AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Yeni iksir İsveç şurubu

Şu sıralar herkesin dilinde bir İsveç şurubudur gidiyor. Kullanan herkes ne kadar fayda gördüğünden bahsediyor. Aktarlarda şişe şişe hazırlanmış satılıyor. Ancak ben bu tür doğal bitkilerden oluşan reçeteleri kendim hazırlamaktan yana olduğum için İsveç şurubu reçetesinin formülünü sizlerle paylaşmak istedim. Fitoterapi uzmanı Niyazi Eröztürk tarafından yayınlanan bu reçetede acı madde içerikli bitkilerin 38-40 derecelik etil alkol-su karışımında açığa çıkmasıyla elde edilen bu şurubu İsveçli doktor Samst'ın bulduğu ve kuşaktan kuşağa gelerek uzun yıllardır insanlara şifa vermekte olduğu söylenir.

İşte reçete: 1 gr. Besbase, 5,5 gr. Cedvar, 3,5 gr. Centiyane, 2 gr. Domuzdikeni, 9 gr. Eğirkökü, 1 gr. Kafur, 0,5 gr. kakule, 6,5 gr. Melekotu kökü, 7 gr. Mirra, 9 gr. Racent kökü, 0,1 gr. Safran, 10 gr. Sarısabır, 1 gr. Sinameki, 1 gr. Tarçın.

Reçetedeki droglar, 2-3 litrelik ağzı geniş bir cam şişe veya kavanoza koyulur. Üzerine 1,5 litre 38-40 derecelik etil alkol su veya elma sirkesi eklenir. Şişe 2 hafta boyunca arada bir çalkalanarak güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir. Şişe sonunda dört katlı tülbentten birkaç kez süzülerek tortularından arındırılır. Koyu renkli şişeye aktarılıp kapağı iyice kapatılır. Tortular ise bir kavanozda loş bir ortamda yıllar boyu saklanabilir. Bekleme süresi arttıkça şurubun etkisi de artar.

- Akıntılı nezlelerdeki 1/5 oranında su ile inceltilen şurup buruna çekildiğinde akıntı durur ve tıkalı burun açılır.

- Basit yanık ve güneş yanıklarında: Sık sık şurup ile kompres yapılırsa acı diner, deri su toplamaz.

- El-ayak burkulmalarında veya çarpmalarında oluşan şişlikler: İrice bir pamuğa dökülen şurup ile yapılan kompresler şişliği ve acıyı alır.

- Arı, böcek sokmalarında: Gereken bölgeye yapılan kompres acıyı, kızartıyı alır. Önceden sürüldüğünde ise sivri sinekler size yaklaşmaz.

- Nasırlarda: El ve ayak nasırına 3-4 gün boyunca canlı tutulan kompresler nasırı düşürür.

Fitoterapist Niyazi Eröztürk'ün bir yayınında elde ettiğim bu bilgilerin ihtiyacı olan herkese şifa dağıtmasını umuyorum. Ancak çocukların ve hamile kadınların bu şurubu kullanmaması konusunda da uyarmak istiyorum.

- Mide krampları: 1-2 yemek kaşığı içilebilir. Su ile inceltilebilir.

- Mide ve bağırsak gazlarında: Rezene çayına 2-3 tatlı kaşığı eklenip içilebilir.

- Romatizma ağrıları: Günde 3-4 kez 1 tatlı kaşığı şurup bitki çaylarına eklenip içilir. Ayrıca bu şurup ile ağrılı yerlere friksiyonlar yapılabilir.

- Uykusuzluğa: Yatmadan yarım saat önce melissa çayı veya ıhlamuru 1 tatlı kaşığı eklenip içilir.

- Gırtlak, yutak, dişeti çekilmesi ve kanamasında: Çok başarılı olunan bu rahatsızlıkta ağza bir miktar şurup alınıp ağzın içinde mümkün olduğunca dolaştırılır. Biraz su alınıp gargara yapılır ve tükürülür. Bu tedavi diş etlerini sağlıklı tutmak isteyenler tarafından da uygulanabilir. Ancak şurup dişleri sarartabileceğinden gargaradan yarım saat sonra dişler fırçalanabilir. Ancak sadece ağızda bir küçük yudum ile gargara yapılabilir. Bir pamuk ile dişeti üzerine kompres yapılmaz.

- Dudak uçukları, çatlaklar, iltihaplı sivilceler: Sık sık şurupla nemlendirilirse ve kompres uygulanırsa gelişemeden kaybolurlar.


23 Mayıs 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED