AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
30 bin kişi faizzede

Kredi kartlarında uygulanan vahşi faizi ödemeye gücü yetmeyen çalışan kesim borcunu ödeyemiyor. 2003 yılında bankalara borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 29 bin 803'e tırmandı.

Kredi kartlarında uygulanan vahşi faiz uygulaması vatandaşları borç bataklığına sürüklüyor. Kriz nedeniyle yoksullaşan çalışan kesim uygulanan vahşi faize güç yetiremediği için bir türlü bütçesini denkleştiremiyor. Bu da genelde alışverişlerde kullanılan kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısında artışa neden oluyor.

Verilere göre Türkiye genelinde bu yılın Mayıs ayında, bir önceki aya göre finans kurumlarına ferdi kredi ve kredi kartı borcunu gecikmeli olarak ödeyenler ile borcunu ödemeyenlerin toplam sayısı yüzde 31.1 oranında arttı. Merkez Bankası verilerine göre, ferdi kredi ve kredi kartları kapsamında borcunu ödemeyen ve borcunu gecikmeli olarak ödeyenlerin toplam sayısı bu yılın Nisan ayında 7 bin 373 iken Mayıs ayında 9 bin 668'e yükseldi.

Kredi kartları kapsamında bankalara borcunu ödemeyenlerin sayısı ile borcunu gecikmeli olarak ödeyenlerin toplam sayısı Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 23.1 artarak, 6 bin 437'den 7 bin 927'ye çıktı.

Böylelikle, 2003'de ferdi kredi ve kredi kartları kapsamında borcunu ödemeyen ve borcunu gecikmeli olarak ödeyenlerin toplam sayısı 34 bin 821'e çıktı. Bunun 29 bin 803'ü borcunu ödemeyenlerden, 5 bin 18'i ise borcunu gecikmeli ödeyenlerden oluştu.

15 yılda 829 bin kişi borcunu ödeyemedi

Verilere göre, 1998 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları kapsamında borcunu ödemeyen ve borcunu gecikmeli ödeyenlerin toplam sayısı 829 bin 217'ye yükseldi. Türkiye genelinde 2002 yılında, finans kurumlarına ferdi kredi ve kredi kartı borcunu gecikmeli olarak ödeyenler ile borcunu ödemeyenlerin toplamı 137 bin 130 olmuştu. Bildirimler, kayıt sayısı bazında olup, bir kişinin birden fazla kaydı bulunabiliyor. 2003 yılı asgari bildirim limit ana para tutarı 200 milyon lira olarak uygulanıyor.

Aybaşını getiremeyen karta yükleniyor...

Bütçelerini gelirleriyle bir türlü denkleştiremeyen vatandaşlar çaresizlik içinde yine kredi kartlarına yöneldi. Böyle olunca da kredi kartıyla yapılan alışveriş ve nakit avans tutarı bu yılın ikinci çeyreğinde 9 katrilyon 480 trilyon liraya ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi'nin bu yılın Nisan, Mayıs ve Haziran dönemine ait harcamalara ilişkin açıkladığı verilere göre, turistlerin kullanımı da dahil olmak üzere yapılan alışveriş ve nakit avans tutarı, geçen yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 57 oranında arttı. Geçen yılın ikinci üç aylık döneminde toplam 6 katrilyon 22 trilyon lira olarak gerçekleşen alışveriş ve nakit avans tutarı, bu yılın aynı döneminde 9 katrilyon 480 trilyon liraya yükseldi. İşlem adetleri ise, yüzde 30'luk artışla 157 milyon adetten 204 milyon adete çıktı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 5 katrilyon 283 trilyon lira olan alışveriş tutarı, bu yıl yüzde 61'lik artışla 8 katrilyon 523 trilyon lira oldu.

Bütçeyi IMF'ye mailleyeceğiz...
Hazırlıkları başlatılan 2004 Yılı Bütçesi yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla hedefine göre hazırlanacak, bütçe büyüklüğü enflasyon hedefi oranında artacak. Bütçe büyüklükleri, IMF'ye mail yoluyla gönderilecek.
ABD'li mühendislerde işsizlik korkusu başladı
ABD'li dev firmalar maliyetler ucuz olduğu için işlerini deniz aşırı ülkelere kaydırırken, ABD'li beyaz yakalıları da işsizlik korkusu sardı. 2015 yılına kadar 3 milyon 300 bin kalifiye işçinin işi ABD'den başka ülkelere kaydırılacak.
Fındık üreticisine ürününü satarken 'acele etme' uyarısı
Fındığın piyasaya az miktarda girmesiyle, değerlenmesinin sağlanmış olacağını söyleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilere bildiri dağıtarak ürünlerini aşamalı olarak satmasını isteyecek.
İhracat 2010 yılında 100 milyar $'ı aşacak
Türkiye'nin 2010'da, ihracatta 100 milyar dolarlık rakamı rahatlıkla görebileceğine inandığını söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil sektörünün 2005 sonrasına moda, marka ve stilist açısından hazır olduğunu söyledi.
Trafik sigortasında reform
Trafik sigorta işlemlerini AB standardına yükseltecek yeni sistemde, "Trafik Merkezi" kurularak, sigortalar bilgisayar ortamında takip edilecek. Trafik hasarları da, 8 gün içinde araç sahiplerine ödenecek.
Kısa kısa..



11 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED