T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

'Ağız tadıyla 50 yıl' Açıkhava'da

Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü, sanatla içiçe geçen 50 yıllarını Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen ve çok sayıda sanatçının katıldığı muhteşem bir geceyle kutluyor.

Dile kolay, tam 50 yıldır hem tiyatro, hem de hayat sahnesinde birbirlerini tamamlıyor Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü çifti. Yarın, sanat camiasının yoğun katılımıyla Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda 50. yıllarını kutlayacak olan çiftle Mecidiyeköy'deki tiyatrolarında buluşuyoruz. Tiyatro sahnesine kurulmuş olan ve neredeyse sahneyi kapatan masaya oturuyor, konuşmaya başlıyoruz.

"Üç nesil geçti elinizden. Bu zamanda tiyatro adına neler oldu ülkemizde?" diye soruyorum. Sohbet boyunca söze çok az giren Gönül Hanım başlıyor: "Önceki yıllarda bir- çok tiyatro salonu vardı ülkemizde. Şimdilerde salon sayıları azaldı. Ama talep gün geçtikçe artıyor. Özellikle gençlerin ilgisi büyük. O yüzden ilerisi için umutluyuz."

Sohbet boyunca Gazanfer Bey ve Gönül Hanım'dan neredeyse hiçbir karamsar söz işitmiyorum. Ekonomik krizin her şeye olduğu gibi tiyatrolarına olan olumsuz etkisine rağmen perdenin her zaman açıldığını ve bundan böyle de açılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyorlar. Şöhret ve para kazanmanın günümüzde iyiden iyiye kolaylaşan yollarına hiç itibar etmeden sanatlarını yapmanın yollarını arıyorlar. Gazanfer Özcan, tiyatronun zaten hiçbir dönemde para için yapılmadığını, dolayısıyla para kazandırmadığını söylüyor. "Ama tiyatroların da ayakta kalabilmeleri için para lazım" diyecek oluyorum. Cevap Gazanfer Bey'den geliyor. "Evet ama bunu, tiyatronun yan kolları olan seslendirme, sinema, televizyon gibi geniş alanlarda çalışarak takviye etmeye çalışıyoruz. Bunu da yalnız biz yapmıyoruz, bütün tiyatro oyuncuları böyle."

Tiyatro için "seve seve"

Düzenlenen geceyle ilgili konuşmaya başladığımızda Gazanfer Özcan heyecanla söz alıyor. Önce, Kültür Bakanı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ediyor ve geceye katılacak sanatçıların, organizasyonu duyunca istekle "seve seve geliriz" dediklerini hatırlatıyor. "50. yıl kutlamamız ilerisi için çok daha iyi olacak. 4 Temmuz'da herkes, tabiri caizse marifetini ortaya koyacak. Kimi sözü, kimi sesi, kimi enstrümanıyla" diyen tiyatronun yaşayan duayenleri geleceğe dair umutlarını sıcak tutuyor. Eksiklerin görülüp kapatılması gerektiğini hatırlatarak "Her şey zamanla düzelecek" diyorlar.

Ne denir ki böyle insanlara. 'Perdeler fora! Nice yıllara..'

Jübile yapmıyoruz, buradayız!

Türkiye'nin neredeyse tüm kalburüstü sanatçılarının katılımı ile gerçekleşecek yarınki gece için kim olsa, 'Yoksa bu bir jübile'mi' diye düşünür. Ama onlar hiç düşünmüyorlar veda etmeyi. Gönül Hanım, 'Bu sadece bir kutlama. Bu gece, herşeye yeniden başlamak için düzenlendi' diyor. Her ikisi de sanki yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyor kendilerini ve "Ayrılmak için değil, yeniden başlamak için" diyorlar. Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü çiftini herkes sahnelerden olduğu gibi bir de Kuruntu Ailesi'nden hatırlar. TRT'de 16 yıl yayınlanan Kuruntu Ailesi'nin bu başarısını Gönül Hanım Kuruntu Ailesi'nın tam bir Türk ailesi olmasına bağlarken Gazanfer Bey, dizinin Türkiye'deki ilk "sit-com" olduğunu söylüyor.

Geceye katılmayan yok gibi...

Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü'nün Ağız Tadıyla Sanatta 50. Yıl adını verdikleri kutlama Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda saat: 21.00'de başlaycak. Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın himayesinde ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın katkılarıyla düzenlenen gecede, Adnan Şenses, Süheyl-Behzat Uygur, Cem Davran, Cem Yılmaz, Cenk Taşkan Orkestrası, Çelik, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Ege, Enbe Orkestrası, Halit Kıvanç, Hülya Avşar, İbrahim Tatlıses, Levent Kırca-Oya Başar, Mehmet Ali Erbil, Mirkelam, Muazzez Abacı, Mustafa Sandal, Müjdat Gezen, Nükhet Duru, Nurseli İdiz, Özcan Deniz, Sibel Can, Yeşim Salkım, Zeki Çetin ve Zerrin Özer sahne alacak. Gecenin biletleri Biletix'lerde ve Açıkhava Tiyatrosu Gişeleri'nde. Bilgi için: 0 212 274 44 54

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Şehrin filozof saatlerinde
    Yıldız Ramazanoğlu'nun "Derin Siyah" adını taşıyan öykü kitabı Söylem Yayınları arasından çıktı.
    ISBN'li kitap sayısı 2000'e göre yüzde 8 arttı
    Bu yıl kitaba ISBN (International Standard Book Number/Uluslararası Standart Kitap Numarası) verildi. Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Türkiye'de 2001'de ISBN alan kitap sayısı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 8 oranında artarak, 13 bin 700'e yükseldi. ISBN alan kitap sayısı, 2000 yılında 12 bin 608'di. Türkiye'de 1987'de 422, 1990'da 3 bin 423, 1992'de 5 bin 333, 1995'te 7 bin 830, 1996'da 9 bin 505, 1997'de 10 bin 731, 1998'de 11 bin 66, 1999'da ise 12 bin 372 kitaba ISBN verilmişti. Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayıyla 1972 yılında yürürlüğe giren, bir kitap numaralandırma sistemi olan ISBN ile kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle düzenlenmesi ve belirli bir yayımcının yayınladığı materyalin kimliğinin tanımlanması amaçlanıyor. Türkiye'de ISBN almak için, ISBN Türkiye Ajansı'na (Kütüphaneler Genel Müdürlüğü) başvurmak gerekiyor. ISBN alınırken ücret ödenmiyor.
    Cengiz Aytmatov Türk Edebiyatı'nda
    Ünlü Kırgız romancı Cengiz Aytmatov bu ayki Türk Edebiyatı'nın kapak konusu. Olcay Yazıcı'nın kaleminden Aytmatov'un romanlarında, komünist yönetimin en bunaltıcı yıllarında, bütün olumsuz şartlara rağmen millîliği nasıl yakaladığı irdeleniyor. Dilimize şimdiye kadar 15 romanı çevrilmiş bulunan Amerikalı romancı, senarist ve yazar Paul Auster ile yapılmış bir röportaj da yer alıyor. Aalarında Ahmed Yüksel Özemre, Ahmet Turan Alkan, Ahmet Arı, Yavuz Bülent Bâkiler, Beşir Ayvazoğlu, Yağmur Atsız, M. Orhan Okay, Mustafa Ruhi Şirin ve Dursun Gürlek'in de bulunduğu çok sayıda kalem dergiye katkıda bulunuyor. Bilgi tel: 0 212 527 50 32
    3 Temmuz 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED