AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Görevde Yükselme Yönetmeliği'nde düzenleme yapılması gerekmektedir

1993 yılında Kadastro meslek lisesinden mezun oldum. 2 ay aday memur olarak çalıştım. Sonra İTÜ Harita mühendisliğini okumak için istifa ettim. 1997 yılında, mezun olduktan 6 yıl sonra, başvuru yaptım ve tekrar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde teknisyen unvanıyla çalışmaya başladım. (Maaşım, Mühendis maaşı ile eşdeğer ödeniyor) Ancak, Harita mühendisi unvanı ile çalışabilmem için görevde yükselme sınavına girmem gerektiği belirtildi. Açıklama yaparsanız sevinirim.

Görevde Yükselme Yönetmeliği 1999 yılında, 57. hükümet tarafından uygulamaya konulmuştur. Ancak, yürürlüğe konulan bu Yönetmelik genel olarak objektif düzenlemeler getirmesine rağmen bir çok problem ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, Genel Yönetmeliğin amir hükmü gereğince kamu kurumları kurumsal düzeyde de yönetmelikler çıkarmışlardır. Bu kurumsal düzeydeki yönetmeliklerde, mühendis vb. unvanlar için öngörülen görevde yükselme sınavlarına ilişkin hükümler hakkında, Danıştay Başkanlığınca yürürlüğü durdurma kararları verilmiştir. Örneğin, Danıştay 5.Dairesi (10.06.2002 günlü, E:2002/462 sayılı kararı) tarafından Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Görevde Yükselme Yönetmeliğinin mühendislere ilişkin bölümü hakkında yürürlüğün durdurulması kararı verilmiş ve bu karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca (4.10.2002 günlü, YD İtiraz No:2002/328 sayılı kararı) onanmıştır.

Görevde Yükselme yönetmeliklerine ilişkin bu kararlar önem arz etmekte olup, ilgili idarelerin bir an önce gerekli düzenlemeler yapması gerekmektedir. Bu çerçevede,

1- Genel çerçeve yönetmeliği çıkaran kurum olarak Devlet Personel Başkanlığının gerekli yetkilerini bir an önce kullanması gerekmektedir.

2- Bazı kurumlar, yürürlüğü durdurma kararı verilen kurumsal yönetmelikleri yanlış yorumlayarak sübjektif değerlendirmelerle mühendis kadrolarına atama yapmaktadır. Bu tür atamalar hiçbir kıstas olmadığından, tamamıyla kayırmacılık içerecektir.

3- Devlet Personel Başkanlığının, objektif düzenlemeleri içeren yeni yönetmelik değişikliğini yürürlüğe koyması ve bu tür liyakat ve kariyer ilkelerinden uzak atamaların önüne geçmesi, sorunları çözebilecek tek yöntemdir.

4- Danıştay 5. Dairesi, vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarında bu tür atamaların görevde yükselme niteliğindeki sınavlar ile değil, sınıf ve unvan değişikliği sınavı ile yapılması gerektiğini ifade etmiştir.

5- Yapılacak düzenlemede, boş kadro sayısının üstünde aday olması durumunda, bu adaylar arasında objektifliği sağlayacak düzenlemeler aynen korunmalıdır. Aksi halde, bu mailde belirtildiği üzere, her talep sahibinin boş kadrolara atanması, siyasi iktidarlara göre adam atanması sonucunu doğuracaktır.


SORULAR-CEVAPLAR

Aday memurun öğretmenlik kadrolarına başvurabilme durumu

Stajyer memur olarak çalışmaktayım. KPSS öğretmenlik sınavına girdim eğer kazanır ve atamam yapılırsa, görevimden istifa edip, öğretmenlik mesleğine başlayabilir miyim?

Bilindiği üzere aday memurların, 7-22 Ağustos 2003 tarihleri arasında yapılacak olan KPSS-Öğretmenlik sınavına başvuramayacakları Kılavuzda da belirtilmiştir. Bu husus, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54'üncü maddesinde yer alan "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmünden kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan usulüne uygun olarak istifa etmeniz halinde 6 ay, usulüne uygun olmadan istifa etmeniz veya görevinizden çekilmiş sayılmanız halinde bir yıl süreyle memur olamazsınız. Şayet bu hükümlere rağmen, KPSS ile yerleştirildikten sonra, aday memurken görevinizden istifa eder ve öğretmenliğe başlarsanız, bu durumunuzun bir yıllık süre içinde tespit edilmesi halinde görevinize son verilir.

LABORANTIN MÜHENDİSLİĞİ BİTİRMESİ HALİNDE İNTİBAKI

Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde SHS sınıfında, laborant kadrosuyla çalışmaktayım. 2002 yılının temmuz ayında Ziraat Fakültesini bitirdim. İntibakım yapılarak derecem yükseltildi. Fakat Ziraat mühendisi kadrosuna geçemediğim için özlük haklarından yararlanamayacağım söylendi. Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152'nci maddesinde; Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da, bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede Sağlık Hizmetler Sınıfında bulunmanıza rağmen Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan bir üst öğrenimi bitirmiş olmanız nedeniyle mühendisin zam ve tazminatından faydalanmanız mümkün değildir.

BELEDİYELERDE GÖREVDE YÜKSELME DIŞINDAKİ KADROLAR

Belediyelerde (215 bin nüfuslu il) görevde yükselme yönetmeliği kapsamı dışında Belediye başkanının direk ataması ile verilen kadrolar var mıdır?

Evet vardır. Şayet belediyenizde, Belediye Başkan Yardımcısı kadrosu varsa bu kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme eğitim ve sınavına gerek yoktur. Ancak, bu kadro 1-4 derece arasında ise bu kadroya atanabilmeniz için 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince yüksek öğrenim görmüş olmanız ve gerekli hizmet sürelerini doldurmuş olmanız gerekmektedir.


Geçici işçiler sınavsız olarak memurluğa atanabilir mi?

Bir Kamu Kuruluşunda DÖSİMM'e bağlı olarak sözleşmeli, geçici işçi pozisyonunda 6 yıldan beri çalışıyorum. 2000 yılında Üniversiteden mezun oldum. Yapılan bütün imtihanları kazandım. Çalıştığım aynı kurumda Bakanlığa bağlı olarak uzman memur olarak atanabilir miyim?

"Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde KPSS sınavına girmeden memuriyet kadrolarına atanmanız mümkün değildir. Memuriyete yapılacak atamalar, bildiğiniz üzere, sınav sonrasında merkezi yerleştirme ile ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bireysel olarak bir kamu kurumunun KPSS veya DMS sınavını kazandığınızdan dolayı sizi memur kadrosuna ataması mümkün değildir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

9 Ağustos 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED