T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Gül: Ürkütücü
haber yapmayın

Ülkenin kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Başbakan Gül, ekonomi muhabirlerinden, spekülatif haberlerle piyasaya zarar verilmemesini istedi.

Ekonomi muhabirlerinden haberlerinde daha sorumlu davranmalarını isteyen Başbakan Gül, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, "Hepimiz aynı gemide değil, artık aynı uçaktayız. Ekonominin düzelmesi hepimizin yararınadır" dedi.

Son dönemde, işadamlarıyla sık sık biraraya gelen Başbakan Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte, ekonomi muhabirleriyle sohbet toplantısı düzenledi. Hükümet olarak misyonlarının Türkiye'yi, çamurlu yoldan asfalt yola çıkarmak olduğunu ifade eden Gül, 2003 yılında yüzde 6.5'luk faiz dışı fazlayı rahatlıkla tutturacaklarını hatta, bu hedefin aşılabileceğini söyledi.

Gül, ekonomi muhabirlerinden, gerçek ve tüzel yatırımcıların piyasa faaliyetlerinde zarar etmemesi için daha dikkatli olmalarını istedi. Başbakan, bu yüzden küçük yatırımcıların gereksiz yere zarar etmemeleri için, piyasa ile ilgili haberlere dikkat edilmesini istedi. Başbakan Abdullah Gül, sözlerinin "gerçeğin yansıtılmaması veya hükümet lehine haberler yapılması" şeklinde algılanmaması gerektiğini de vurguladı.

Yanlış haber faizi yükseltiyor

Toplantıda, ekonomi haberleriyle ilgili olarak sitemde bulunan Gül, ekonomi muhabirlerinden daha sorumlu davranmalarını isteyerek, "Tenkitler konusunda kimseye kırgınlığımız yok. Ancak, burada ince bir çizgi var. Ben yanlış bir iş yaparsam piyasalar hemen etkileniyor. Ve faizlerdeki 1 puanlık artışın 1 milyar dolarlık faturası çıkıyor. Adeta konuşma yaparken, ekrana bakar hale geldik. Bu nedenle hepimizden, haberlerinizde daha sorumlu davranmanızı bekliyorum" dedi.

Savaş hesabı yapmayın

Başbakan Abdullah Gül, Irak'ta olası bir savaşın Türkiye ekonomisine büyük zarar vereceği uyarısında bulunarak, "Hiç kimse, Irak'ta savaşa katılırız, bir miktar para alırız, ekonomimiz düzelir olumsuz düşüncesinde olmasın" uyarısında bulundu. Gül, dış politikaki sorunların er ya da geç çözüleceğini ancak asıl olan ekonomik sorunların çözümlenmesi olduğun belirterek, "Hükümet bütün enerjisini ekonomik sorunlara verecektir" dedi.

Enflasyon düşük tutulmuş

Başbakan Abdullah Gül'ün, ekonomi muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında, Devlet Bakanı Ali Babacan, reel faizlerle ilgili ilginç açıklamada bulundu. 58. Hükümet öncesindeki dönemlerde enflasyonun düşük ilan edilerek kasten yüksek enflasyon üretildiğini öne süren Babacan, "Buna borç steflasyonu da deniyor. Yani Türk Lirası borcu düşürmek için beklenenin üzerinde bir enflasyon üretiliyor. Bu çok yanlış bir uygulama. Yıllardır reel faizlerin yüksek olmasında bunun da etkisi vardır" dedi.

  • HÜSEYİN ÖZAY-ANKARA

  •  
    İhracatçıya ÖFK desteği
    Özel Finans Kurumu Albaraka Türk, Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika ülkeleri ile olan 5 milyar dolarlık dış ticaret pastasını büyütmesine katkıda bulunmak için ihracatçıyı finanse edecek.
    Dar gelirliye konut müjdesi
    Konut ihtiyacı acil olan 19 ilde dar gelirli aileler için "düşük peşinat, kira öder gibi taksit ve uzun vadeli konut satış modeli"ni kapsayan projeler uygulanacak.
    Kriz ucuz otoyu vurdu
    2001 yılında 58 bin 211 olan yerli otomobil satışı, 2002 yılında yüzde 40 gerileyerek 35 bin 643 adete düşerken, lüks oto satışları ikiye katlandı.
    Stadyum ve hastaneler özelleşmeye alınıyor
    Koç: Ortadoğu'daki kriz petrolden kaynaklanıyor
    Hazine faiz düşürdü Hazine Müsteşarlığı'nın dün düzenlediği referans bono ihalesine yoğun talep gelince bileşik faiz yüzde 50,4'e düştü.
    TÜSİAD'la diyalogda ilk adım atıldı
    AK Parti'nin üst düzey yöneticileri, Tuncay Özilhan başkanlığındaki Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri ile İstanbul'da biraraya geldi. AK Parti'in isteği üzerine gerçekleştiği belirtilen görüşme, Divan Oteli'nde yapıldı. Basına kapalı görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının ardından TÜSİAD YİK Divan Üyesi Yavuz Canevi, görüşmenin bir iyi niyet toplantısı olduğunu ve karşılıklı olarak birbirlerine düşüncelerini aktardıklarını ifade etti.
    21 Ocak 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED