AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Sıcaklar asabi yapıyor

Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığının, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığını da olumsuz etkilediği bildirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, yaptığı açıklamada, artan sıcakların aşırı öfke, gerginlik ve denetim güçlüğüne neden olabileceğini kaydetti. Sıcaklıkların artmasıyla, özellikle çocuklar ve yaşlılarda su ve tuz kaybına bağlı olarak başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere çeşitli fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıktığını hatırlatan Ünal, Sıcaklara bağlı olarak her yıl ruh sağlığının değişmesi durumunda mutlaka uzman doktora başvurulması gerektiğini açıkladı.

Su üstünde yürümenin sırrı çözüldü

Uzun bacaklı böceklerin su üzerinde nasıl yürüdüklerinin cevabını ABD'li bilim adamları buldu. Böcekler üç grup olan kıllı bacaklarından bir grubunu sandal kürekleri gibi kullanıyor ve su üzerinde helezonlar yaparak saniyede 150 santimetre hızla ilerleyebiliyorlar. ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. John Bush ve arkadaşları, bazı canlıların su üzerinde yürümesinde küçük dalgacıkların da önemli olduğunu, ancak esas sürükleyici kuvvetin yüzey altında oluşan helezonlar olduğunu açıkladılar. Araştırmacılar ayrıca bu canlılara benzeyen bir uzun bacaklı canlı robotu üreterek tezlerini doğruladılar.

Eşeğini bulana altın verecek

Tuzlukçu'da çobanlık yapan Ekrem Dağlı, kayıp eşeğini bulanlara Cumhuriyet altını verecek. Tuzlukçu'da geçimini çobanlık yaparak sağlayan Ekrem Dağlı, 20 gün önce Bozdağ mevkiinde otlattığı sürüsünü ve çok sevdiği eşeğini, bir yakınının düğün hazırlığına yardım etmek için birkaç saat yalnız bıraktı. Geri geldiğinde "Kıbrıs"cinsi eşeğini bulamayan Dağlı, tüm aramalarına rağmen hayvanın izine rastlayamadı. Yavruyken aldığı cins eşeğinin 10 yaşında olduğunu belirten Dağlı, "Son derece zekiydi. Çobanlar için biçilmiş kaftandı. Birkaç gün önce aynı mevkide semerini, kepeneğini ve palanını buldum. Cins bir eşek olduğu için her şartta yaşayamaz; fakat hayatta olduğunu umut ediyorum" dedi.

Dikkat dikkat! Köpek aranıyor

Bolu'nun Gerede ilçesinde yayın yapan Gerede FM radyosunu dinleyenler, bugünlerde sık sık "kayıp köpek" anonsuyla karşılaşıyor. Askere giden oğlunun köpeğini kaybeden Kemal Pehlivan tarafından yaptırılan anonsta, köpek tarif edilerek, bulanlara ödül verileceği belirtiliyor. Kemal Pehlivan, askere giden oğlu Bilgehan'ın Boxer cinsi Bambam adlı köpeğini kaybedince gazetelere ilan verdiğini, ancak hâlâ köpeğini bulamadığını belirterek, "Oğlum köpeğine çok düşkündü. Köpeğimi bulana ödül vereceğim, fakat ödülü açıklamak istemiyorum. Boynunda sarı tasması olan ve kahverengi tüyleri olan Bambam'ı görenler, lütfen gazete ve televizyonlara haber bıraksınlar" dedi.

Jersey Mac elması fındığa rakip oldu

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Ali Üstün, 4 yıldır yaptıkları çalışmalar sonunda "Jersey Mac" türü elmanın Karadeniz Bölgesi'nde fındığa alternatif olabileceğini belirlediklerini söyledi. Üstün, yörede bodur ve yarı bodur meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 4 yıl önce başlattıkları çalışmada çeşitli meyvelerin farklı türlerini denediklerini kaydetti. Araştırmalarda "Jersey Mac"türü elmanın Karadeniz Bölgesi için çok uygun olduğunun belirlendiğini kaydeden Üstün, "Bu tür, nemi fazla, güneşi az olan bir bölgede rahatlıkla yetişmektedir. Görüntü ve tat kalitesi nedeniyle kolayca ihraç edilebilecek bir üründür. Bu türün üretiminin yaygınlaştırılması, bölgede kurulacak meyve suyu fabrikasının da altyapısını oluşturacaktır" dedi.

'Yol' kavgası kanlı bitti

Adana'da "yol vermeme" yüzünden çıkan bıçakla kavgada, 6 kişi yaralandı. Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, merkez Yüreğir İlçesi Sarıçam Mahallesi'nde meydana gelen olayda, "Boğa" ve "Börtçek" aileleri arasında, sokakta birbirlerine "yol vermeme" yüzünden tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine, iki aile arasında bıçak ve sopaların kullanıldığı kavga çıktı. Kavgada, her iki aileden Oktay Boğa, Lütfi Boğa, Hasan Boğa, Yıldıray Börtçek, Beytullah Börtçek ve Yıldırım Börtçek, çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, Adana'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Arnold çok zenginmiş

Cumhuriyetçi Parti'den Kaliforniya Valiliği'ne aday olan ünlü film yıldızı Arnold Schwarzenegger'in mal bildiriminden onmilyonlarca dolarlık yatırım çıktı. Tüm adayların yapması gereken mal bildirimine göre, Avusturya doğumlu olan ve ün ile zenginliğe Hollywood'ta kavuşan film yıldızının, on milyonlarca dolar, tahvil ve hisse senedi ile gayrimenkul yatırımı bulunuyor.

600 yıllık cevize koruma

Konya'nın Halkapınar İlçesi'ne bağlı İvriz Köyü'nde bulunan tarihi ceviz ağacı koruma altına alınacak. Hitit dönemi eserleriyle tanınan İvriz Köyü'nde 600 yaşında olduğu tespit edilen ceviz ağacının gövdesinde, 2-3 insan sığabilecek genişlikte oluşan oyuk dikkati çekiyor. Ereğli Müze Müdürü Arkeolog Mehmet Bilici, bu tür anıt ağaçların korunması için çalıştıklarını, ceviz ağacının da tarım uzmanları ve orman mühendislerinin denetiminde korunması gerektiğini söyledi. Bilici, bu tür anıt ağaçların, geçmişin anılarını geleceğe taşıyan dilsiz tanıklar olduğunu belirterek, diğer kültür varlıkları gibi anıt ağaçların da korunmasının yasa gereği olduğunu kaydetti.

Otomobil kullanırken bebek emziren anneye hapis

ABD'nin Ohio eyaletinde bir anne, otomobil kullanırken çocuğunu emzirdiği için para ve hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme, polisin uyarısına karşın otoyolda durmayan Catherine Nicole Donkers adındaki kadına 500 dolar para ve 30 gün hapis cezası verdi.

Otomobilde unutulan çocuk sıcaktan öldü

ABD'de bir öğretim üyesinin otomobilde unuttuğu 10 aylık erkek çocuğu, kavurucu sıcaktan öldü. Polis, çocuğunun öldüğünü öğrenen öğretim üyesinin çılgına döndüğünü söyledi. Çocuğuna çok düşkün olduğu belirtilen öğretim üyesi hakkında dava açılabileceği belirtiliyor.

NASA, Kemer'de uluslararası sempozyum yapacak

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Antalya Kemer'de gerçekleştireceği sempozyumda, Akdeniz'de, Kuzey Avrasya'da, tropik olmayan Atlantik kıyılarında, tüm tropik ve subtropik kıyılarda arazi kullanımı etkilerinin uzaktan algılanması konularını ele alacak.

K9'lardan şov: Önce çöp topladı, sonra yıkandı

Ankara'da Hayvanları Koruma Derneği, Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi dün açıldı. Çevik Kuvvet'te görevli K9'ların gösterisi nefes keserken, Bingöl depreminde 2 kişiyi kurtaran Hera'nın çöpleri toplayarak çöp kutusuna atması izleyenlerin beğenisini topladı.

Boğazkent Belediye Başkanı'na saldırı

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Boğazkent Beldesi Belediye Başkanı Hasan Oğuz, bıçaklı saldırıya uğradı. Oğuz, ailesini rahatsız eden iki kişiyle tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesiyle, Arif Aslan, bıçağıyla Başkan Oğuz'u kürek kemiğinden, Belediye Yazı İşleri Müdürü Mahmut Şehirli'yi ise karnından ve kolundan bıçakladı. Saldırgan da tartışmada yaralandı. Başkan Oğuz ile Şehirli, tedavi edilildikten sonra taburcu edildi. n SERİK

Diyarbakır'da 3 kişi vahşice öldürüldü

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde araçlarının önü kesilen 3 kişi, başlarına kurşun sıkılarak öldürüldü. Şükürlü Köyü Kınalıtarla mevkiinde Fuat Arslan, Fatih Arslan ve Mehmet Canalkan'ın bulunduğu otomobil, kimliği belirsiz kişilerce, yol kapatılarak durduruldu. Otomobilde bulunan Fuat ve Fatih Arslan ile Mehmet Canalkan, başlarına kurşun sıkılarak öldürüldü.

Kız yüzünden kavga: 4 kişi yaralandı

Taksim Meydanı'nda iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, 4 kişi yaralandı. Olayın, kız meselesi yüzünden çıktığı bildirildi. Taksim Meydanı'ndaki büfelerin önünde, Okan Kılıçoğlu'nun da aralarında bulunduğu bir grup ile başka bir grup genç arasında, kız meselesi yüzünden tartışma çıktı. Tartışma devam ederken üzerinde taşıdığı tabancayı çıkaran Okan Kılıçoğlu, karşı grup üzerine rastgele ateş açtı. Açılan ateşte Nuri Çelik başından, Aziz Sevgi, Tekin Kılıç ve Emre Hacı bacaklarından yaralandı. Yaralılar, tedavi altına alındı. Olayı gerçekleştiren Kılıçoğlu, meydandaki noktada görevli polis memurları tarafından üzerine atlanarak yakalandı. n İSTANBUL

Sanatçı Haluk Levent kazada yaralandı

Sanatçı Haluk Levent, Ordu'nun Tekkiraz ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hafif yaralandı. Bir yakının düğününe katılmak üzere Ordu'nun Fatsa ilçesine giden ve içinde sanatçı Haluk Levent'in bulunduğu Süleyman Dekirci'nin kullandığı otomobil, aşırı hız sebebiyle direksiyon hakimiyetini kaybederek şarampole yuvarlandı. Kazada hafif yaralanan Haluk Levent ile Süleyman Dekir, Berkant Levent, Göksu Şenkal ve Okan Kovancı, Ünye Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi.

Tinerci intiharını polis önledi

Seyfullah Akbaş isimli tinerci genç önceki akşam Şanlıurfa Kalesi'nde intihara teşebbüs etti. Elinde uçucu madde torbası olan ve sürekli dayak yediği için ölmek istediğini belirten Akbaş, olay yerine gelen polislerce ikna edildi. Seyfullah Akbaş daha sonra ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü.

  • MUHAMMED TAŞÇILAR, ŞANLIURFA

    İngilizce öğretmeni evinde ölü bulundu

    Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Yenice köyü nüfusuna kayıtlı İngilizce öğretmeni Murat İnce (29), İzmir'in Kınık ilçesindeki evinde ölü olarak bulundu. İnce'nin oturduğu evinden kötü kokular gelmesi üzerine komşuları, polise şikayette bulundu. Olay yerine gelen savcı ve polisler, kapıyı çilingir yardımıyla açarak, içeriye girdi. Yetkililer, cesedin 4 gün önceye ait olduğunu söyledi. İnce'nin zehirlendiği ihtimali üzerinde duruluyor.

    Futbol oynarken kalp krizinden hayatını kaybetti

    İzmit'te, futbol maçı sırasında kalp krizi geçiren kişi öldü. Bekirpaşa beldesindeki toprak futbol sahasında düzenlenen turnuvaya konuk oyuncu olarak katılan Yavuz Şişmanoğlu (50), maç sırasında fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Şişmanoğlu hayatını kaybetti. Yavuz Şişmanoğlu'nun kalp rahatsızlığı bulunduğu öğrenildi.



  • 11 Ağustos 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED