AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Ateşkesi bitiren sözler

İsrail Dışişleri Bakanı Şalom Filistinliler'le diplomatik görüşmeleri askıya aldıklarını açıkladı. Bu sözler ateşkesi tehlikeye düşürdü. İsrail, 'duvar' inşaatını sürdürecek. Hizbullah saldırısında 1 İsrailli öldü, 4 kişi de yaralandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Filistinliler'in şiddetle karşı çıktığı ve yeni bir Berlin Duvarı olarak nitelenen "güvenlik duvarı" inşaatını sürdüreceklerini söyledi. Şalom, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Washington ile var olan görüş ayrılığına rağmen" inşaatı sürdüreceklerini belirterek, "ABD'nin kaygılarını da mümkün olduğunca hesaba katmak suretiyle, Yahudi yerleşimcilerimiz de dahil olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın güvenliğini sağlayacak bir önlem bulacağız" dedi.

İsrail yönetimi, 600 kilometre uzunluğunda, tel örgü ve hendeklerden oluşan "güvenlik duvarı"nı Amerikan yönetimi, "yol haritası" uyarınca 2005'e kadar kurulması öngörülen bir Filistin devletinin sınırını oldu bittiye getireceği gerekçesiyle eleştiriyor.

Şalom: Diplomatik görüşmeler askıda

İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Filistinliler'le yürütükleri diplomatik görüşmelerin askıya alındığını söyledi. Şalom İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada Filistin yönetimini, Filistinli grupları silahsızlandıramamakla suçladı. İsrail Dışişleri Bakanı, Filistinli örgütlerin, güç toplamak için üç aylığına ateşkes ilan ettiğini de iddia etti.

Şalom, Filistinliler'in ateşkes süresini tüneller kazmak, silah kaçakçılığı yapmak ve Kassam roketlerinin menzilini artırmak için kullandığını öne sürdü. Silvan Şalom, "Filistinliler yükümlüklerini yerine getirmedi. Dolasıyla şimdi herşey askıya alındı" dedi.

Şalom'un açıklamasını Hamas'ın ateşkesi bozma tehdidinde bulunmasının ardından yapması dikkat çekti. İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail ordusunun geçen Cuma günü Nablus kentine düzenlediği ve 4 Filistinli'nin ölümüyle sonuçlanan baskının ardından ateşkesi bozma tehdidinde bulunmuştu. Ateşkes süresince İsrail saldırılarına devam etti, tutuklamalar yaptı ve İsrail hapishanelerinde bulunan yaklaşık 7 bin mahkumdan sadece bir kaç yüzünü serbest bıraktı.

Abbas: Suudi parası Hamas'a gitmiyor

Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, Suudi Arabistan'dan Filistinli örgütlere para gitmediğini belirtti. Abbas, "Suudi mali yardımı, Filistin Yönetimi aracılığıyla Filistinliler'e ulaştırılıyor. Bu para sosyal ve ekonomik programlara harcanıyor, örgütlere gitmiyor" dedi. ABD Suudi Arabistan'a, Filistinliler'e gönderdiği paranın Hamas gibi örgütlerin eline geçmemesi konusunda baskı yapıyor.

Abbas, Kuveyt ziyareti için yeni bir tarih üzerinde çalıştığını söyledi. Kuveyt, Abbas'ın ziyaret sırasında Irak'ın işgalini kınayan bir açıklama yapmakta tereddüt etmesi nedeniyle ziyaretin iptal edildiğiniaçıklamıştı. Abbas'ın Kuveyt'e gitmesi durumunda, 1991 Körfez Savaşı'dan bu yana ilk kez üst düzeydeki Filistinli bir yetkili bu ülkeye gidecek.

Hizbullah saldırısı: 1 İsrailli öldü, 4 yaralı

Lübnan'daki Hizbullah güçlerinin Güney Lübnan'dan açtığı tanksavar ateşi sonucu İsrail'in kuzeyindeki Şlomi köyünde 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. İsrail kurtarma birimi, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. İsrail birliklerinin Lübnan'ın güneyinden 3 yıl önce çekilmesinden bu yana İsrail'de ilk kez bir kişinin Hizbullah'ın ateşi sonucu öldüğü belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanı Şalom, Hizbullah'ın tartışmalı Şebaa Çiftlikleri'ndeki İsrail sınır karakollarına karşı düzenlediği saldırının ardından Lübnan ve Suriye'yi yeniden uyardı. Şalom, Şam ve Beyrut'un, Hizbullah'ın "bu tür tehlikeli eylemlerini'' engellemek için gereken tüm önlemleri almaları gerektiğini belirtti.



11 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED