T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Vergi yasaları

Birkaç sene önce "Vergi Korkusu" başlıklı bir yazımda vatandaşın vergi sistemine güvenmediğini ve sürekli vergi korkusu yüzünden kayıtdışına gittiğini, bu sonuçta vergi yasalarının yapısının etkili olduğunu, halbuki vatandaş olarak bireyin vergi verme arzusunu uyandırmada etkili olacak bir tarzda vergi yasalarının düzenlenebileceğini yazmıştım. İlgili Bakanlığın beğenisini gözlemlemiştim. Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik yönleriyle toplumsal yapımızın, vergi gelirlerini adil bir şekilde artırmaya uygun bir vergi sistemi özlemi içerisinde bulunduğunda kuşku yok. Çünkü ekonomik gelişme ve krizden çıkışın bundan başka yolu zor bulunacak.

"Vergi Korkusunu Yenmek" konusunda bilimsel esaslara uygun senaryoların oluşturulmasından sonra, vergi yasalarına, vergiyi tabana yaymayı hedefleyen ve gelir dağılımını adil hale getirmeyi üretimi artırarak çözebilen bir yapı kazandırma işlevini de yükleyebilmeliyiz.

Ve bu işlevin, başka bir ifadeyle, iktisadi kalkınma görevinin vergi yasalarının iyi bilinmesiyle de bir ilintisi var. Bunu kolayca başarmak mümkün mü? Musa ÖRMECİ'nin düzenleyip yayınladığı "TÜM VERGİ KANUNLARI" kitabının Ağustos 2002 tarihli olarak yeni piyasaya çıkan 5. baskısında (868 sayfa) tam 55 Vergi Kanunu yer alıyor. Ülkemizdeki vergi kanunu yoğunluğunun hoş karşılanması beklenemez, elbette, bireyden. Bireyi hoşnut eden bir vergi yapısı teşkil edebilmek için çok yorulmak gerek. Çünkü çok karmaşık bir vergi sisteminden, bunu giderek sadeleştirmedikçe, zarar görmemiz kaçınılmaz. Hasılatı iyi, tahsilatı pratik, tatbikatı kolay, ülke ürünlerinin ve hizmetlerinin sürdürülebilir rekabetine imkan hazırlayan vergi yasalarını 3 kasımdan sonra daha kolay üretebilmeyi ümit ediyorum. Seçim bildirgelerinde vergi sistemi üzerine söylenenler, bilimsel veriler ve uluslararası eğilimlerle karşılaştırarak olgunlaştırılmalı ve yasalar, bütünlük ve etkinliğe kavuşturulmalıdır.

İktisadi hayatın vazgeçilemez bilgi ihtiyaçlarının başında önemli bir yer tutuyor, vergi mevzuatı. Ama vergi bilincinin birçok yönden iktisadi davranışları etkilediği bir ortamda, belirleyici kararlar almada, her şeyden önemlisi, mevcut vergi yasalarını iyi kavrayıp uygulayabilmek.."Tüm Vergi Kanunları"nın piyasadaki talebe cevap verecek muhtevada hazırlanıp sunulan kullanışlı bir kitap olduğunda kuşku yok. Kapsadığı mevzuatı bazı başlıklarla şöylece sıralamak mümkün. Özel Tüketim Vergisi, değiştirilen tüm vergi kanunları başta olmak üzere, 55 vergi kanunu kitapta yer alıyor : Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi gibi vergi kanunları ile Harçlar, Değerli Kağıtlar, Danıştay, Vergi Usul, İdari Yargılama Usulü, Belediye Gelirleri vb kanunlar (Gider Vergileri Kanunu, Amme Alacaklarını Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Kanun, Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu vb.).

Musa ÖRMECİ'nin hazırladığı "Tüm Vergi Kanunları" kitabının KDV dahil fiyatı, 15 milyon lira. Havale Bedeli olan 14.827.000.-TL'nın, telefonla (0.212.292 15 68) öğrenilecek banka hesabına yatırılarak ve 0.212.292 15 69 nolu faksa faksınızı çekerek kitabı talep edebileceğiniz gibi; Necatibey Cad. Başcerrah Sk. Çınçın İşhanı, No.6/37, Kat:4, (Hesap Uzmanları Derneği'nin eski yeri), Karaköy/İSTANBUL adresinden, 12.709.000.-TL ödeyerek kitabı elden satın almanız da mümkün.

Ekonomik gelişmeye entegre olmuş bir vergi mevzuatına ulaşmayı diliyorum.

Not: Sosyal güvenlik konulu çalışmalarıma da devam edeceğim. "Bağ-Kur Sigortalılarının Emekliliği - II" başlıklı çalışmamı gelecek hafta sunacağım.


7 Ekim 2002
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED