T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Mescid-i Aksa'nın minberini son kündekarımız işleyecek

Mescid-i Aksa'nın 33 yıl önce yanan minberinin aslına uygun yapılabilmesi için uluslararası alanda 15 yıldır sürdürülen çalışmalarda ilk somut adım atıldı. Bu iş için Türkiye'nin son kündekarı Mevlüt Usta seçildi.

Türkiye'deki son kündekar (ince ağaç işleme ustası) Mevlüt Çiller, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın 33 yıl önce yanan minberini aslına uygun olarak yapacak. Müslüman, Hıristiyan ve Museviler tarafından kutsal sayılan Mescid-i Aksa'nın, 1969 yılında yanan minberinin aslına uygun yapılabilmesi amacıyla uluslararası alanda 15 yıldır süren hazırlık çalışmalarında ilk somut adım atıldı. Mescid-i Aksa'nın minberinin yapımı Ürdün Krallığı tarafından üstlenildi.

'Büyük bir gurur '

Ürdün Al-Balqa Üniversitesi'nce yürütülen projede, minberin yapımında usta olarak Türkiye'deki son kündekar olan Konyalı Mevlüt Çiller tercih edildi. Al-Balqa Üniversitesi bünyesinde Çiller için büyük bir atölye oluşturuldu. 60 yaşındaki Çiller, "ahşabın, birbirine çivi ya da tutkal gibi maddeler kullanılmadan tutturulması ve geometrik desenler verilmesi" anlamına gelen kündekari sanatına yıllarını verdiğini belirterek, Mescid-i Aksa gibi dünyaca önemli bir eserde kendisinin tercih edilmesinin gururunu yaşadığını bildirdi.

Çiller, kündekari sanatında kullanılan ve ceviz ağacına özel geometrik şekiller verilmesini sağlayan 40 bin dolarlık makinesini kısa süre önce Ürdün'deki atölyeye gönderdi. Konya'daki atölyesinde kalan öteki eşyalarını da toplayan Çiller, eşi ve iki kalfasıyla birlikte, Mescid-i Aksa'ya minber yapmak için 12 Temmuz'da Ürdün'e gidecek.

Üç yıl çalışacak

İlerlemiş yaşına rağmen Ürdün'de yaklaşık 3 yıl kalarak minberi zamanında bitirebilmek için çalışmalar yapacağını bildiren Mevlüt Usta, gençlik dönemlerinde kündekari tarzında yapılmış eski bir kapıyı incelemesiyle adımını attığı bu mesleğin kendisiyle özdeşleştiğini, yaşamının bir parçası olduğunu kaydetti.

CEVİZ AĞACI ÖZEL İZİNLE GÖNDERİLECEK

"Mescid-i Aksa'ya minber yapmak benim için bir rüya idi" diyen Türkiye'nin son kündekari ustası, Mevlüt Çiller şunları söyledi: "Yanan minberinin, kündekari sanatında yapıldığını gazetelerden öğrenince, önce dönemin Milli Eğitim Bakanlığı, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurarak, Mescid-i Aksa'ya yeni minber yapmak istediğimi bildirdim. Ankara'daki Kocatepe Camii'ne yaptığım kündekari türündeki 5 kapı, Japonya ve Almanya'da yaptığım camilerdeki kündekari işlemeleri benim için iyi referanslar olunca, bu büyük görev bana kısmet oldu. Bu önemli esere alınterimi dökeceğim için çok mutlu ve gururluyum." Mevlüt Usta, kündekaride kullandığı yüksek kalitedeki ceviz ağacının sadece Türkiye'de yetiştiğini ve bu ağacın yurtdışına çıkışının yasak olduğunu belirterek, Mescid-i Aksa'ya minber yapımında kullanacağı 15 metreküp ceviz ağacının, Bakanlar Kurulu'nun özel izni ile Ürdün'e gönderileceğini sözlerine ekledi.

 
Samanyolu milyarlarca Dünya ile dolu
Antarktika'daki bilim adamları kurtarıldı
Antarktika'daki son Rus bilim adamları Güney Afrika'ya ait 2 helikopterle kurtarıldı. Güney Afrikalı yetkililer, geçen hafta başlayan kurtarma operasyonunda önceki gece, Alman bandıralı kargo gemisi "Magdalena Oldendorff"daki Rus bilim adamlarının tamamının tahliye edildiğini, toplam 89 kişinin Güney Afrika bandıralı araştırma gemisi Agulhas'a nakledildiğini belirttiler. Rus bilim adamlarının bulunduğu Alman bandıralı gemi, Antarktika'daki buzların arasına sıkışmıştı. Geminin Arjantin'den 7 Temmuz'da gelecek buz kırma gemisini bekleyeceği belirtiliyor.
Gaziler Kore'yi tanıyamadı
Dünya Kupası'nı izlemek için Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından Güney Kore'ye götürülen bir grup Kore Savaşı gazisinden Diyarbakırlı Hasan Arslan, 50 yıl sonra gittikleri ülkeyi tanıyamadıklarını söyledi. Gönüllü olarak gittiği Kore Savaşı'nda yaralanan Hasan Arslan, Güney Kore'nin başkenti Seul'e vardıklarında, 50 yıl öncesinin harabeye dönen Koresi'ni çok gelişmiş bulduklarını belirtti. Arslan, duygularını şöyle dile getirdi: "50 yıl önceki Kore'nin bu duruma nasıl geldiğini anlamayamadık. Güney Kore ile gelişmişlikte aynı başarıyı sağlayamadığımız için de üzüldük."

3 Temmuz 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED