T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Bali'de derin devlet izi

Son derece sofistike biçimde planlanan Bali'deki saldırının ardında olay yerinde C-4 patlayıcı izleri bulunması şüpheleri ordu üzerinde yoğunlaştırdı. Ordudan atılan eski hava subayı altı ülke tarafından sorgulanıyor.

Son derece sofistike biçimde planlanıp uygulanan Endonezya'nın Bali adasındaki bombalı saldırının sonra bölgede C-4 patlayıcı izleri bulunması kontrgerilla şüphesini yoğunlaştırdı. Patlamaların meydana geldiği bölgedki araştırmalarda C-4 plastik patlayıcı izleri bilindi. Emniyet Müdürü Dayi Bahtiyar, genellikle orduda bulunan ve 2 yıl önce Yemen açıklarında Amerikan savaş gemisi USS Cole'a düzenlenen saldırıda da kullanılan macuna benzer C-4 plastik patlayıcı izleri bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, C-4 patlayıcısının ordu stoklarından çalınması ya da satın alınması olasılığı üzerinde de duruyorlar. Polis sözcüsü Salih Saaf, şimdiye kadar 47 kişinin ifadesini aldıklarını, biri güvenlik görevlisi olmak üzere iki kişinin yoğun biçimde sorgulandığını, ancak bu iki kişinin henüz tutuklanmadığını kaydetti. İki kişinin, yerel polisin yanısıra Avustralyalı, İngiliz, Alman, Japon ve Amerikalı yetkililer tarafından sorgulandığı belirtiliyor.

Profesyonelce planlanmış

Uzmanlar, saldırının "profesyonelce ve büyük bir titizlikle" planlanıp yapılmış olduğunu belirtti. Bali polis şefi, saldırının C-4 plastik patlayıcı ile gaz bileşimi kullanılarak çok "profesyonelce ve ayrıntılı olarak planlanarak" yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Uzmanlar, ilk patlamayla insanlarda panik yaratmak ve panik içindeki insanların büyük bir bölümünü, bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle kısa bir süre sonra meydana gelen esas patlamanın planlandığı yere çekmek olduğunu açıkladı.

Bombayı 'eski hava subayı yaptı' iddiası

International Herald Tribune gazetesi ise, polisin eski bir hava subayını, saldırıda kullanılan bombayı yaptığı iddiasıyla tutukladığını yazdı. Eski subayın suçunu itiraf ettiği iddia edilen haberde, 180'den fazla kişinin ölümünden dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen eski subayın, bombayı kimin yaptırdığını söylemediği kaydedildi. Avustralya Bali'deki saldırıyla ilgili, Endonezya ile ortak bir soruşturma ekibi kuracaklarını açıkladı. Avustralya ayrıca, saldırıları düzenleyenlerin bulunmasını sağlayacak bilgi verenlere 1 milyon dolar ödül verecek.

Endonezya'nın günlük Kuran Tempo gazetesi, saldırının, iki kamyonetin içindeki 8 kişi tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Amerika, İslam'a karşı savaş açmak için zemin hazırlıyor

Bali adasındaki bombalı saldırıları düzenlemekle suçlanan İslam Cemaati'nin lideri Ebubekir Beşir, saldırının İslam'a karşı bir savaş başlatmayı amaçlayan kafirlerin işi olduğunu söyledi. Kendisi hakkında yayınladığı bir haber nedeniyle haftalık Time dergisine karşı dün tazminat davası açan Beşir, gazetecilerin "Bali saldırısı ile ilginiz var mı?" sorusu üzerine, "bu kafirlerin suçlaması" dedi. Beşir, mahkeme binasından uzaklaşmadan önce, "bombalamalar İslam'a karşı savaş başlatmak isteyen kafirler tarafından hazırlanmıştır" dedi. Beşir, kendisini, CIA'ye göre, Güneydoğu Asya ülkelerindeki ABD büyükelçiliklerine karşı bombalı saldırılar planladığı iddia edilen Ömer El Faruk ile bağlantılı gösteren bir haber yayınlayan Time dergisine karşı 107.8 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Malezya İslam Partisi (PAS) Başkanı Mahfuz Ömer de saldırının arkasında ABD'nin olduğunu söyledi.

Saldırının arkasında Amerika olabilir

Bali Adası ve Finlandiya'daki son olaylarını değerlendiren uzmanlar, eylemlerin arkasında, 'Terörle Mücadele İttifakı'nı güçlendirmeye çalışan ABD'nin olabileceğini söylüyor. Prof. Dr. Mahir Kaynak, "Endonezya, Güneydoğu Asya'nın kontrolü için stratejik bir konumdadır" diyerek, patlamanın, terörle mücadeleye insan hakları boyutuyla yaklaşan ülkelere ciddi bir mesaj niteliği de taşıdığının altını çizdi. Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Emin Gürses ise, Endonezya'da çok zengin enerji kaynakları bulunduğunu ve ABD'nin buraların kontrolünü ele geçirmeye çalışabileceğini söyleyerek, ABD'nin insan hakları ihlallerine karşı çıkan ülkelere daha önce de meydan okuduğunu hatırlattı.

 
Saddam'a 'yüzde 100' destek
Irak liderinin görev süresinin 7 yıl daha uzatılması için yapılan referandumdan, yüzde 100 oranında 'evet' oyu çıktığı açıklandı.
1600 YIL SONRA YENİDEN AÇILDI
Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi, 1600 yıl aradan sonra dün yeniden açıldı. Tarihte birkaç kez yakılan ünlü kütüphanenin yerinin hemen yakınında inşa edilen kütüphane, kapılarını resmi törenle açtı. Törene birçok devlet başkanı ve ünlü isim katıldı. Dünyanın en büyük okuma salonuna sahip kütüphane binası, Akdeniz'e nazır bir güneş diski şeklinde tasarlandı. Norveç şirketi Snohetta'nın inşa ettiği binanın cam ve beton çatısı güneşin doğuşunu simgeliyor. Yapımına 1988 yılında başlanan proje sonunda hazır hale getirildi. Kütüphanede halen 240 bin kitap bulunuyor. Bu rakam 5 yıla kadar 8 milyona çıkacak. Açılış törenine katılanlar arasında İspanya Kraliçesi Sofya, Ürdün Kraliçesi Ranya, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Romanya Lideri İon İliescu ve Nobel ödülü sahibi 14 aydının yanısıra çok sayıda bakan, yazar ve şair var.
ABD askerine karşı çıkan Kırgız lidere baskı
Afganistan harekatıyla birlikte Orta Asya'daki Türki cumhuriyetlere yerleşen Amerikan askeri gücüne karşı hoşnutsuzluklar yükselirken, ABD'ye tepki gösterenler ciddi suçlamalarla baskı altına alınıyor. Ülkedeki ABD varlığına tepki gösteren Kırgız milletvekili ve "Erkin (bağımsız) Kırgızistan Partisi" lideri Tursunbay Bakıroğlu hakkında, El Kaide, Taliban ve Özbekistan İslami Hareketi (ÖİH) ile ilişkisi olduğu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı'na aday olmasıyla komploların başladığını söyleyen Bakıroğlu'na yönelik baskıların, Amerikan askeri varlığını eleştirmesi ile şiddetini artırması dikkat çekici. Bakıroğlu, Amerikan nüfuzunun Kırgızistan'da tehlikeli bir hal almaya başladığını belirtti.
17 Ekim 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED