T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Halkın gıdası ekmek

16 Ekim Dünya Gıda Günü'ne karnı aç giren Türk halkı sofrasında kırmızı ve beyaz et göremezken ekmek ve sebze ile besleniyor.

Son 3 yıldır giderek ağırlaşan ekonomik kriz toplumun bütün kesimlerinin geçim derdini artırırken dargelirli halkın kırmızı ve beyaz et tüketimini önemli ölçüde azalttığı ve sebze ve ekmekle beslendiği ortaya çıktı. Krizin yansıması Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerinde de yer aldı.

FAO'nun verilerine göre Türkiye, dengeli beslenmede önemli bir yer tutan hayvansal gıdaların tüketimi açısından, gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kaldı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahsene Anar, dengeli beslenme için günlük protein ihtiyacının yüzde 60'ının bitkisel, yüzde 40'ının hayvansal ürünlerden sağlanması gerektiğini, Türkiye'de ise günlük protein miktarının yüzde 73'ünü, bitkisel maddelerden alınan proteinin oluşturduğunu kaydetti.

Kırmızı eti unuttuk

FAO'nun verilerine göre, Türkiye'de 20.2 kilo olan yıllık kişi başı kırmızı et tüketiminin, ABD'de 122.4, İspanya'da 114, Fransa'da ise 100 kilo olduğuna işaret eden Prof. Dr. Anar, Türkiye'de 8.9 kilo tavuk eti tüketilirken, bu rakamın ABD'de 47.6, Kanada'da 36 ve Avustralya'da 32.5 kiloya çıktığını belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de düzenlediği basın toplantısında, Türk halkının yeterli beslenmediğini ve sadece ekmekle midesini doldurduğunu iddia etti. Yetkin, "Bir ülke temel gıda maddelerini kendisi üretemiyorsa bitmiştir. Üreticisi aç olan bir ülke, ürettiği için üreticisini açlığa mahkum eden, onu cezalandıran bir ülke ayakta kalamaz" dedi.

Milyonlar aç yaşıyor

Gıda Mühendisleri Odası asgari ücretlilerin, yetersiz beslenme ile yüz yüze kaldığını bildirerek, "Ülkede milyonlarla ifade edilen aç insanların olmaması için yönetenleri göreve çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Türkiye'nin, tarımsal ürün ithal etmesinin üzücü olduğunu, yapısal bir tarım reformunun yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de, Türkiye'nin, tarımda dışa bağımlı olmamak için, inadına üretmek zorunda olduğunu söyledi.

Halkın yüzde 70'i krizi atlatamadı

Yüksek faiz yüzünden gelir dağılımının sürekli bozulduğunu, bunun sadece devletin sorunu olmadığını, dargelirlinin de durumunu bozduğunu belirten Kemal Derviş, "Evet bazı iyileşmeler var. Bir kesim artık krizi atlatmış gibi, ama vatandaşın yüzde 70'i atlatmış değil'' dedi.

Eski Devlet Bakanı ve CHP milletvekili adayı Kemal Derviş, Bilgi Üniversitesi'nde bir konferans verdi. Krizlerin hep dargelirleri vurduğuna işaret eden Derviş, dargelirliler açısından en önemli konunun, krizi önlemek olduğunu söyledi. Derviş, Türkiye'deki ekonomik olumsuzlukların temel kaynağının enflasyon ve rant ekonomisi olduğunu da belirterek, bunların Türkiye'ye çok zarar verdiğini anlattı.

Ekonomik programın devam etmesi gerektiğini kaydeden Derviş, "Bu antibiyotik tedavisi gibi, bunu sonuna kadar götürmek gerekiyor. Piyasaların da buna güven duyması lazım'' dedi.

Derviş'e esnaf öfkesi

Öte yandan seçim çalışmaları kapsamında Kapalıçarşı'yı ziyaret eden Kemal Derviş, esnaf tarafından protesto edildi. İlk olarak İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası'nı ziyaret eden Derviş, Tahtakale'ye geldiğinde, 30-40 kişilik bir grubun protestosuyla karşılaştı. "Türkiye bizimdir bizim kalacak" ve "Başbakan Tayyip" diye slogan atan grub, Derviş'in güzergahını değiştirmesiyle dağıldı.

 
Türker: On bin kişi daha emekli olmalı
Devlet Bakanı Türker, IMF ile atıl kadroların tasfiyesi konusunda taahhütlerin yakalanması için 10 bin 500 kişinin emekli olması gerektiğini söyledi.
Alo'da 3 aylık indirim 20 Ekim'den başlayarak üç aylık bir süre için şehirlararası telefon görüşme ücretinin yüzde 50 oranında düşürülecek.
MÜSİAD'dan Sezer'e zirve çağrısı
Olası Irak müdahalesinin Türkiye'ye çok ağır bir yük getireceğini söyleyen MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı'ndan siyasi parti liderleriyle 'Irak zirvesi' yapmasını istedi.
Tüketicilerin bankalara borcu 365 trilyona çıktı
Bankaların, tüketicilerden zamanında tahsil edemediği için takibe almak zorunda kaldıkları kredilerin tutarı eylül ayı sonunda 365 trilyon liraya ulaştı.
Memurlar bugün hasta olacak
KESK üyesi memurlar, özlük haklarının iyileştirilmesi için bugün tüm yurtta hastanelere sevkli giderek "iş bırakma eylemi" yapacak. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) üye memurlar, enflasyondan doğan farkların ödenmemesini, kamu çalışanlarının özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların başlatılmamasını protesto etmek amacıyla bugün Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapacak. Bu sabah çalıştıkları işyerlerinden sevk alarak hastanelere gidecek olan KESK üyesi memurlar daha sonra sevkli gittikleri hastanelerde kitlesel basın açıklaması yapacak.
17 Ekim 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED