T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Öncelik diplomasinin'

ABD Genelkurmay Başkanı Myers, "gerçekte kimsenin savaş istemediğini, savaş yerine diplomasinin tercih edildiğini" belirterek, Başbakan Gül'ün girişimiyle İstanbul'da yapılacak 5'li zirveyi olumlu bulduğunu bildirdi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, ABD Başkanı George Bush'un, Irak'a yönelik operasyon konusunda henüz kesin kararını vermediğini belirterek, "gerçekte kimsenin savaş istemediğini, bu nedenle de tercih edilenin savaş değil diplomasi olduğunu" söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün davetlisi olarak önceki akşam Türkiye'ye gelen Myers, dün geldiği Ankara'da ilk olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Daha sonra Genelkurmay Karargahı'na giden Myers, buradan da Milli Savunma Bakanlığı'na geçerek, Bakan Vecdi Gönül ile görüştü.

Bush karar almadı

Myers, Türkiye'den ayrılmadan önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Özkök ve Gönül ile görüşmelerinde, Türkiye, ABD ve bölgeyi ilgilendiren konular ile terörizmle mücadeleyi ele aldıklarını belirten Myers, "ABD Başkanının savaşa yönelik almış olduğu bir kararı söz konusu değildir. Türkiye ile herhangi bir işbirliği eksikliği bulunmamaktadır. Türkiye her zaman işbirliğine açık olmuştur, TSK ile bu işbirliğinin ayrıntıları görüşülmektedir. Türkiye ile çok önemli stratejik ortaklığımız söz konusudur, bölgeye ilişkin vizyonların da aynı olduğuna eminim" dedi.

Irak'a kararlılık gösterisi

ABD'nin bölgeye asker ve mühimmat yığmasının temel nedeninin, BM'nin çalışmalarına destek vermek ve Irak yönetimine ABD'nin, Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması konusundaki kararlılığını göstermek olduğunu ifade eden Myers, bölgeye daha fazla Amerikan askerinin gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, görüşme ve çalışmaların devam ettiğini, yorum yapmak istemediğini söyledi.

Öncelik diplomasinin

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sürgüne gönderilmesine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de Myers, gerçekte kimsenin savaş istemediğini, bu nedenle de tercih edilenin savaş değil diplomasi olduğunu belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin, Irak'tan beklentilerini açık olarak dile getirdiğini ifade eden Myers, "Savaşın olmaması Irak'a bağlı, Başkanın da söylediği gibi, eğer güç kullanılması gerekirse bunu kullanmaktan çekinmeyeceğiz, ancak bunun, şu an için tercih edilen yol olmadığını söylemek istiyorum" dedi.

Myers, ABD yönetiminin Türk hükümetine herhangi bir sabırsızlık mesajı iletmediğini de belirterek, "Buradan ayrılırken, Türkiye'nin çok önemli bir stratejik pozisyonu olmaya devam edeceğine ikna olmuş şekilde ayrılıyorum" dedi.

Myers, Irak krizinin savaşsız çözümü için Arap ülkeleri liderleriyle İstanbul'da yapılması planlanan beşli zirveyi "olumlu bir girişim" olarak değerlendirdiğini söyledi.

Ankara'dan Myers'a: İstekleriniz çok fazla

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers'a Türkiye'nin, "Washington'un Irak hakkındaki taleplerini fazla bulduğu" mesajı verildi. Özellikle Genelkurmay'daki görüşmelerde ABD Genelkurmay Başkanı'na Türkiye'nin Irak sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönündeki girişimleri anlatıldı ve 5 Arap ülkesiyle önümüzdeki günlerde yapılması planlanan zirvenin sonuçlarının beklenmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye, ABD'nin 80 bin asker konuşlandırma, 8 hava üssü ve 3 limanı kullanma isteklerini fazla buldu. Ankara, Washington'a ABD Genelkurmay Başkanı Org. Richard Myers aracılığıyla, "taleplerinizi kabul edilebilir sınırlara çekin" mesajı iletti. Yenilenmiş talep listesinin tekrar müzakere edilmesi istendi. Görüşmede Myers'in savaş zararlarını telafi etmesi için 1 yıl için 5 Milyar dolar önerdiği öğrenildi. Ankara'nın bu öneriye, "1 yıl için 10 milyar dolar gerekli" cevabını verdiği belirtildi.

İngiliz Genelkurmay Başkanı geliyor

Ankara, ABD Genelkurmay Başkanının ardından İngiltere Genelkurmay Başkanı Amiral Sir Michael Boyce ile NATO'nun yeni Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral James Joyce'u ağırlamaya hazırlanıyor. 23 Ocak Perşembe günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelecek olan Amiral Sir Boyce'un ziyaretinde de ağırlıklı olarak Irak konusu le alınacak. İngiltere, Ankara'yı "İngiliz askerleri Kuzey Irak'a giremez" tavrından vazgeçirmeye çalışıyor. Bu arada NATO'nun yeni Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral James Joyce da, 24 Ocak'ta Ankara'da olacak. Geçen hafta başkomutanlık görevini devralan Org. Joyce'un ziyareti müttefik ülkeleri kapsayan tanışma niteliğinde.

ABD'li senatörler ziyareti erteledi

ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John Warner başkanlığında senatör ve yardımcılarından oluşan ABD heyetinin bu hafta Ankara'ya yapması planlanan ziyaretin ertelendiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ABD heyetinin ziyareti, Ankara'nın yoğun diplomasi trafiği ve 23 Ocak'ta yapılması planlanan bölgesel toplantı hazırlıkları nedeniyle şimdilik Şubat ayına ertelendi. Warner ve beraberindeki heyetin, bölge turu çerçevesinde 22 Ocak Çarşamba akşamı Ankara'da olması ve ertesi gün Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarında temaslarda bulunması bekleniyordu.

 
Milletvekillerinden Pearson'a: Bilgi vereceksen Meclis'e gel
ABD Büyükelçisi Pearson, brifing vermek için milletvekillerini büyükelçiliğe davet etti ancak, "Brifing verecekseniz Meclis'e gelin" cevabı aldı.
2. uyum paketi tamam
Yeniden yargılanmayı düzenleyen ikinci Anayasa uyum paketi, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Böylece cezaevindeki DEP'lilere ikinci kez yargılama yolunun açıldığı belirtiliyor..
'Kızlarım başa geçerse rakiplerimi parçalarlar!'
Aydın Doğan, rakiplerinin "Aydın Bey yaşlandı. Ona birşey olursa kızları şirketi parça parça eder" dediğini belirterek, "Dua etsinler de bana birşey olmasın. Yoksa kızlarım onları parça parça eder" dedi.
Hükümet 147 tasarıyı yeniledi
Hükümet, eski hükümetten kalan tasarılardan, 119'u uluslararası sözleşme olmak üzere 147'sini daha yeniledi.
BM planı, Türkiye'nin garantörlüğünü bitirir
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Annan planının Rum tarafının diliyle yazıldığını belirterek, "AB'ye bu belirsiz statüyle girdiğimiz takdirde Türkiye'nin garantörlük hakkı etkisiz hale gelir" dedi.
Kundakçı: Adada Türk kalmaz
Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, "Annan planı kabul edilirse Kıbrıs Türkleri 20-25 yıl içinde Kıbrıs'ta yaşayamaz hale gelir" dedi.
'Savaş, dünyayla ilişkilerimizi bozar'
MHP lideri Bahçeli Kıbrıs'a gidecek
MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Denktaş'a destek vermek üzere KKTC'ye gidecek. MHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Bahçeli ve beraberindeki heyet, 22-24 Ocak 2002 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Vehbi Zeki Serter ve Başbakan Derviş Eroğlu tarafından kabul edilecek. Görüşmelerde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununun ele alınacağı belirtilen açıklamada, KKTC'nin ekonomik durumu, ihtiyaçları, Türkiye'nin bu konularda destek imkanları ve alınabilecek tedbirler üzerinde de durulacağı bildirildi. Bahçeli'ye, Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakmakoğlu, Genel Sekreter Faruk Bal, Genel Başkan Başdanışmanı Altay Tokat ve Aydın eski milletvekili, emekli Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu eşlik edecek.
Yazıcıoğlu: Türkiye ABD'nin uydusu olamaz
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, hükümetin Irak ve Kıbrıs konularındaki politikalarını eleştirerek, Türkiye'nin ABD'nin uydusu olamayacağını söyledi. ABD'nin olası Irak harekatına karşı partisinin görüşlerini de anlatan Yazıcıoğlu, Türkiye'nin savaş taraftarı olmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye ABD'nin uydusu olamaz" dedi. Yazıcıoğlu, Amerika'nın Irak savaşıyla enerji kaynaklarına sahip olma idealleri ile İsrail'in güvenliğini bölgede garanti almaya çalıştığını kaydetti. Yazıcıoğlu, Amerika'nın Irak konusunda Türkiye'yi tramplent olarak, sıçrama tahtası olarak kullandığının altını çizdi.
21 Ocak 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED