AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Basra karıştı, Irak'ın
her yanı cephe oldu

Basra'da 57 dereceye varan sıcaklarda halk sokaklara dökülerek İngiliz askerleri ile çatıştı. Binlerce kişi, araçlara zarar verdi, lastikler yaktı ve işgal güçlerini istemediklerini dile getirdi. Bağdat Üniversitesi'nde ABD askerleri öldürüldü.

Irak'ın güneyindeki petrol zengini Basra kentinde önceki gün başlayan olaylar dün de devam etti. İngiliz askerlerine taşlar ve sopalarla saldıran Basrarılar, protesto gösterileri yaptı. Kentte binlerce kişi, protesto gösterisi sırasında araçlara zarar verdi, lastiklerini yaktı.

Göstericiler attıkları sloganlarda işgal güçlerini istemediklerini dile getirdiler. Müdahalede bulunan İngiliz askerleri, havaya uyarı ateşi açtı. Yaşanan arbedede ilk belirlemelere göre 1 Iraklı öldürüldü. Basra'da önceki gün çıkan çatışmada 5 İngiliz askerinin yaralandığı belirtildi.

ABD'li yetkililer göstericilerin, ülkede 57 dereceye kadar ulaşan sıcaklarda benzinsiz ve elektriksiz kalmalarını protesto ettiklerini açıkladı. Irak'ın Missan kentinde halk üzerin ateş açan İngiliz askerleri 3 Iraklı'yı öldürdü, 6 Iraklı'yı da yaraladı.

Sıcak ABD askerlerini öldürüyor

Bağdat'ın güneyindeki bir konvoyda bulunan bir ABD askerinin, 50 dereceyi aşan sıcağa dayanamayarak öldüğü bildirildi. Askeri sözcü Anthony Reinoso, Bağdat'ın 180 kilometre güneyindeki Divaniye'nin kuzey bölgesinde bir askeri konvoyda görevli askerin aşırı sıcak nedeniyle öldüğünü belirtti. Bu son ölümle birlikte, ABD Başkanı George Bush'un, "Savaşın esas kısmının bittiğini" ilan ettiği 1 Mayıs'tan beri, çatışma dışı olaylarda ölen asker sayısı 59'a yükseldi. Çatışma ve çeşitli saldırılar sonucu ölen asker sayısı ise 56. Bu rakamlar Pentagon tarafından kabul edilen resmi rakamlar. Gerçek kayıpların çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Bir ABD subayı Müslüman oldu

Irak'ın başkenti Bağdat'ta görevli bir Amerikan subayı Müslüman oldu. Ez Zaman gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen subayın Bağdat'ın tıp sitesinde bulunan koruma birliğine mensup olduğunu, aynı sitede çalışan bir Iraklı kadınla evlendiğini yazdı. İki ay önce de bir ABD askerinin İslam dinini seçtiğini belirten gazete, bir Amerikalı kadın askerin de tercüman olarak çalışan bir Iraklı ile evlendiğini kaydetti.

Bağdat'ta silah ticareti sürüyor

Irak'ta rejimin çöküşüyle birlikte, ordu ve milis güçleri tarafından terkedilen ve halk tarafından yağmalanan silahların satışı gizlice sürüyor. ABD'nin Bağdat'ı işgalinin ilk günlerinde satılan silahların sayısının 8 milyondan fazla olduğu Irak basını tarafından tespit edilmişti.

Irak ordusunun cephane ve fabrikaları yağmalandıktan sonra silah pazarı daha da genişlemiş, Iraklıların evlerinde birçok silah bulundurduğu belirlenmişti. Amerikan yönetimi, işgal güçleri için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle evlerdeki silahların teslimini istemiş, bu silahların kullanılmasını ve ticaretini yasaklamıştı.

Bağdat, Musul, Ramadi, Felluce, Tikrit'te saldırılar

Musul, Ramadi, Felluce, Tikrit ve Bağdat'ta Amerikan askerlerine yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Musul'da Amerikan konvoyuna düzenlenen saldırıda 6 ABD askerinin yaralandığı ifade edildi. Ramadi'de ABD askeri üssüne düzenlenen saldırıda 6 büyük patlamanın meydana geldiğini belirten el-Cezire televizyonu, saldırıda birçok ABD askerinin yaralandığını belirtti. Felluce'de Amerikan askerlerine havan topuyla saldırıların düzenlendiğini belirten el-Cezire televizyonunu saldırıların saatlerce sürdüğünü ve görgü şahitlerinin saldırıda birçok ABD askerinin yaralandığını gördükleri kaydedildi. Tikrit kenti yakınlarında bir otoyola bırakılan el bombası, 2 Amerikan askerinin yaralanmasına neden oldu. 4. Piyade Tümeni'ne bağlı 1. Alay'dan yapılan açıklamada, olayda askeri aracın otoyola bırakılan el bombasına çarpması sonucu 2 askerin yaralandığı belirtildi. Bağdat'ın kuzeyindeki Bayci'de bir Amerikan üssüne yapılan saldırının ardından düzenlenen operasyonda, 3 Iraklı şüphelinin hafif çaptaki silahlarıyla birlikte gözaltına alındıkları açıklandı.

BREMER: GERİLLA SAVAŞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Irak'taki Amerikalı işgal valisi Paul Bremer, savaş sırasında Irak'tan kaçan binlerce kişinin "saldırılar'' düzenlemek amacıyla geri döndüklerini söyledi. Bremer, ABD'nin Irak'taki savaş sırasında yok etmeye çalıştığı, Ensar El İslam adlı örgüte bağlı yüzlerce kişinin İran'a kaçtıktan sonra büyük çaplı çatışmaların sona ermesinin ardından tekrar ülkeye döndüklerini öne sürdü. Bremer, Ürdün Büyükelçiliği ile ilgili olarak şunları kaydetti: "Başlangıçta içgüdülerim bana bu saldırının dışarıdan birileri tarafından yapıldığını söylüyordu. Ancak, Irak gizli servisinin gelişmiş bombalı saldırılar düzenlemek konusunda uzmanlaşmış bir bölümünün bulunduğu ve saldırıdaki tekniğin çok iyi bilindiği söyleniyor.''

BAĞDAT ÜNİVERSİTESİ'NDE 2 ABD ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Bağdat Üniversitesi'nin kampüsündeki bir İslami kolej yakınında koalisyon kuvvetlerine yönelik bir el bombalı saldırıda 2 ABD askeri öldü, 10 Iraklı yaralandı. ABD ordusundan Yarbay John Kem, yaralananlardan ikisinin kampüste bulunan bir Müslüman ABD'li askerle mülakat yapmak isteyen El Cezire televizyonundan bir kameraman ve şoför olduğunu bildirdi. Görgü şahitlerinden okul şoförü Samir Hato, "Binadan biri ABD askerlerine el bombası attığında 30 işçi yatak ve mobilya taşıyorlardı. Bomba askerler yerine bize isabet etti" dedi. Hato, yaralananlar arasında 11 yaşında bir çocuğun da bulunduğunu söyledi. Ölen 2 ABD'li askerin bomba atıldığı sırada mobilya taşıyan işçilere yardım etmekte oldukları belirtildi.

Ateşkesi bitiren sözler
İsrail Dışişleri Bakanı Şalom Filistinliler'le diplomatik görüşmeleri askıya aldıklarını açıkladı. Bu sözler ateşkesi tehlikeye düşürdü. İsrail, 'duvar' inşaatını sürdürecek. Hizbullah saldırısında 1 İsrailli öldü, 4 kişi de yaralandı.
Taliban Dostum'u vuracak
Afganistan'da saldırıların dinmediğini belirten İSAF yetkilileri, güvenlik önlemleri için 10 bin asker daha istedi. Taliban, Afganistan'ın kuzeyinde Dostum birliklerine karşı saldırıları artırma kararı aldı.
Soros, Bush'a savaş ilan etti
Moskova Notları - Osman Sönmez
Iraklı çobanın, Rumsfeld'e açtığı dava sürüyor



11 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED