T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Othello, savaşta galip kendine mağlup...

William Shakespeare'in geçtiğimiz sezonun sonunda sahnelenmeye başlayan en iyi trajedilerinden 'Othello' tiyatro severlerle buluşmaya yeni sezonda da devam ediyor.

Yönetmenliğini Şükrü Türen'in yaptığı, 2001-2002 sezonunda Kıbrıs'ta bulunan Othello Kalesi'nde ilk kez sahnelenen ünlü yapıt Othello, bu sezonda Şehir Tiyatroları'nda perde diyecek. Dekor tasarımını Nurullah Tuncer'in yaptığı, A. Vahit Turhan ve A. Turan Oflazoğlu'nun Türkçe'ye çevirdiği oyun, eserin ruhunu tüm çıplaklığıyla yansıtıyor. Güçlü oyuncu kadrosunun yer aldığı Othello'da Hüseyin Köroğlu (Othello), Murat Daltaban (İago)'ın performansı izleyeni sahneye kilitliyor.

Mağlup mağribi

Osmanlı donanması Kıbrıs'a doğru yol alırken, Venedik'te, komutan Othello bir aristokrat kızı ile gizlice evlenir. Evliliği koyu ırkçı olan kızın babası onaylamaz çünkü Othello, Arap'tır. Askeri zekası ve cesaretinin Venedik'in hizmetine veren Othello, Osmanlı donanmasını püskürtmek için Kıbrıs'a gönderilir. Savaşta yaman bir komutan olan Othello, en güvendiği 'dürüst İago'nun eşine attığı iftira hikayesine aldanmak-tan uzak duramaz. 1600'lerde Venedik'teki cinsel serbestliğin verdiği bir önyargıyla eşi Desdemona'nın onu aldattığı fikri beynini kemirmektedir. Othello, savaşta yenilmeyendir, ama mağribi olmasının ezikliğiyle, kıskançlık, hırs ve öfkesine yenilir, İago'nun tuzağına düşer ve karısının infazına karar verir. İnsanları amacına ulaşmak için ustaca kullanan İago, hedefine ulaştığını sandığı an, aslında ihtirasının kurbanı olmuştur.

Klasik bir oyun, iyi bir sahne

15. yüzyıl sonlarında Kıbrıs Adası'nda yaşanan bir trajedi olan 'Otello', duru müzik dokusu, teknik malzemenin özenli kullanılışı, etkileyici ve sade bir dekor, güçlü efektler, zamanı en iyi yansıtan kostümlerle, anlatım gücü çok yüksek aralıksız akan şairane söylemlerin oluş-turduğu bir örgü olarak sahneleniyor. Shakespeare 'Otello'da ileri derecedeki, kıskançlık duygularını aktarırıken, aslında 15. yüzyıldan günümüze uzanan bir konuyu işliyor. İrade dışı tutku, hırs, yıkıcı keskin zeka ve önlenilemez ölüm temalarını didaktik olarak işleyen Shakespeare'in en iyi trajedisi, Şehir Tiyatroları'nın bu sezondaki gözdelerinden.

 
Kaşgar yirmidokuz:
Bir koleksiyon sayısı!

Dergiler, çoğu zaman özel sayıları ve derginin kişilik özelliklerini temsil etme kabiliyeti yüksek koleksiyon sayıları ile hatırlanırlar. Kaşgar'ın 29. sayısı da, koleksiyon sayısı olmaya aday bir sayı.
Şiddete, sürekli sürgüne Yeter!..
Başrolünü Jennifer Lopez'in oynadığı, yönetmenliğini The World is not Enough ve Enigma gibi yapımlara ve başarılı belgesellere imza atan Michael Apted'in yaptığı Yeter, hayallerinin erkeğiyle evlendiğini sanarken şiddete maruz kalan bir kadının hikayesini anlatıyor. Bill Campbell ve minik aktris Tessa Allen'nde rol aldığı filmde Lopez şiddete başvuran kocasından kaçarak izini kaybettirmek için elinden geleni yapan ve sonunda "yeter" diyerek savaşmaya karar veren kahraman bir anneyi canlandırıyor.
YETER
Yön.: Michael Apted
Müzik: David Arnold
Oyn.: Jennifer Lopez Bill Campbell, Tessa Allen, Juliette Lewi, Dan Futterman
17 Ekim 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED