T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Sürgün iddiası saçmalık

Irak Enformasyon Bakanı, "Sürgün haberleri saçmalıkt" derken Saddam'ın özel temsilcisi, "Geri zekalı Bush'u dünyanın polisi olarak kim atadı? Sürgünle ilgili sözleri saçmalık ve psikolojik savaşla ilgili taktikler" dedi.

Irak Enformasyon Bakanı Muhammed Said El Sahaf, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sürgüne gitmesi olasılığının bulunmadığını söyledi. Hartum'da Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'le görüşen Sahaf, "Saddam'ın Irak'ı terk edip gitmesine ilişkin haberler, saçmalıktan başka bir şey değil" dedi.

Beşir'e Saddam'dan mesaj getirdiğini belirten bakan, ülkesinde kitle imha silahı bulunduğu yolundaki iddiaların asılsız olduğunu yineledi. Arap kaynaklar, Türk hükümetinin, bazı Arap ülkelerinin desteğini alarak Saddam'ı sürgüne ikna etmeye çalıştığını ileri sürüyorlar.

El-Mecid: Iraklılar savaşacak

Lübnan'da bulunan Saddam Hüseyin'in özel temsilcisi Ali Hasan El Mecid de, Saddam'ın sürgüne gitmesine ilişkin görüşmeleri reddetti. El Mecid, "çocuğundan yaşlısına bütün Iraklıların, liderlerini yabancı bir istiladan korumak için savaşacağını" söyledi. ABD yönetiminin, Saddam Hüseyin'in sürgüne gitmesi yönündeki önerilerinin sorulması üzerine El Mecid, "Geri zekalı Bush'u dünyanın polisi olarak kim atadı?" dedi.

"Sürgünle ilgili sözlerin, sadece saçmalık ve psikolojik savaşla ilgili taktiklerden biri olduğunu geçmişte söylediklerini, şimdi de yinelediklerini" ifade eden El Mecid, "Iraklıların, liderlerini yüzde 100 oy oranı ve doğru bir tercihle seçtiğini, şimdi de savunmaya hazır olduğunu" söyledi.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Saddam'ın sürgüne gitmesinin, savaşın önüne geçebilecek en iyi seçenek olduğunu vurguladılar. Washington'daki gözlemciler, Saddam'ın çekilme işareti vermesi durumunda pazarlığa yanaşabileceğini belirttiler.

BM ile Irak arasında 10 maddelik anlaşma

Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu (UNMOVIC) Başkanı Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, Irak'ta önceki gün başlayan temaslarını tamamlayarak Iraklı yetkililerle 10 maddelik bir anlaşmaya vardılar. Irak'ın, BM silah denetçileriyle daha fazla işbirliği yapacağı taahhüdünde bulunduğu ve denetimlerin her noktada daha da kolaylaştırılması için 10 noktada uzlaşmaya vararak bir anlaşma imzaladıkları bildirildi. Yapılan anlaşmayla askeri, sivil, özel şahsiyete ya da kamuya ait her yere BM denetçilerinin girmesinin mümkün olacağı ifade edildi. Irak Başkanlık Danışmanı Emir El Sadi, anlaşmanın, Hans Blix ve Muhammed El Baradey'in, Dışişleri Bakanlığı binasında Iraklı yetkililerle yaptıkları toplantıda imzalandığını söyledi. Sadi, görüşmeleri "yapıcı ve faydalı" olarak nitelemişti.



21 Ocak 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED