T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Dışişleri: K. Irak polemiği yapmayın

Askerden sonra Dışişleri de "savaş senaryolarına" direndiğini gösterdi. Dışişleri Sözcüsü Buluç, Kuzey Irak'taki gelişmelerin Türkiye'nin kontrolünde olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç, Kuzey Irak'taki gelişmelerin Türkiye'nin kontrolünde olduğunu belirterek, "Türk medyası ya da kamuoyuna değil, daha ötesindeki bir takım makamlara" seslendi.

Buluç, haftalık basın toplantısında, bölgedeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, şunları kaydetti: "Şimdi zaman bir polemik zamanı değil. Bu sözlerimin muhatabı Türk medyası ya da kamuoyu da değil. Daha ötesindeki bir takım makamlara sesleniyorum. Zaman, soğukkanlı, basiretli, gerçekçi değerlendirme yapma zamanı. Ve bölgeyi daha derin bir istikrarsızlığa düşürecek adımlardan kaçınma zamanı."

Kürtleri biz destekledik

Kuzey Irak'ta Körfez savaşından otorite boşluğu olduğunu hatırlatan Buluç, o şartlarda insanların ihtiyaçlarının karşılanması için bir örgütlenmeye gidilmesinin doğal olduğunu, "Türkiye'nin de hem bu örgütlenmeyi desteklediğini, hem de bir güvenlik şemsiyesini bu bölgeye uzattığını" vurguladı.

Uluç, şöyle devam etti: "Önemli olan, bu düzenlemelerin geçici niteliğinin bozulmamasıdır. Kuzey Irak Kürt cemaatının liderleri, bize bunun aksini söylemediler. Kalıcı devlet örgütlenmesinin hazırlığı içerisinde olduklarına dair bir beyanları yoktur."

Buluç, IKDP lideri Mesut Barzani'nin açıklamalarının ise "fevkalade isabetsiz, yersiz ve Kürt cemaatinin benimsemeyeceği ve kendi çıkarına görmeyeceği bir yaklaşım" olduğunu söyledi.

ABD ile hedeflerimiz aynı

Dışişleri Sözcüsü bir başka soru üzerine de, "Kuzey Irak'taki gelişmelerin Türkiye'nin kontrolünden çıktığı değerlendirmesine katılmam mümkün değildir. ABD ile sürdürdüğümüz danışmalar, Türkiye'nin ve ABD'nin Irak ve Kuzey Irak bağlamında siyasi hedeflerinin örtüştüğünü bize göstermektedir" diye konuştu. Buluç, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Kuzey Irak'taki parlamentonun açılışına gönderdiği mektubu da, "Biz mektubu gördük. İçeriğinin herhangi bir yanlış unsur taşımadığını düşünüyoruz" diye değerlendirdi.

Asker de savaşa karşı

Önceki gün de, Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu, bir komutanın, "Kuzey Irak'ı vurmayız. Onlar uzaktan bizim akrabamız. Kuzey Irak Kürtlerinin, Türkiye yurttaşı Kürt kökenlilerimiz ile kan bağı var. Kuzey Irak'ta Kerkük'ün başkent olacağı iddiaları yanlış. Kerkük Bağdat'ın yönetimi altında. Zaten bir Kürt devletine önce Araplar karşı çıkar. Biz neden vuralım?" dediğini yazmıştı.

SEZER DE RAHATSIZ

Cumhurbaşkanı Sezer'in de, siyasilerin Irak krizini tırmandıran açıklamalarından rahatsız olduğu ve güvenlik zirvesi yapmayacağı öğrenildi. Sezer'in yarın, Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve MİT Müsteşarı ile olağan görüşmelerinde konuyu değerlendireceği, Irak ile ilgili gelişmelerin MGK toplantısında ele alınacağını bildirdi.

'Üç kenti korumaya alırız'

Meclis Başkanı Ömer İzgi, Türkiye'nin savaş istemediğini, ancak Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulma yoluna gidilmesi durumunda, Kerkük, Musul ve Süleymaniye civarlarının Türkiye'nin koruması altına alınması gerektiğini belirtti. Konya'da bulunan İzgi, "Eğer Türkiye oraya gidecek olursa –ki böyle bir plan bugün yok– bize düşen görev, kurulacak bir Kürt devletinin, petrol geliriyle edindikleri silahlarla Türkiye'ye saldırmalarını önlemektir. Oraya işgalci değil, Türkmenlere koruyucu olarak gideriz" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ ANKARA



  • 17 Ekim 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED