AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Kıbrıs'ta kartları BM değil ABD dağıtacak

Rum basını, Annan Planı'nın rafa kalkması ve Kıbrıs Temsilcisi De Soto'nun Batı Sahra'ya atanmasından sonra, Kıbrıs'ta inisiyatifin BM'den ABD'ye geçtiğini yazdı.

Kıbrıs Rum basını, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı planın "çekmecede kalması" ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun Batı Sahra'ya atanmasından sonra, Kıbrıs sorununun çözümünde inisiyatifin BM ve İngiltere'den ABD'ye geçmeye başladığını savundu.

ABD, atağa hazırlanıyor

Güney Kıbrıs'ta yayınlanan Alithia gazetesinin haberine göre ABD, Eylül-Aralık dönemi için birçok girişimde bulunma hazırlığı yapıyor. Gazete, ABD'nin BM ve İngiltere'nin politikalarından farklı yaklaşımlar benimsemesinin söz konusu olduğunu belirtti. Diplomatik kaynaklara dayanan gazeteye göre ABD, girişimlerini, Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un BM Genel Kurulu'nda konuşmak için New York'a gideceği Eylül ayında başlatacak. Papadopulos'un New York ziyaretini, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın New York ziyareti izleyecek.

BM ne adam ne para ayırdı

Politis gazetesi de De Soto'nun başka bir göreve atanmasının, Kıbrıs konusunda durgun bir döneme girildiğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Birleşmiş Millletler, uzun süreçler için ne adam, ne de para bulunduğu mesajını gönderdi" yorumunu yaptı. Gazete, "bundan sonra kartların ABD tarafından dağıtılacağını" yazdı.

RUM YÖNETİMİ, VATANDAŞLARINA BASKI YAPIYOR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, vatandaşlarını, KKTC'de kurulan ve Rumlar'ın KKTC'de kalan mallarının tazmini için kurulan komisyona başvurmaktan alıkoymaya çalışıyor. Rum yönetimi sözcüsü Kipros Hrisostomidis, Fileleftheros gazetesinde yer alan açıklamasında, komisyonu "yasadışı" olarak niteleyerek, "doğru düşünen hiçbir Rumun KKTC'nin bu organlarına başvurmayacağını" savundu. Habere göre Rum yönetimi, KKTC'nin bu komisyonu kurmakla Avrupa Konseyi ve uluslararası camiayı etkilemesinden çekiniyor ve buraya yapılacak başvuruların KKTC Cumnhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "elini güçlendireceğini" düşünüyor.

Ankara bize danışmalı

AB Komisyonu, Türkiye'nin KKTC ile Gümrük Birliği Çerçeve Anlaşması'na imzalamadan önce kendisine danışması gerektiği yolundaki açıklamasını yineledi. Komisyon sözcüsü Stefaan De Rynck, dün yaptığı açıklamada, Ankara'nın anlaşmayı imzalamadan önce AB'ye danışması gerektiğini söyledi. Sözcü, "Türkiye'nin AB ile ikili anlaşmaları olduğu için anlaşma imzalanmadan Brüksel'e bilgi verilmeliydi. Şimdi Türk yetkililerle bağlantı kuracağız ve daha detaylı bilgi isteyeceğiz. Ancak bundan sonra tepki verebiliriz" dedi. AB Komisyonu sözcüsü Eric Mamer, daha önce yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma imzalan-madan önce bize danışılması gerektiği kanaatindeyiz" demişti.



11 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED