T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

G Ü N D E M

Önce yasağı öğrendiler

Fakültenin birinci sınıfına bu yıl kayıt yaptıran öğrenciler, bir kez olsun derse giremedi. Fakülteye değil ama kapısına kadar gidebiliyorlar!..

Onlar sıkı bir çalışmanın ödülü olarak kazandıkları Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencileri. Ancak onlar diğer öğrencilerden farklı bir şekilde yeni eğitim ve öğretim yılına başladılar. Başörtülü oldukları için okul açılalı 2 ay olmasına rağmen okula kabul edilmeyen bu öğrenciler, henüz ne hocalarıyla tanışabilmişler, ne defter kitaplarını alabilmişler, ne de sınıflarına bir kez olsun girebilmişler.

Yurdun dört bir yanından okumak için İstanbul'a gelen ama sınıf arkadaşlarıyla okul önünde ve öğrenci yurtlarında tanışan öğrenciler, büyük bir umutla yasağın sona ereceği günü iple çekiyorlar.

Öğrencilerinden Emine Gülpak, Hilal Atalay, Fatma Uslu, Çiğdem Ünal ve Sermin Çalışkan geçen yıl girdikleri üniversite sınavında 40 puanları kırılmasına rağmen büyük bir başarı gösterip ilk tercihleri olan fakülteye girdiklerini söylüyorlar.

Tatilde içeri girebilmiş

Edirne, Maraş, Manisa gibi yurdun dört bir yanından okumak için İstanbul'a gelen bu öğrenciler bir kez olsun okullarına giremediklerini ifade ediyorlar. Çiğdem Ünsal ise yaz tatilinde bir defa okula girebildiği için kendini şanslı sayıyor.

Geçen yıl okullarında uygulamaya konan ama ikinci dönem başörtüsü yasağından vazgeçildiği için özellikle Marmara İlahiyat Fakültesi'ni tercih ettiğini söyleyen öğrenciler, sorunsuz bir şekilde eğitim alacaklarını düşünürken kayıt bile yaptırırken sıkıntı yaşadıklarını anlatıyorlar.

'OKUL KAPISINA HOŞGELDİNİZ'

Okula ilk başladıklarında ablalarının kendilerini "Okula değil, okul önüne hoş geldiniz" diye karşıladıklarını ifade eden öğrenciler, ders programlarını erkek arkadaşlarından aldıklarını derse girecek olan hocaları ise okul kapısından geçerken üst sınıfta okuyanların ancak uzaktan gösterebildiklerini dile getiriyorlar. Öğrencilerin büyük bir kısmı aynı yurtta kalıyor. Öğrenciler, zamanlarını Arapça ve İngilizce çalışarak geçirdiklerini ifade ediyorlar. Henüz gönüllerince İstanbul'u gezemediklerini belirten öğrenciler, "Her şey çok pahalı. Bir yerden bir yere gitmek bile bir öğrenci için epey külfetli. Başvuru yaptığımız birimlerden de burslarımıza henüz çıkmadığı için pek bir şey yapamıyoruz" diyorlar.

Eylemin üstüne kar yağdı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne başörtülü olarak alınmayan kız öğrenciler ile onlara destek veren erkek öğrenciler, soğuk hava koşulları ve kar yağışına rağmen pes etmiyorlar. Daha önce de gerçekleştirdikleri bir çok eylemle yasağı protesto eden öğrenciler dün de "vizelerin cenaze namazını" kılacaklardı.

Fakat, kız öğrencilerin okul önünde beklemelerine izin vermeyen ve okul bahçesine konuşlanan polis ekibi, Dekanlığın emri üzerine erkek öğrencilerin bu eylemlerini de engelledi. Dekanlığın, artık bahçede eylem yapılmasına izin vermeyeceği açıklandı. Bunun üzerine, vizeleri başladığı halde sınavlara girmeyen öğrenciler okul bahçesinde toplandı ve yasağı alkışlarla protesto etti.

Öğrenciler, polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri arasında eylemlerini sürdürürken kar yağması üzerine hep bir ağızdan, "Beraber yürüdük, biz bu yollarda/ beraber ıslandık yağan yağmurda..." şeklinde şarkı söylemeye başladılar. Kız öğrencilerin de alkışlarla destek verdikleri erkek öğrenciler daha sonra çember oluşturarak "mendil kapmaca" oynadılar.

'TÜRK KIZI İNANCINI KÖTÜYE KULLANMAZ'

Anadolu İnanç Önderleri Derneği Başkanı Hıdır Bulut Dede, özgürlükleri için fikir mücadelesi veren, kendi ülkesinde eğitim hakkı gasp edilen başörtülü öğrencilere, eğitimin verilmesini arzu ettiklerini söyledi. Hıdır Bulut Dede, öğrencilerin, üniversitelere girememeleri üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Hıdır Bulut, bu öğrencilerin eğitim sorunlarının, seçim zamanlarında verdikleri sözleri yerine getirmeyen siyasi partilerin görevi olduğunu söyledi. Bulut açıklamasında, "Devletimizi yönetenler, bu çocuklarımızdan korkmamalı. Çünkü Türk kadını, Türk kızı hiçbir zaman inancını kötüye kullanmaz. Sünni, Alevi demeden bütün demokratik kitle örgütlerini üniversitedeki zulme karşı tutarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.



22 Kasım 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED