AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ

'Faiz lobisi işbaşında'

ASO Başkanı Çağlayan, son dönemde döviz kurlarında ortaya çıkan düşüşün ve dövizdeki düşüşe rağmen faizlerin düşmemesinin, faiz lobisinin işi olduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, son dönemde ortaya çıkan "döviz kurlarındaki düşüşün ve faizlerin yüksekliğin", faiz lobisinin işi olduğunu söyledi. "Türkiye'nin başına yine bir çorap örmek istiyorlar" diyen Çağlayan, "Yurtiçindeki ve yurtdışındaki faiz lobisi, Türk ekonomisini çökertmenin yollarını arıyor" dedi. Son dönemde döviz kurlarında yaşanan düşüşü ve faizlerin halen yüksek seviyelerde seyretmesini Yeni Şafak'a değerlendiren ASO Başkanı Zafer Çağlayan, "Doların bu kadar düşmesi sağlıklı değildir. Dolardaki bu düşüş, doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesi ile de açıklanamaz" dedi.

Ekonomiye zarar veriyor

"İnsanın vucut ısısının bir anda değişmesi tehlikelidir" diyen Çağlayan, döviz kurlarında yaşanan şok düşüşün de ekonomiye zarar verdiğini bildirdi. Sanayici olarak önlerini göremediklerini ifade eden Çağlayan, 6 ay önce 1 milyon 650 bin liralık dolar kuru üzerinden hammadde alan sanayicinin, hammaddeyi işledikten sonra malı, aldığı fiyatın çok altında satmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Çağlayan, "Kriz kelimesini kullanmak istemiyorum, ama dövizin bu kadar düşmesi sanayiciyi ve ihracatçıyı çok büyük sıkıntıya soktu. Ayrıca dolardaki belirsizlik alışverişi de engelliyor. Ticareti kilitliyor" diye konuştu.

İç organlarımızı oyuyorlar...

Döviz kurlarındaki gerilemeye rağmen, faizlerin düşmemesini eleştiren Zafer Çağlayan, bir buçuk yıl önce elindeki doları TL'ye çevirip, faize yatıran bir spekülatörün, bir buçuk yıl sonra aynı parayla iki misli dolar alabildiğini söyledi. Çağlayan, "Döviz kurları düşüyor, faizler ise yükseliyor. Burada bir anormallik var. Ben burada Türkiye'nin iç organlarını oymaya yönelik bir operasyon görüyorum" dedi.

Çağlayan, son dönemde faiz-borsa-dövizden para kazananların tekrar harekete geçtiğini söyledi. Çağlayan, "Faiz lobisi yine harekete geçti. Bu lobi Türkiye'deki işbirlikçileri ile ekonomiyi bitirmeye çalışıyor" dedi. Çağlayan, Merkez Bankası'nı da geç müdahale etmekle suçladı.

 
'Faizin gece hayatına artık son verilmeli'
Türkiye'de gecelik faizlere bir son vererek, faize giden paranın Türk müteşebbisinin yatırım yapacağı para haline getirilmesi gerektiğini kaydeden Halit Narin, hükümeti bu konuda cesur politika izlemeye çağırdı.
Gelirde Afrikalıyız
Milli gelirde en zengin il Kocaeli'nin Bulgaristan, İstanbul'un G.Afrika düzeyinde bulunduğunu söyleyen Sinan Aygün "Renk farkı olmasa Türkiye'yi Afrika'ya yerleştirin sırıtmaz" dedi.
IMF: Özelleştirme için acele etmeyin
IMF'nin 5. gözden geçirme incelemelerinde ortaya çıkacak en büyük krizlerden birisi olarak gösterilen Vakıfbank'ın özelleştirilmesi' sorunu aşıldı. IMF banka yöneticilerine, "Özelleştirme için acele etmeyin. Önce bankayı düze çıkarın" dedi.
TSKB: 2003 yılı başarılı geçecek
Türkiye'nin ilk özel yatırım ve kalkınma bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 2002-2003 faaliyetlerini değerlendirdi ve 2003 yılı hedeflerini ortaya koydu.
Bakkal market savaşı
Önceki hükümetler döneminde gündeme gelen 'büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması' tasarısını AK Parti Hükümeti yeniden şekillendirerek, Meclis'e sunacak.
Hükümetin icraatları iş dünyasını umutlandırdı
Savaş kamyonculara yaradı
'Kopartma' polemiği
26 Mayıs 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED