T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

D Ü N Y A

...Ve teslim oldular

Taliban askerleri Kunduz'u teslim etmek istdeği ancak gideceği yeri olmadığı için buna direnen Özbek, Çeçen, Uygur ve Arap savaşçılar olası bir katliamı engellemek için teslim olmaya karar verdi.

Kuzey İttifakı birliklerinin kuşattığı Kunduz kentinin teslimi için yapılan pazarlıklar, verilen 3 günlük sürenin son saatlerinde sonuçlandı. Kurşuna dizilmek yerine kentte kalarak çarpışmayı seçtiğini açıklayan Kunduz'daki yabancı savaşcılar, verilen 3 günlük sürenin son saatlerinde teslim olmaya karar verdiklerini duyurdu. Haberi düynaya geçen CNN ve Reuters ajansları, Kunduz'da bulunan binlerce Arap, Çeçen, Uygur ve Özbek savaşcının olası bir katliamın önüne geçmek için teslim olamya karar verdiklerini duyurdu.

Kentte 10 binden fazla Taliban askerinin yanısıra Özbekistan İslami Hareketi'ne bağlı savaşçılar ile Arap, Pakistanlı, Çeçen ve Doğu Türkistanlı mücahitler direnmeye devam ediyordu.

Bu kişilerin kentin teslim edilmesine kesinlikle karşı çıkmamasının en önemli sebebi olarak ise kentte yaşanacak olası bir katlim. Zira Kuzey İttifakı, teslim olsalar bile bu kişilerin öldürüleceğini açıkladı. Kuzey İttifakı, Afganistan'ın kuzeyinde tek kalesi olan Kunduz'da tutunmaya çalışan Taliban'a, teslim olması ya da topyekün savaşa hazırlanması için 3 gün süre tanımıştı. Kunduz kentindeki Taliban askerlerinin teslim olmak istediği, gidebecek hiçbir yerleri olmayan yabancıların ise ölene kadar savaşma kararında olduklarını bildirmişlerdi. Kuzey İttifakı, Kunduz kentindeki Taliban yetkilileriyle sürdürdüğü teslim pazarlıkları sırasında karadan saldırıya ara verdi. ABD uçaklarının saldırısı ise sürüyor.

'Çok kanlı olacaktı'

Kunduz kentindeki binlerce yabancı savaşcının teslim olacaklarını açıklamasının ardından, gözler şimdi kentin tahliyesine çevrildi. Daha önce Taliban'ın savaşmadan Kuzey İttifakı'na bıraktığı kentlerdeki katiamların bu kentte de meydana gelmesinden endişe ediliyor. Kuzey İttifakı'na bağlı güçler, Mezar-ı Şerif ve Kabil gibi kentlerde Taliban yanlısı güçleri kurşuna dizmiş ve parçalayarak öldürmüşlerdi. Kunduz'da bulunan binlerce yabancı savaşcı, müslümanlar arasında yaşanacak bir katliamı engellemek için teslim olduklarını açıklamıştı. ABD yönetimi de özellikle Kunduz'da bulunan yabancı savaşcıların yok edilmesi için elit birlikler hazırladıklarını duyurmuştu.

KUNDUZ'DA KATLİAM MÜŞERREF'İ BİTİRİR

Pakistan'daki radikal dini gruplar, Afganistan'ın Kunduz kentinde Taliban güçleri içinde yer alan Pakistanlı milislerin katledilmesi durumunda buna 'çok sert tepki' gösterecekleri uyarısında bulundu. Pakistan'ın önde gelen dini liderlerinden Müftü Nizameddin Şemazai, "Birleşmiş Milletler ve Pakistan hükümeti bu milisleri kurtarmak için bir şeyler yapmalı, yoksa Kunduz'da bir toplu kıyım yaşanacak" dedi. Şemazai, "Eğer Pakistanlılar Kunduz'da katledilirse, Müşerref'in askeri hükümetine karşı çok sert bir tepki olur ve kontrol edemeyebilirler" diye konuştu. Taliban güçlerine destek olmak için yaklaşık 10 bin Pakistanlı milis Afganistan'a geçmişti. Kunduz kentinde Pakistanlı, Arap ve Çeçen milisler Taliban saflarında savaşıyor.

 
Bush'un kellesine 50 milyon dolar
25 milyon dolarlık ödülü duyan herkes paranın peşine düştü. 22 bin ihbar yapıldı. Taliban da Bush'un kellesine 50 milyon dolar ödül koydu.
120 bin çocuk ölecek
UNICEF, acil yardım ulaşmazsa açlık, hastalık ve soğukla karşı karşıya kalan 120 bin Afgan çocuğun ölebileceğini açıkladı.
Türkiye'nin Irak politikası değişir
Şarbon saldırısı ABD kaynaklı
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu, ABD'deki şarbon saldırılarının, Amerikan hükümet laboratuvarından kaynaklandığını bildirdi. Cenevre'de, biyolojik silahların yasaklanmasıyla ilgili, 144 ülke temsilcisinin katıldığı bir konferans yapıldı. Konferansta konuşan, Federasyon'un biyolojik silahlarla ilgili çalışma grubunun başkanı Barbara Hatch Rosenberg, New York, Florida ve Washington'daki adreslere gönderilen şarbonlu mektupların kaynağının "hemen hemen kesin olarak" ABD savunma laboratuvarı olduğunu söyledi. Rosenberg, şarbon saldırılarının, hastalığın silah olarak kullanılma kapasitesini gösterdiğini de belirtti. Öte yandan ABD'nin Connecticut eyaletinde bir kadın şarbon nedeniyle öldü. 94 yaşındaki Ottilie Lundgren isimli kadın, solunum yoluyla şarbona yakalandı ve hastaneye yattıktan 5 gün sonra, bugün hayatını kaybetti. ABD'de, Ekim ayı başından bu yana 13 kişi şarbon hastalığına yakalanırken, bunlardan 4 kişi ölmüştü.
22 Kasım 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED