T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Canı rekor kırmak isteyene duyurulur

Bir rekor kırmış ve Guinness kitabına girmek istiyorsanız bu hiç de zor değil. Önce Guinness'in Londra'daki merkezine başvurun gerisi kolay.

Adı her zaman rekor kırmaya hazırlanan kişi ve gruplarla birlikte anılan "Guinness", özellikle Türkiye'de hakkında kopartılan onca patırtıya rağmen bir çok rekor adayı ve medya kuruluşu tarafından yeterince tanınmıyor. İngiltere kökenli bu kuruluşun yayınladığı rekor kitaplarında bugüne dek yer alabilen Türk rekortmenlerin bir elin parmaklarını bile bulmaması, bu gerçeğin en önemli kanıtı. Guinness'e girme şansı bulabilen ilk Türk vatandaşı, 1970'lerde ezbere Kur'an-ı Kerim okumaya ilişkin bir rekoruyla yer almıştı bu ünlü kitapta. Oysa Türkiye gibi, aklın hayalin alamayacağı binlerce konuda her gün yeni yeni yeteneklerin arz-ı endam ettiği bir ülkede, gerçekte öylesine fazla sayıda Guinness adayı yaşıyor ki.

Guinness Rekorlar Kitabı'nın her tür rekor izleme, kayıtlara geçme ve güncelleme çalışmaları Londra'daki "Guinness Publishing Limited" adlı yayıncı kuruluş tarafından yürütülüyor. Şirket adına bize bilgi veren medya ilişkileri sorumlusu Amanda Brooks, dünyanın dört bir köşesindeki bir çok amatörün kırdıkları ilginç rekorları sağlıklı bir biçimde belgeleyemedikleri için rekorlar kitabına girme şansını yitirdiklerini, bu durumun da kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirterek "Bir rekorun Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilmesi için mutlaka yayınevimize haber verildikten sonra kırılması gerekmiyor. Rekorunu daha önce kırmış bir kişi de bizlere başvurabilir. Ancak, bu durumdaki adayların çok sağlam ve inandırıcı kanıtlarla başvurması gerekiyor. Noterlik makamının onayı bunlardan birincisi. Ayrıca, rekorla ilgili olarak gazetelerde çıkan haberlerin orijinal kupürleri ve eğer varsa televizyonlarda yayımlanmış video görüntüler de gerekli. Ancak, unutulmasın ki Guinness için esas anlamlı olan, ciddi bir rekoru bizzat kendi uzmanlarımızla yerinde takip etmek, video kamera ve fotoğraf makinesiyle tesbit edip ondan sonra yayımlamaktır. Bu yüzden Türk adaylar bir rekor kırmaya karar vermeden önce doğrudan bize yazsınlar ve denemek istedikleri rekoru İngilizce olarak izah etsinler"dedi.

Rekorlara meraklı bir aile: Guinness'ler

Günümüzde "Guinness Rekorlar Kitabı"nı hazırlayıp basan "Guinness Publishing Limited"in kökeni 1759'lara dek uzanıyor. 1930'lardan itibaren ilaç, plastik eşya, eğlence ve tatil gibi sektörlerde şirketler kuran ailenin o dönemdeki bazı üyeleri spor dünyasına duydukları ilgiden hareketle bir "rekorlar kitabı" hazırlamaya niyetlenirler. 1955 yılında, ilk baskısı çoğunlukla "içmek" üzerine rekorlarla dolu ilk "Guinness Rekorlar Kitabı" yayımlanır. Kitap tiryakilerce çok beğenilmekle birlikte, yayıncı şirket işi sırf bu dar kapsamda tutmanın mantıklı olmayacağına karar verir ve bir kaç yıl sonra da "Book of Records"u insan aklının alabileceği her alana yayar.

Bateriyi rekor için çaldı

Şişli Belediyesi'nin organizasyonuyla "dünyada en uzun süre bateri çalma" rekorunu kırma denemesine girişen Oktay Kızılkaya, Hollandalı Kurt Adams'ın 36 saat aralıksız bateri çalma süresini geçerek dünya rekoru kırdı. Cumartesi günü başladığı rekor denemesine 10. Yıl Marşı ile başlayan Kızılkaya, 42 saat 16 dakika durmaksızın batari çaldı. Kızılkaya'nın noter huzurunda gerçekleştirdiği rekor denemesinin Guinnes Rekorlar Kitabı'nda yer alan 36 saatlik batari çalma rekorunu egale ettiği belirtildi.

REKORUNUZU TESCİL ETTİRİN

"Guinness Publishing Limited" yetkilileri, Yeni Şafak'a, hem geçmişte bir rekor kırmış olup bunu tescil ettirmek isteyenler, hem de yakın gelecekte bir rekor kırmaya hazırlanan adaylar için aşağıdaki irtibat bilgilerini verdi. Yayınevine mektup yazabileceğiniz gibi, faks ve elektronik posta ile de başvurabilirsiniz. Kuruluşun yapılacak rekor başvurularında aradığı ilk ve en öncelikli şart ise "ciddiyet"...
Adres: Guinness Publishing Limited
338 Euston Road, London NW1 3BD - United Kingdom / İngiltere
Telefon: (00.44. 207) 891 45 67
Faks: (00.44. 207) 891 45 01
Elektronik Posta: Guinness_Publishing@guinness.com
Web Sitesi: www.guinnessworldrecords.com



21 Ocak 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED