T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Ankara, Irak konusundaki kararını bu hafta verecek

Başkentte dün yapılan iki aşamalı kritik Irak zirvesinden bir karar çıkmadı. Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, toplantıda siyasi bir karar alınmadığını açıkladı. Ankara, Irak konusundaki son kararını MGK toplantısında verecek.

Başbakanlıkta yapılan Irak Zirvesi'nde bir siyasi karar alınmadığı açıklandı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, zirvede mevcut durumun değerlendirildiğini ve olası bir savaş halinde alınabilecek alternatif tutumların görüşüldüğünü belirterek, "Siyasi bir karar alınmadı" dedi.

Başbakanlık Merkez Binada Başbakan Abdullah Gül başkanlığında iki bölüm halinde yapılan zirve yaklaşık 4 saat sürdü. Zirvenin ilk bölümüne Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, askeri ve diplomatik yetkililer ile MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun katıldı. Zirvenin ikinci bölümüne ise Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır ve Mehmet Ali Şahin ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan da katıldı.

Zirveden sonra bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Şener, toplantının olağan bir toplantı olduğunu söyledi. ABD ile Irak arasındaki ilişkilerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yakından takip edildiğini belirten Şener, "Muhtemel gelişmeler çok yönlü olarak değerlendirilmiştir" dedi. Toplantıya katılan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, zirvede Amerika'nın Türkiye'den talepleri ile Türkiye'nin Amerika'dan istekleri tartışıldı. Zirvede teknik alt yapının oluşturulduğu ve bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısına hazırlık yapıldığı öğrenildi.

Karar MGK'da verilecek

Irak konusu bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra, Cuma günü yapılacak MGK toplantısında ele alınacak. Ankara, MGK'dan sonra Irak konusunda son kararını vermiş olacak

'Savaş çıkmaması için gayret ediyoruz'

Başbakan Abdullah Gül, Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğüne ve siyasi egemenliğine önem verdiğini belirterek, "Savaşın çıkmaması için çok gayret ediyoruz. Savaş nerede olursa olun iyi değildir" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sanan Ağa Kasap'ı Başbakanlık Merkez Binası'nda kabul etti.

Türkmen varlığının, Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Başbakan Gül, "Tüm Irak vatandaşları gibi Türkmenler'in de orada daha huzurlu olmalarına büyük önem veriyoruz" dedi. Son günlerde çok ciddi gelişmelerin olduğunu belirten Gül, "Tabii ki savaşın çıkmaması için çok gayret ediyoruz. Savaş nerede olursa olsun iyi değildir. Bunu önlemek için hepimizin, herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Büyük gayret göstermesi gerekir. Bunlar son ana kadar devam edecektir. Ümit ediyoruz ki sonunda barışçı bir neticeye ulaşılır" diye konuştu.

Sanan Ağa Kasap da, 3 milyon Türkmen'in büyük baskı altında bulunduğunu kaydetti. Sanan Ağa Kasap, görüşmeden ayrılırken, gazetecilerinbir sorusu üzerine, Türkiye'nin de operasyonda yeralmasını istediklerini söyledi.

Ankara'da savaş diplomasisi

Irak'a düzenlenecek olası bir operasyonun ardından bölgede oluşacak yeni güç dengesinde söz sahibi olmak isteyen Ankara, Iraklı "küçük muhalif" gruplarla flörtü hızlandırdı. Geçtiğimiz ay, büyükelçi Tahsin Burcuoğlu'nun Londra'da görüştüğü muhalifler ardı ardına Ankara'ya geliyor. Irak Ulusal Komitesi (INC) Lideri Ahmet Çelebi'nin yıllar sonra, Ankara'da üst düzey kabul edilmesinin ardından, dün de KYB Lideri Celal Talabani Ankara'ya geldi. Irak Türkmen cephesi lideri Sanan Ahmet Ağa'nın Ankara'da temaslarını devam ederken, KDP Lideri Mesut Barzani'nin de bugün Ankara'ya geleceği belirtildi. Ankara ayrıca, Irak Anayasal Kraliyet Harekatı Lideri Şerif Ali Bin Hüseyin ile Irak Ulusal Mutabakatı Lideri Ayad Allavi'yi de üst düzey temaslarla ağırlayacak.

Irak da görüşülecek

Dün Ankara'ya gelen ve havaalanında habercilerin sorularını yanıtlayan İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yoav Biran, bu ziyaretinde hem ikili meselelerin hem de iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel konuların görüşüleceğini ifade etti. Yoav Biran, "Irak da görüşeceğiniz konular arasında mı?" sorusuna, "Irak da bu bölgenin bir parçası. Bu nedenle Irak konusunu da görüşeceğiz" cevabını verdi.



24 Aralık 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED