AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Fındık üreticisine ürününü satarken 'acele etme' uyarısı

Fındığın piyasaya az miktarda girmesiyle, değerlenmesinin sağlanmış olacağını söyleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilere bildiri dağıtarak ürünlerini aşamalı olarak satmasını isteyecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, fındığın piyasaya az miktarda girmesi ile değerinin artacağını belirterek, "Fındık bahçelerine uçakla bildiri atmak ve köylere bildiri asmak suretiyle, üreticilerimizin, fındığını piyasaya yavaş yavaş çıkartmasını sağlayacağız" dedi. Bayraktar, birlik merkezinde fındık, çiftçi borçları ve tarım ürün sigortası konularında bir basın toplantısı düzenledi. Bu yıl için fındık rekolte tahmininde bulunduklarını ve tahminlerinin 508 bin ton olduğunu anlatan Bayraktar, Tarım İl Müdürlükleri'nin yapmış oldukları fındık rekolte tahminlerinin bunun altında olduğuna işaret etti. Avrupa'daki ve dünyadaki fındık üretiminin bu yıl 200 bin ton daha düşük olmasının beklendiğini ifade eden Bayraktar, bunun Türkiye için avantaj olduğunu vurguladı. Ağustos ve Eylül ayında fındığın büyük miktarının piyasaya indiğini belirten Bayraktar, bu dönemlerde (Fiskobirlik alım yapmıyor) gibi söylemlerin endişe yarattığına işaret etti ve şunları kaydetti: "Bu endişemizin bertaraf edilmesi için Fiskobirlik'in bu sene az da olsa bir alım yapmasını arzu ediyoruz. Ancak Fiskobirlik bu sene alım yapmazsa, üreticilerimize bildiri dağıtacağız. Ürettikleri fındıklarını piyasaya ihtiyaçları kadar sürmelerini isteyeceğiz. O zaman fındığın değerlenmesini sağlamış oluruz. Bunun çalışmalarına başladık."

Taksitlendirmede süre uzatılmalı

Tarım ürünleri sigortası hakkında da bilgi veren Bayraktar, 2090 sayılı kanunun ihtiyaca cevap vermediğini, bu konuda hükümetten destek istediklerini belirtti. Avrupa ülkelerinde ve ABD'de tarım ürün sigortası olduğunu ancak, bunun Türkiye'de uygulanmadığını ifade eden Bayraktar, "tarım ürün sigortasının bu sene mutlaka çıkartılmasını talep ediyoruz" dedi. Çiftçi borçlarına ödeme kolaylığı getiren taksitlendirmeye de değinen Bayraktar, taksitlendirmenin hasat sonrası yapılması gerektiğini vurguladı. Ayçiçeği, pamuk, zeytinyağı ve konala gibi bazı ürünlerde 2002 yılı prim ödemelerinin yapılmadığını hatırlatan TZOB Başkanı, bu ödemelerin bir an önce yapılmasını istediklerini kaydetti. Bayraktar, Bağ-Kur'a olan borçların taksitlendirilmesindeki yüksek faizlerin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Taksitte çiftçi için son gün

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ortağı çiftçilerin borç ödeme kolaylığından yararlanmaları için verilen süre, bu akşam sona eriyor. Aldığı bilgiye göre, borcun yüzde 10 oranındaki ilk taksidini yarın mesai bitimine kadar ilgili kooperatife yatıracak olan çiftçiler ödeme planından yararlanabilecekler. Borcun geri kalan bölümü ise üç ayrı taksit halinde 2003, 2004 ve 2005 yılları sonuna kadar ödenebilecek. Borcunu bir defada ödemek isteyen çiftçilere ise borç miktarı üzerinden ek yüzde 30 indirim uygulanacak. Borç ödeme taahhüdünde bulunmayan çiftçiler hakkında, sürenin bitimini müteakip yasal işlem yapılacak.

Kooperatiften uyarı

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger, çiftçileri ödeme konusunda uyardı. Köşger, çiftçilere, mevcut borçlarının daha da katlanarak artmaması ve tekrar üretici hüviyetlerine kavuşabilmeleri için birtakım ödeme kolaylıkları getirildiğini hatırlattı. Köşger, müraacat süresinin uzatılmayacağını bildirdi.



11 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED