T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak'tan sonraki hedef Pakistan

Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref, "Batılı güçler"in Irak'tan sonraki hedefinin Pakistan olabileceğini belirterek, "Hiç kimse imdadımıza koşacak değil, İslam dünyası bile... Kendi bilek gücümüze güvenmek zorundayız" dedi.

Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref, Irak'tan sonraki hedefin Pakistan olabileceğini söyledi. Müşerref, Irak krizinden sonra Pakistan'ın "Batılı güçler"in savaş hedefi olma "yakın tehlikesi" ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, böylesi bir durumdan kaçınmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini sölyedi.

Cumartesi günü Lahor'da işadamları ve sanayicilere hitabeden Müşerref, Pakistan'ın "Batılı güçlerin" Irak'tan sonraki hedefi olacağı yolunda spekülasyonlar yapıldığını ve bunun ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

İslam dünyası bile yardıma gelmeyecek

The News gazetesinin pazar günkü haberinde, "Tehlikeyi tek başımıza savmak zorundayız. Hiç kimse imdaımıza koşacak değil, İslam dünyası bile. Kendi bilek gücümüze güvenmek durumundayız" diyen Müşerref'in sözlerine yer verdi. Konuşmada, yalnızca Irak krizi ile benzerlik kurulmayıp "Batılı güçler"e de şüphe ile yaklaşıldığı için, bu yorum "sıradışı bir gözlem" olarak değerlendirildi.

Taliban ve El-Kaide'nin toparlanmasıyla ilgili olarak da yorumda bulunan Müşerref, "Pakistan'daki bazı yabancıları kardeş olarak görmemize karşın buradaki Amerikan çıkarlarına zarar veriyorlar" diye konuştu. Pakistanlılara da çağrıda bulunan Müşerref, "Müslümanlar her yerde acı çekiyor. Ancak ihtiyacımız olduğu zaman hiç kimse yardımımıza koşmayacak. Çünkü herkesin kendi çıkarı var. Biz, çatışmacı değil liberal zihniyete sahip ılımlı bir ülke olmak zorundayız" dedi.

Perviz Müşerref, ABD birliklerinin Afganistan'da kalarak savaşın kutuplara ayırdığı bu ülkenin güvenliğini sağlamasını istediğini beliterek şöyle konuştu: "ABD, istikrarı sağlamak için şimdilik Afganistan'da kalmalıdır, ki bu da nihai olarak Pakistan'ın yararınadır. Afganistan'da huzur sağlanırsa tüm doğalgaz ve petrol boruları Pakistan'dan geçecek."

Pakistan'dan Irak girişimi

Türkiye'nin öncülük ettiği Irak zirvesine davet edilmeyen Pakistan, bölgede ayrı bir inisiyatif başlatıyor. Başbakan Zaferullah Han Cemali, olası Irak savaşının engellenmesinin yolları üzerine görüşmelerde bulunmak üzere 25 Ocak Cumartesi günü Körfez ülkeleri gezisine başlayacak. Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cemali'nin gezisinin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt'i kapsayacağı kaydedildi.

Gezinin amacının Irak ile ilgili durumu diğer Müslüman ülkelerle ele almak olduğu belirtilen açıklamada, "İslam dünyasında yerine getirmemiz gereken önemli rolümüz bulunuyor. Pakistan, Irak krizine barışçı bir çözüm bulunmasını istiyor ve sorunun barışçı yollarla çözümüne yardım etmek için elinden gelen bütün çabayı harcayacak" denildi.

11 Fransız mühendis bu denizaltı için öldürüldü

Pakistan'da üretilen ilk yerli denizaltı, deneme seferleri için Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Agosta 90-B tipi denizaltının dört torpido yuvası, füzeler ve Fransız savaş eletronik sistemi ile donatıldığını açıkladılar. Denizaltı, Pakistan'da Fransız mühendislerin denetiminde üretildi. Pakistan'a Fransız yapımı ilk denizaltı, 1999 yılında verilmişti. Yetkililer, deneme sırasında denizaltının itici gücü, dümeni, hız kontrolü ve haberleşme sisteminin test edileceğini belirttiler. Denizaltı, suya indirilmeden önce sistemleri üzerinde 750 deneme yapıldı. Sudaki deneme ise Umman Denizi'nde yapılacak. Agosta 90-B'nin 2001 yılında hizmete girmesi planlanıyordu. Ancak 11 Eylül saldırıları, ardından da 8 Mayıs 2002'de projeye yardım eden 11 Fransız mühendisin arabalarına bomba konularak öldürülmelerinden dolayı iki kez ertelendi.


 
Sürgün iddiası saçmalık
Irak Enformasyon Bakanı, "Sürgün haberleri saçmalıkt" derken Saddam'ın özel temsilcisi, "Geri zekalı Bush'u dünyanın polisi olarak kim atadı? Sürgünle ilgili sözleri saçmalık ve psikolojik savaşla ilgili taktikler" dedi.
Zirve'nin önü açıldı
Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye, Türkiye'nin önerdiği Irak zirvesine katılma kararı aldı. İran, daha önce öneriyi kabul etmişti.
Sözünü sakınmayan mektuba sözünü sakınmayan cevap
Financial Times gazetesi, Ankara ile Washington arasında "sözünü sakınmayan" üslupta mektuplaşmaların yaşandığını, Türkiye'nin Irak konusunda Meclis oylamasından endişe ettiğini yazdı.
Ortadoğu zirvesi bakanlara kaldı
23 Ocak'ta toplanacak Irak zirvesinin liderler düzeyinde yapılması için Ankara, Mısır ve Suriye'yi ikna edemedi. Zirvenin, dışişleri bakanları düzeyinde yapılacağı belirtildi.
BİN LADİN'DEN
YENİ MEKTUP:

Haçlılar'a karşı birleşin çağrısı
ABD ve İsrail'den Irak tatbikatı
Irak'a saldırı için Körfez bölgesine askeri yığınağını sürdüren Amerika, İsrail ile birlikte, ortak savunma tatbikatları yapmaya başladı. Patriot füzesavarlarının deneneceği tatbikatlara 200 ABD askerinin katıldığı bildirildi. İsrail kaynaklarına göre, hükümete bilgi veren Savunma Bakanı Şaul Mofaz, tatbikatın 2 Şubat'a kadar süreceğini ve Amerikan Patriot bataryalarının İsrail'in savunma sistemine uygun hale getirileceğini söyledi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dün yapılan kabine toplantısında, Irak'ın İsrail'e saldırmasının zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.
21 Ocak 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED