T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

E K O N O M İ

Hatırlatalım dedik

10 milyar dolarlık taze kaynak haberi döviz ve borsa piyasasında halkın ve reel sektörün yaşadığı ekonomik krizi unutturdu. Borç alıyoruz diye seviniyoruz...

Türkiye her geçen gün kötüye gidiyor. Ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete kadar tüm alanlardaki veriler kötü gidişi gözler önüne sererken, iyi rakamlar ise parmak hesabını geçmiyor. OECD'ye üye ülkeler içinde 25 yıldır enflasyon şampiyonu olan Türkiye'de, her çocuk 2 bin 436 dolar borçla doğuyor. Her 100 çalışandan 18'ini çocuklar oluştururken, çalışan çocukların yüzde 78'i okula devam etmiyor.

Enflasyon şampiyonuyuz

Osman Gazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi, yaptığı araştırmada, ortaya çıkan tablo şöyle: Türkiye ortalama 54,9 enflasyonla 25 yıldır OECD ülkeleri arasında enflasyon şampiyonu olurken, dış ticaret açığında ise dünyada 2. sırada yeralıyor. Kişi başına iç borç 852 dolar, dış borç ise bin 584 dolarken, her doğan çocukta 2 bin 436 dolar borçla doğuyor. Kayıt dışı ekonomide 16,5 katrilyon lira ile OECD ülkeleri arasında birinci sırada yeralan Türkiye'nin para birimi olan TL'de dünyanın en çok değer kaybeden parası özelliğini taşıyor. Türkiye'de yıllık geliri en yüksek ve en düşük arasında 66 kat fark bulunurken, ülke nüfusunun yüzde 36 yoksul. İhracatta 36., ithalatta 24. sırada olan Türkiye'de dış ticaret açığı 14 milyar dolar.

Nüfusun yüzde 20,2'si sosyal güvenlikten yoksunken, sağlığa en az para harcayan 35 ülke içinde Türkiye 26. sırada yeralıyor. Ülkemizde doktor başına 667, yatak başına ise 387 kişi düşüyor.

HER 10 KİŞİDEN BİRİ AŞEVİNE MUHTAÇ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, dargelirli ailelerin ekmek ve yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan aşevi, vatandaşların akınına uğradı. Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde açılan beşinci aşevine, bölgede oturan 30 bin kişiden, üç bini yemek için başvuruda bulundu.

Krizden üretimsiz çıkılamaz

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, dünyada yaşanan dengesizliğin önüne geçmek için üretimi artırmanın şart olduğunu vurgulayarak, "Üretimi ön plana çıkarmadığımız sürece sadece Türkiye'de değil en zengin ülkelerde bile artık iftar çadırları görülebilir" dedi. Dünyada doğal kaynakların giderek azaldığını, yakında petrol yüzünden değil ama su yüzünden ciddi krizlerin çıkabileceğini belirten Yıldırım, "Bu yüzden mevcut kaynakları iyi kullanarak üretimi artırmamız gerekecek. Türkiye'de çok zengin yer üstü ve yer altı doğal kaynaklarımız var ama maalesef bunları doğru dürüst kullanamıyoruz" dedi.

Bu arada veriler dünyada gelir dağılımı hızla bozuluyor. 1990 yılından bu yana 40 ülkede kişi başına düşen milli gelir yüzde üç arttı, ama, 80 ülkede kişi başına düşen milli gelir on yıl önceki değerlerinin de altına düştü.


 
Sosyal bedel ödenecek
New York'ta ünlü finans çevreleriyle bir araya gelen Bakan Derviş, IMF'ye verilen tavizlerin sosyal bedeli olduğunu söyledi.
Tütün Tasarısı'nda 2. Raund
Cumhurbaşkanı'nın Meclis'e iade ettiği Tütün Yasa Tasarısı, TBMM Komisyonu'nda yeniden ele alınacak.
Ekonomi kredikolik
Türk ekonomisi kredi bağımlısı bir hale geldi. İki yılda IMF ile dört kredi anlaşması imzalandı ancak bu kredi paketlerinin hiçbiri tam kullanılmadı.
Ödeneksiz ihale yok Kamu kurumlarının ihalelerine yeni düzen getiren tasarıya göre, ihale ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak.
Akışık vekillere hesap verdi
Vural Akışık, kamu bankalarının 2002'de özelleştirmeye hazır hale geleceğini söyledi.
Dolar yeniden 1,5 milyonu aştı
İstanbul serbest piyasada doların satış fiyatı 2 gün içinde yeniden 1,5 milyon lira düzeyine yükseldi.
CAMEL DE ZAMLANDI
Marlboro'dan sonra Camel, Salem, Winston ve Monte Carlo sigaralarına da zam yapıldı. Camel kısa 1 milyon 800 bin, Winston kısa 1 milyon 250 bin, Monte Carlo kısa 1 milyon lira olarak belirlendi.
AYCELL İSTANBUL'DA
Türkiye'deki 4. GSM operatörü Aycell, İstanbul'da abonelik hizmetine başladı. Türk Telekom müdürlüklerinde Aycell için yer ayrıldı. Abonelik başvurusundan sonra hizmete geçileceği belirtiliyor.
22 Kasım 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu


  Esnafın Sesi
  Tüketici Günlüğü

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED