AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Özgürlüğün yolu felsefeden geçer

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başlayan Felsefesi Kongresi'nin konuşmalarına özgürlükler damgasını vurdu. Konuşmacılar, özgürlükler ve demokrasinin yerleşmesinde felsefenin yaşamsal önemine işaret ettiler.

  • RAMAZAN AYDIN
    Beş yılda bir yapılan ve 21. Yüzyıl'ın ilk kongresi olan 21. Dünya Felsefe Kongresi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in açılış konuşmasıyla açılan kongrede Devlet Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Türkiye Felsefe Kurumu Derneği Başkanı ve Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı olan İoanna Kuçuradi birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer, "Dünya sorunları karşısında bireyin ve toplumun savunulması ve insanların uluslarüstü yaklaşımlar geliştirmesinin, düşünce düzeyinde daha donanımlı olunmasını gerektirdiğini'' bildirdi. Cumhurbaşkanı Sezer konuşmasında "Özgürlükler, demokrasi, insan hakları gibi değerlerin yerleşmesinde felsefe yaşamsal rol oynar. Felsefe aynı zamanda özgürlük ve bireyin özgürleşmesiyle ilgilidir" dedi. Sezer, "Felsefeye önem veren eleştirel düşüncenin gelişmesine ortam hazırlayan toplumlar, demokrasiyi ve özgürlükleri içselleştirerek dünyanın en güçlü ve gönenç düzeyi yüksek toplumları olmuşutur" şeklinde konuştu.

    Devlet Bakanı Beşir Atalay ise konuşmada, bu büyük kongrenin insanlığa yeni ışıklar yakacağına ve yeni açılımlar kazandıracağına inandığını söyledi. Bu buluşmanın uygarlıklar şehri İstanbul'da yapılmasının önemine işaret eden Bakan Atalay, insanlığın 21. Yüzyıl'da milliyetçi akımların, katı ideolojik anlayışların belirlediği devlet yapılarının altında yaşadığını kaydetti.

    Felsefeye ihtiyaç var

    Devlet Bakanı Atalay, günümüzde toplumların refahı adına yapılan yarıştan elde edilen nesnel başarılara karşın, bu yapının bireyi ezen sonuçlar ürettiğini belirterek, bugün derin bir sorgulama çağının başlangıcında bulunulduğunu anlattı. İlk kongrenin yüzyılın başında Paris'te, bugünkü kongrenin ise İstanbul'da yapıldığını anımsatan Bakan Beşir Atalay, "Bugün, 21. Yüzyıl'da daha fazla felsefeye ihtiyacımız vardır. İlgiyi daha fazla insana çevirecek güç, felsefedir" diye konuştu..

    Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ise, kongrenin insanlık için verimli geçmesi dileğinde bulundu.

    Dünyanın geleceği

    Kongrede, dünyada yaşayan bütün insanların olduğu kadar gelecek kuşakları da ilgilendiren sorunların ele alınacağını anlatan Prof. Kuçuradi, "Kongre, ortak geleceğimizin nasıl olacağı konusunda düşünce alışverişi yapmak için fırsat tanıyor. Felsefe ve insanlık olarak nerede durduğumuzu göstermesi ve yeni öneriler sunması bekleniyor" diye konuştu.

    Kuçuradi, sözlerine şöyle devam etti: "İnsan hakları, başka güzel şeylerin yanına konulacak bir şey değildir. Aksine, en önemli gerekliliktir. İnsan varlıklarını, diğer varlıklarını ayıran şeylerdir. Ve insanlığın tarihte gerçekleştirdiği tüm şeylerin gerçekleştirilmesine neden olan bir konudur. İnsan haklarını geliştirecek stratejik çözümler bulmalıyız.'

    Dünya felsefecileri kongreden memnun

  • Birincisi 1900 yılında Paris'te toplanan Dünya Felsefe Kongresi'nin 21'incisi, İstanbul'da toplandı. Kongre, Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından destekleniyor.

  • Programda bulunmasına rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın katılmamış olmasının dışında, Lütfi Kırdar'da övünülecek bir tablo yaşandı. Programda belirtilen bir konuşmanın neden yapılmadığı merak edildi.

  • Felsefeciler, kongreyle ilgili organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Türkiye'ye girişten itibaren, kongre salonuna kadar, gerek konaklama ve gerekse ulaşım konularında temin edilen kolaylık ve rahatlıktan söz ettiler.

  • Hindistanlı Ravi Balasubramanian'ın yönettiği "Savaşta ve Barışta Şiddet" sempozyumunda, Rus Abdussalam Guseinov ile İsviçreli Brigitte Weisshaugt konuştular. Konuşmaların ortak noktası, savaşlarda ortaya çıkan şiddet eğliminin barış dönemlerinde oluştuğu şeklindeydi .

  • Açılış törenine renk katan Ferhan ve Ferzan Önder kardeşlerin kısa konserine de değinmek lazım. Avrupa ülkeleri ile Amerika'da verdikleri konserlerde göz dolduran ve son iki yılda aldıkları ödüllerle dünyanın dikkatini çeken piyanistler salondan büyük alkışlar aldılar.



  • 11 Ağustos 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED