için önemli bir kanıt olduğu belirtiliyor.
24 Aralık 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED