T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Başkurdistan'da yas

Başkurdistan'a ait yolcu uçağı ile DHL kargo uçağının çarpışması büyük bir trajediye yol açtı. Yöneticilerin çocuklarından oluşan 52 öğrenci ile birlikte 71 kişi öldü, ülkede yas ilan edildi.

Moskova-Barcelona seferini yapan Urallar'daki Türk ülkesi Başkurdistan Havayolları'na ait Tupolev 154 tipi yolcu uçakla, Alman Boeing 757 tipi kargo uçağının çarpışması büyük bir trejediye neden oldu.

Uçak parçalarının düştüğü bölgede bulunan ormanlık alanda, bir çiftlik, bir okul ve çok sayıda evde çıkan yangın söndürüldü. Ölü sayısı, 52'si çocuk olmak üzere 71 kişi olarak açıklandı. Çarpışmadan sonra uçakların ateş topuna döndüğü, gökten enkaz ve ceset parçalarının yağdığı bildirildi. Çarpışmanın ardından her iki uçağın enkazı 30 kilometrelik bir alana yayıldığı bildirildi.

Yas ilan edildi

Başkuristan Devlet Başkanı Murtaza Rahimov, ülkesinde ulusal yas ilan etti. Başkurdistan Acil Durumlar Bakanlığı yetkililerinin verdikleri bilgilere göre, Rus uçağında toplam 52 çocuk, 5 yetişkin ve 11 kişilik de mürettebat bulunuyordu. Uçakta 16 yaşın altında toplam 52 çocuk bulunuyordu, bunlardan 8'inin ise 12 yaşın altında olduğu kaydedildi. Uçakta, okullarından mezun olan öğrenciler olduğu ve tatil için Ufa'dan İspanya'nın Barcelona kentine götürüldükleri kaydedildi.

Başkurd yöneticilerin çocukları

Çocukları İspanya'ya götürmeyi amaçlayan turu organize eden Soglasiye firmasının temsilcisi Tatyana Ostapenko, "çocuklar, UNESCO'nun yardımı ile İspanya'ya tatile götürülüyorlardı" dedi. Ölen çocukların büyük çoğunluğunun, Başkurt Özerk Cumhuriyeti'nin üst düzey hükümet yetkililerinin çocukları olduğu bildirildi. Hayatını kaybedenlerden 15'inin cesedi bulundu.

Uçağın düştüğü kasabadaki araştırmalarını yaklaşık bin kişi ile sürdüren Alman polisi ile itfaiye ekipleri, bulunan cesetlerin büyük bir bölümünün tanınmaz halde olduğunu belirttiler. Yetkililer, kazadan sağ kurtulan olduğunu tahmin etmiyor.

Tuebingen kenti polis sözcüsü Wolfgang Wenzel, uçağın Boeing 757 kargo uçağıyla yerel saatle 11.43'te 12 bin metre irtifadayken çarpıştıklarını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir hava trafik kontrol görevlisi ise seferine Bahreyn'den başlayan Boeing uçağının İtalya'nın Bergamo kentinden Belçika'nın başkenti Brüksel gitmek üzere havalandığını ve DHL dağıtım servisi için kargo taşıdığını söyledi.

Rus pilotun hatası neden oldu

Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, "Bu kadar çok insanın ölmesiyle tam anlamıyla allakbullak olduk. Umarız kazanın nedenleri açığa kavuşur. Kalplerimiz ölenler ve aileleriyle birlikte" dedi. İlk araştırmalara göre kazaya, Rus pilotların yanlış yükseklikte olmaları sebep oldu. Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı, Rus pilotun yanlış yükseklikte uçtuğunu ve bütün uyarılara rağmen bu yüksekliğini değiştirmediğini açıkladı. Kazada, Rus pilotun yinelenen uyarılara rağmen geç pike yaptığı bildirildi. Alman polisi, uçağın 2 karakutusunun da bulunduğunu açıkladı.

HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Başkurt Özerk Cumhuriyeti'nin Başkurdistan Havayolları Şirketi Genel Müdürü, Almanya'da bir kargo uçağı ile çarpışarak düşen Tupolev 154 tipi Rus yolcu uçağının mürettebatının kendisine verilen talimatlara harfiyen uyduğunu belirtti. Odegov, "Boeing 757 ile çarpışarak düşen Rus uçağının mürettebatı tecrübeliydi ve İsviçreli görevlilerin talimatlarına harfiyen uydu" dedi. İsviçreli yetkililer, iki uçağın çarpışmamak amacıyla alçak irtifada uçtuğunu, ancak ikisinin de aynı yükseklikte bulunduğunu belirttiler. İsviçreli havacılık yetkilileri, iki uçağın çarpışmasını engellemek için normal prosedürün izlendiğini kaydettiler. Boeing ve DHL firmalarından yapılan açıklamada Boeing 757'de hiçbir arıza bulunmadığı belirtildi.

 
Köylerde çok sayıda ölü var
Düğün törenini bombalayıp 150 Afgan köylüyü öldüren ABD savaş uçaklarının, çok sayıda köyü daha vurduğu, yıkılan köylere hâlâ ulaşılamadığı bildirildi.
Bush'un yeni lakabı '88'
Pakistan gazetesi: Ladin için dua edin
Pakistan'da bir gazete, hükümetin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i ele geçirmek için halktan destek istemesine karşı okuyucularından Ladin ve El Kaide üyeleri için dua etmesini istedi. Ümmet gazetesinde Ladin ve 17 arkadaşı "mücahit" olarak tanımlandı.
ABD'yi protesto için pasaportunu yaktı
Cenis Nicolas bir ABD vatandaşı, Amsterdam'daki ABD elçiliği önünde pasaportunu yaktı. "Amerikan vatandaşı olmaktan utanıyorum" diyen Nicolas, "ABD 50 yıldır dünya genelinde katliamlar yapıyor. Binlerce çocuk ve kadının ölümüne sebep oldu. ABD terörist bir devlettir. Tüm sıkıntıların ve musibetlerin kaynağı bu zalim devlettir. Katliamlara ortak almak istemiyorum" dedi.
İsrail binlerce yedek askeri orduya çağırdı
İsrail ordusunun Batı Şeria'daki saldırıları için binlerce yedek askeri daha orduya çağırdı. Bir savunma yetkilisi, şu anda subay ve komutanların göreve çağrıldığını, gelecek haftaya kadar diğer askerlerin bunlara dahil edileceğini söyledi.
Dahlan: Arafat'a karşı aday olmam
Filistin lideri Yaser Arafat'ın yerine aday gösterilen Muhammed Dahlan, Arafat'ın İsrail saldırısı altında olduğu bir dönemde ona karşı aday olmayacağını açıkladı. Dahlan, "İsrail Arafat'a karşı olduğu müddetçe onun yanındayım onu destekleyeceğim" dedi.
Rusya, cani albayı kurtarma telaşında
Rus mahkemesi, Çeçenistan'da bir Çeçen kızı tecavüz ederek öldüren Albay Yury Budanov'i psikolojik test isteyerek kurtarmaya çalışıyor. Mahkeme, daha önce de deli diye albayı cezadan muaf tutmuş, insan hakları örgütleri buna büyük tepki göstermişlerdi.
3 Temmuz 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED