T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Avrupa'ya TÜRK damgası

Krizi ihracat yoluyla aşan Türk şirketleri, tekstilden otomotive, gıdadan elektroniğe kadar pek- çok sektörde rekabetten başarıyla çıkıyorlar.

Global ticari oyuncular haline gelen birçok Türk şirketi ve markası, yurtdışında başarıdan başarıya koşuyor.

Ekonomik krizlerin yolaçtığı sıkıntıları ihracat yoluyla aşan Türk şirketleri, tekstilden otomotive, gıdadan elektroniğe kadar pekçok sektörde yoğun rekabetten başarıyla çıkıyorlar.

Otomotivde rekabetçi fiyatları ve kalitesiyle otomotiv devlerinin üretim üssü haline gelen Türkiye`de son 11 yılda üretilen 800 binden fazla motorlu taşıt, dünya yollarına çıktı.

Türk otomotiv sektörü, 1992-2001 yılları arasında toplam 574 bin 461 adet motorlu araç ihracatı gerçekleştirdi. Bu yıl Ocak-Kasım döneminde ise Türkiye`de üretilen toplam 231 bin 770 adet motorlu taşıt aracı yurtdışında müşteri buldu.

Tat ürünleri Japonya'da

Tat Konserve, yıl ortasında yaptığı anlaşma ile Japon Kagome Co.Ltd. ve Sumitomo Corporation şirketine salça ve diğer ürünlerin ihracatına başladı. Cirosunun yarısını ihracattan sağlayan Tat ayrıca, dünyada Mc Donalds`ın uluslararası tedarikçisi olma özelliğine sahip bulunuyor.

Migros birikimini yurtdışına taşıdı

Migros Türk 2 Aralık itibariyle, Moskova, Bakü, Almatı, Astana ve Sofya ile toplam 22 Ramstore ve Ramstore Alışveriş Merkezi`nde hizmetlerini sürdürüyor. Ayrıca Migros, Enka ortaklığı ile kurduğu Rusya`daki en büyük Ramstore alışveriş merkezini, dün Moskova`da açtı

Demirdöküm Çin'de

Demirdöküm, Çin`li Chung Mei Industries Limited ile imzaladığı üretim ortaklığı anlaşmasıyla, 2002`nin başında ilk ihracatını gerçekleştirdiği Çin`de yağlı radyatör üretimine de başlıyor. Şirket, 30`u aşkın ülkeye ihraç ediyor.

Mavi Jeans'ten 3 milyon 270 bin ürün

Dünya markası olmayı hedefleyen Mavi Jeans, aynı isimle ihracatını sürdürüyor. Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında 3 bin 220`nin üzerinde satış noktası bulunan firmanın, Mavi markalı ihracatı 3 milyon 270 bin adete ulaştı. 13 ülkede 17 mağazası ve pekçok ülkede de corner`ları bulunan Damat-Tween de yurtdışı atılımlarını sürdürüyor.

Sporda da Türk damgası

Türkiye`nin ihracat kervanına, ünleri yurtdışına yayılan Türk sporcuları da katıldı. Milli Takım'ın Dünya Kupası`ndaki 3.`lüğüyle futboldaki başarısını kanıtlayan Türkiye, yetiştirdiği futbolcularıyla dünyanın dikkatini çekiyor.

Diego Armando Maradona ile arasında benzerlikler kurulan Emre ve Okan, FC Inter'e başarılarıyla dikkat çekerken, Nihat golleriyle Real Sociedad'ta övgü almaya devam ediyor. Real Sociedad'taki Tayfun, Blackburn Rovers'daki Hakan Şükür ve Tugay, Bolton Wanderers'daki Bülent Akın, Panionios'daki Erol Bulut'un da unutulmaması gerekiyor.

Basketbol oyuncularımızdan Mirsat Türkcan İtalya'nın Montepaschi Siena, İbrahim Kutluay Yunanistan'da Panathinaikos'da oynarken, NBA'de ise Hidayet Türkoğlu oynuyor.

Arçelik, İngiltere'de liderliği ele geçirdi

Değişimi logosuna da yansıtan Arçelik`in yurt dışındaki marka sayısı ise Beko`yla birlikte 7`ye çıktı.

70`i aşkın ülkeye ihracat yapan Arçelik, İngiltere`nin dondurucu hariç toplam buzdolabı pazarında Ağustos ayında yüzde 14 pazar payı ile Avrupalı rakiplerini geride bırakarak liderliği ele geçirdi. İngiltere`de Beko markasıyla beyaz eşya pazarının önde gelen firmaları arasında yer alan Arçelik`in, fırında da yüzde 11`lik pazar payı bulunuyor.

Beko Elektronik de, Batı ülkeleri ağırlıklı televizyon ihracatında yıl sonunda 3 milyon 700 bin adede ulaşmayı ve 2003 yılında da 57 ülkeye 5 milyon 250 bin adetlik ihracatı hedefliyor.

Vestel'den Avrupa'ya yüksek teknoloji ürünü ihraç ediliyor

Vestel Şirketler Grubu bu yılı, 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Bu rakam, 2001 yılına göre dolar bazında yüzde 60`lık bir artışı gösteriyor. İhracatının yapısı da değişim gösteren Vestel, artık sadece standart küçük ekranlar değil yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünler, dijital televizyonlar, dijital uydu alıcıları, dijital DVD playerları dünyaya ihraç ediyor. Dijital ürün ihracatı 266 milyon dolara ulaşan Vestel`in bu ihracatının, toplam ihracat içindeki payı yüzde 24 oldu. Dijital ürün ihracatının 6-10 sene içerisinde yüzde 100`e çıkması bekleniyor.

Vitra'nın Almanya'daki pazar payı yüzde 12

Türkiye`de pazar lideri olan Vitra, ağırlık Avrupa`da olmak üzere, yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Vitra, seramik sağlık gereçleri pazarında Almanya`da yüzde 12, İngiltere`de yüzde 6, Avusturya`da yüzde 10, Fransa`da yüzde 3, İtalya`da yüzde 2, İspanya`da yüzde 8, Yeni Zelanda`da yüzde 10 ve ABD`de yüzde 3 paya sahip bulunuyor.

Goldaş'ın altınları 31 ülkede

Londra, New York, Dubai, Moskova ve Dusseldorf`da temsilcilik açan Goldaş halen 31 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracat yaptığı ülkelerin kültür ve kullanım alışkanlıklarına göre model ve ayarlarda mücevharat üreten Goldaş, yıllık 12 ton değerli altın işleme kapasitesine sahip tesislerinde, her yıl hazırlanan 2 bin 500 yeni ürün ve 30 binden fazla modelle çeşitli ayarlarda değerli, yarı değerli ve sentetik taşlarla üretim yapıyor.

Kale 50'den fazla ülkede

Kale Grubu, seramik üretiminin yüzde 40`ını 50`den fazla ülkeye ihraç ediyor. İhracatını Kaleeksport Dış Ticaret A.Ş. ile gerçekleştiren grup, yılda 20 milyon metrekare kaplamalık seramik malzemeyi yurtdışına gönderiyor. İhracat yapılan ülkeler arasında ABD, Kanada, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Rusya gibi ülkeler de yer alıyor.

Ülker, yılda 4 bin TIR'la ürün ihraç ediyor

Dış satımını hızla artıran Ülker de, günümüzde 78 ülkeye yılda 4 bin TIR`la ürün ihraç eder hale geldi. Yabancı ortaklar portföyünde Hollanda, Danimarka, İsviçre, İngiltere, Fransa ve Lüksemburg kökenli şirketleri bulunduran Ülker`in ihracat pazarları, ABD`den Trinidad`a, Almanya`dan Estonya`ya, Malta`dan Rusya`ya, Yunanistan`dan Özbekistan`a, Kongo`dan Mali`ye, İsrail`den Tayvan`a kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı.



24 Aralık 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED