T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Köşk'e aynen iade

Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği değişiklik paketi Anayasa Komisyonu'nda değiştirilmeden oy birliği ile kabul edildi. CHP'lilerin maddelerde değişiklik yapılmasına ilişkin önergesi reddedildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Anayasa değişiklik paketi Meclis Anayasa Komisyonu'nda değiştirilmeden aynen kabul edildi. CHP'lilerin alt komisyon kurulması ve maddelerde değişiklik yapılmasına ilişkin önergeleri reddedildi. Anayasa'nın 76. ve 78. maddelerinde değişiklik öngören Anayasa değişiklik paketi Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmesinin ardından Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alınarak aynen kabul edildi. CHP lideri Deniz Baykal komisyon toplantısı öncesinde CHP Grup Başkanvekilleri ile Anayasa Komisyonu üyelerinin katıldığı bir toplantı yaptı. Baykal'ın yaptığı toplantının uzaması üzerine komisyon çalışmaları 15 dakika geç başladı. Komisyon toplantısının başlamasının ardından CHP'li Uğur Aksöz, değişiklik önergeleri hazırayacaklarını belirterek, toplantıya 15 dakika ara verilmesini istedi. CHP'lilerin paketin alt komisyona havale edilmesine ilişkin önergesi rededildi.

Vetoye tepki gösterildi

Cumhurbaşkanı Sezer'in paketi veto etmesine AK Parti'li komisyon üyeleri tepki gösterdi. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, "İdeolojik eylem hiçbir ülkede suç kabul edilmiyor. Bir kişiye fikrinden dolayı kimse engel olmamalıdır. Biz Meclis olarak kimilerine anormal şekilde konulan siyaset yasağını normalleştirdik. Bu düzenlemeden bir kişi değil, binlerce kişi yararlanacak. Hukuk devletinde herkesin uyması gereken kurallar olduğu gibi Cumhurbaşkanı'nın da uyması gereken kurallar vardır. Cumhurbaşkanı da bu kurallara özenle uymalıdır" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu ise "Demokratik olmayan maddeler değiştirilmiştir. Ülkesinde geçmişte siyasi suçlu görülen birçok kişi bugün yönetimde bulunmaktadır" dedi. AK Parti Afyon Milletvekili Hakkı Aşgar da, "Cumhurbaşkanı'nın vetosu kişisel ve özneldir. AB süreci geciktirilmeye çalışılıyor. Parlemanto'da muhalefetin bile muhalefet etmediği bir düzenlemeye muhalefet edilmektedir" dedi.

CHP'den inatlaşma uyarısı

CHP'li komisyon üyeleri ise Cumhurbaşkanı Sezer ile inatlaşıldığı havası verildiğini ifade ettiler. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçelerine katılmıyorum. Ama zıtlaşma duygusu ile hareket edilmesinden kaçınılması gerekir. Bu değişiklik aceleye getirilmemelidir" dedi. Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk ise "76. maddenin değişmesinde mutabıkız. Ancak iki kurumun arasında gerginlik ortaya çıkmasından endişe ediyoruz" dedi.

Anayasa değişiklik paketi, AK Parti ve CHP'li komisyon üyelerinin oybirliği ile kabul edildi. Anayasa değişiklik paketi bugün Meclis Genel Kurulu'nda ele alınırken, 2. tur oylamasının ise Cuma günü yapılarak paketin Çankaya'ya aynen iade edilmesi bekleniyor.

'Referandum konusu olmamalı'

Komisyon toplantılarına hükümeti temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, dokunulmazlıkların kaldırılmasına AK Parti'nin destek verdiğini belirtti. Yalçınbayır, 12 Eylül askeri darbesinin ardından Süleyman Demirel başta olmak üzere siyasetçilere konulan yasakların referandum konusu olduğunu belirterek, "Bize göre seçme ve seçilme hakkı ile ilgili konular referandum konusu yapılmamalıdır" dedi. Yalçınbayır, işkencenin insanlık suçu olduğunu belirterek, bu konununu Anayasa'da yer almasını kendilerinin de desteklediğini açıkladı.



24 Aralık 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED