T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Baykal 'CHP Gazetesi' çıkarıyor

CHP lideri Deniz Baykal, partililere, "CHP Gazetesi" çıkarılması talimatı verdi. Baykal, "Bu gazeteyi her gecekonduya sokarsak en az 1-2 puan alırız" dedi. Baykal, Erzurum Polat Renaissance Otel'de kahvaltı öncesi partililerle yaptığı görüşmede, çıkarmayı planladıkları "CHP Gazetesi"nin bir an önce hazırlanması talimatını verdi. Ülkede gazete tirajlarının toplam 2 milyon civarında olduğunu belirten Baykal, "50 milyon kişinin evine gazete girmiyor. Biz bu gazeteyi çıkarır ve her gecekonduya, her eve sokarsak oylarda en az 1-2 puan artış sağlarız. Bu hizmeti şu anda bizden başka yapan parti de yok. Biz yapalım" diye konuştu.

Abbasoğlu: YSK cevabı verdi

DEHAP lideri Mehmet Abbasoğlu, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, "YSK'dan cevabını aldığını" söyledi. Muş mitinginde konuşan Abbasoğlu, DEHAP ile ilgili kararından dolayı YSK'ya teşekkür etti. "Hukuka yanlış yaklaşanlar, YSK'dan cevabını aldılar" diyen Abbasoğlu, "İktidar olmamız halinde, Kürt sorununu siyasal bir şekilde çözeceğiz. Dağda eli silahlı hiçbir genci bırakmayacağız" diye konuştu. Öte yandan YSK, karar gerekçesinde, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, DEHAP hakkında sunduğu belge ve bilgilerin hukuken geçerli olmaması nedeniyle talebinin reddedildiğini bildirdi.

'Soyguncuya oy vermeyin'

Yurt Partisi lideri Saadettin Tantan, "Sizi soyanlara, soyduranlara oy vermeyin" dedi. Seçim çalışmaları için Manisa'nın Kula İlçesi'ne gelen Tantan, esnafı ziyaret etti, kahvehaneleri gezdi. Tantan, "Sakın olaki sizi soyanlara, soyduranlara 3 Kasım seçimlerinde oy vermeyin" diye konuştu. Daha sonra Salihli'ye giden Tantan, "Türkiye'de adalet çökmüştür. Seçim meydanlarında altın ve erzak dağıtanlardan hesap sorup yargılayacağız" dedi.

'Kürt devleti kurulursa Türkiye de bölünebilir'

Başbakan Ecevit, NTV'de Seçim Meydanı programında halkın sorularını cevaplarken, Kuzey Irak'ta Kürt devletinin kurulmasının Türkiye için bölünme anlamına gelebileceğini, bunu önlemek için ise Irak operasyonunun yapılmaması konusunda ABD'ye sürekli "telkinde bulunduklarını" söyledi. Ecevit, Irak operasyonundan Türkiye'nin zarara uğrayacağını da hatırlatarak, bunları karşı tarafa aktardıklarını, ancak "zararların karşılanması konusunda şüpheli olduğunu" vurguladı. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıktığını yineleyen Ecevit, bunun Türkiye için bölünme anlamına gelebileceğinin altını çizdi.

Cem: Hadise ciddi, herkes dikkatli olsun

YTP lideri İsmail Cem, Irak konusunda "hadisenin çok ciddi olduğu" belirterek, "Yöneticiler dikkatle yaklaşmalı ve dikkatle konuşmalıdırlar" dedi. YTP Rize İl Başkanlığı'nın açılışında konuşan Cem, ABD'nin Irak'a düzenleyeceği operasyonla ilgili olarak siyasilerin kullandığı ifadeleri onaylamadığını belirterek, "Türkiye'nin savaşa girebileceği, gençlerin ölebileceği yolundaki açıklamaları son derece yanlış bulduğunu" kaydetti. "Türkiye savaşa sürükleniyor demek, acizliktir, sorumsuzluktur" diyen Cem, "Pentagon heyeti Ankara'ya gelecek" denilmesi üzerine de, "Bu geliş, hadisenin çok ciddi olduğu anlamına geliyor. Yöneticiler dikkatle yaklaşmalı ve dikkatle konuşmalıdırlar" diye konuştu.

'Önleyemiyorsak biz de katılalım'

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, "Musul ve Kerkük'e bir koridor açılmalı, masaya Musul ve Kerkük'te oturulmalıdır" dedi. Yazıcıoğlu, basınla sohbet toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin muhtemel bir savaşı önlemesi, önleyemezse önüne geçmesi, önüne geçemiyorsa da içinde olması gerektiğini anlatan Yazıcıoğlu, "Hükümet görevini yapamıyorsa devlet adına Cumhurbaşkanı insiyatifi eline almalıdır. ABD'nin Irak'a müdahalesi durumunda Türkiye bir koridor oluşturarak, güçlerini Musul ve Kerkük'e yerleştirilmeli, Eğer masaya oturulacaksa Musul ve Kerkük'te oturulmalıdır" dedi. Yazıcıoğlu, örtülü ödenekten Kürt gruplarına ve Türkmenlere yapılan yardımların miktarının açıklanmasını da istedi.

YTP'li Yakın'ın umudu tükendi

DSP'den ayrılarak İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan'la birlikte hareket etmeye başlayan, ancak son dönemde seçimin ertelenmesine yönelik girişimlere öncülük eden Afyon Milletvekili Gaffar Yakın, ertelemeden umudunu kesip, TBMM'deki odasını boşalttı ve eşyasını memleketi Afyon'a gönderdi. Yakın, son yapılan ve TBMM'nin seçim nedeniyle tatile girmesi kararı alınan oylamanın Anayasa'ya uygun olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe vermişti. Yakın'ın eşyasını göndermesi, "ertelemeden umudunu kesti" yorumlarına neden oldu.

  • NEVZAT DEMİRKOL

    Pearson: Kürtlere bırakmayız

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Kuzey Irak'ta tüm grupların söz sahibi olduğunu, bölgenin sadece Kürtlere bırakılamayacağını söyledi. Pearson, "Doğu Akdeniz'in Güvenliği" konferasında Kuzey Irak'taki gelişmeleri değerlendirirken, "Orada bütün grupların ortak olarak temsil edildiği bir düzen kurulmalı. O bölge, sadece Kürtlere terkedilemez" dedi.

    Sömürge valisi Franks geliyor

    Afganistan'daki ABD operasyonunu yöneten ve muhtemel Irak operasyonu sonrası yönetime getirilmesi planlanan Orgeneral Tommy Franks, pazartesi günü Ankara'ya gelerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve askeri yetkililerle görüşecek. Franks'in, Türkiye'den hava sahası ve üsleri kullanma izni istemesi bekleniyor.




  • 17 Ekim 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED