AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Irak'taki Amerikan ASKERLERI ŞOKTA

Irak'ta gerilla savaşının artması ve her gün iki ABD askerinin ölmesi, Amerikan askerlerini çileden çıkardı. Bunlar yetmezmiş gibi Irak'ta süresiz kalacakları belirtilen askerler, Bush yönetimine isyan etti ve Rumsfeld'in istifasını istedi.

Amerikan basını, Irak'taki Amerikan askerlerinin, uzun süren işgal hazırlıkları ve işgalden sonra bu ülkede güvenliğin hâlâ sağlanaması nedeniyle giderek daha fazla tepki duyduklarını yazdı. Amerikan askerlerinin tepkilerine yer veren ABCNews, ülkelerine dönüşleri sürekli ertelenen askerlerin güvenlerini yitirdiklerini, Bağdat'ta daha çok kalacaklarına işaret eden açıklamalar dolayı Irak'taki birliklerin kaderini belirleyen Amerikalı yetkililere kızgın olduklarını belirtti.

ABD yönetimi, önceki gün Amerikan ordusunun 3. Piyade Tümeni'nden yaklaşık 9 bin askerin, güvenlik endişeleri nedeniyle süresiz olarak Irak'ta kalacağı açıklamıştı. Irak'ta bulunan Amerikan askerlerinin daha uzun süre ülkede kalacakları haberini alan asker aileleri şoka uğradı.

ABD askerleri Bush yönetimine çok kızgın

ABCNews'un internet sitesinde yer alan habere göre, Irak'taki 2. Muharebe Takım Karargahı'nda görevli bir çavuş, Amerikan yönetiminin kararlarına duyduğu tepkiyi, "Benim de en çok arananlar listem var. Benim iskambil kağıtlarımda asları, (ABD'nin atadığı sivil yönetici) Paul Bremer, (ABD Savunma Bakanı) Donald Rumsfeld, (ABD Başkanı) George Bush ve (ABD Savunma Bakan Yardımcısı) Paul Wolfowitz oluşturuyor" şeklinde dile getirdi.

Coniler Rumsfeld'in istifasını istiyor

Askerlerin, Eylül ayında Kuveyt'te konuşlandıklarını ve savaş sırasında Bağdat'a giren ilk birliklerde yer aldıklarını hatırlatan ABCNews, bu askerlere, önce Mayıs, daha sonra da Temmuz ayında evlerine dönebileceklerinin söylendiğini belirtti. Donald Rumsfeld'in, Amerikan birliklerinin bu ülkede bir süre daha kalacağına işaret eden açıklaması ise karargah içindeki rahatsızlığın dile getirilmesine sebep oldu. Bir gazetecinin, "Eğer Rumsfeld burada olsaydı, kendisine ne söylerdiniz?" sorusunu cevaplayan askerlerden biri "Eğer Rumsfeld burada olsaydı, niye hâlâ burada olduğumuzu sorardım" derken, tepkisini sert sözlerle dile getiren bir başkası, "İstifasını isterdim" dedi.

CNN televizyonunun görüşlerine başvurduğu askeri uzmanlar ise ABD birliklerinin moralinde büyük bir çöküş yarattığını belirtiyorlar. "Bu yapılan çılgınlıktan başka birşey değil" diyen CNN'in askeri uzmanı McCafferry, sözlerini "Düşünün ki Washington'dan bir yetkili neredeyse bir yıldır evinden barkından evlerine dönecekleri müjdesini veriyor, hemen ardından ise fikrini değiştirip 'Yok daha belirsiz bir süre orada kalacaksınız' diyor. Bu durumu yaşayan askerlerin evlerine döndükten sonra akıllarını kaçırmalarına o zaman hiç şaşmamak gerekir" şeklinde sürdürüyor.

Irak savaşı İngiltere ve ABD'ye pahalıya maloldu

Pentagon, Irak savaşının Washington'a bugüne kadarki maliyetinin yaklaşık 48 milyar doları bulduğunu ve Eylül ayı sonuna kadar bu rakamın 10 milyar dolar daha artacağını bildirdi. Bu arada, Financial Times'ın dünkü habere göre, Irak'taki savaş, İngiltere'deki vergi mükellefelerine şu ana kadar bir milyar sterline mal oldu. İşgalin İngiltere'ye 200 milyon sterline mal olduğunu belirten Finincial Times, bunun, Arjantin'e karşı yapılan Falkland savaşından sonraki en pahalı savaş olduğunu belirtiyor.

Irak'taki gerilla savaşı, Amerikan askerlerine Vietnam'ı çağrıştırıyor

ABD'nin savaş sonrası Irak'ta sorunların üstesinden gelmekte zorlandığı aşikar. 1 Mayıs'tan bu yana nedereyse her gün iki ABD askeri yaşamını yitiriyor. Rumsfeld bile geçenlerde yaptığı bir açıklamada, sayıları günde 20'yi bulan çete saldırılarının tek bir merkezden örgütlendiğinin tahmin edildiğini söyledi. Vietnam'da yaşanan deneyimleri çağrıştırdığı için özenle sakınılan 'gerilla savaşı' tanımını bugün artık kimse reddedemiyor. Savaşın ABD askerlerine Vietnam'ı anımsattığını ifade eden yetkililer, askerlerin korku ve panik içinde olduklarını belirtiyorlar.

2 ABD ASKERİ DAHA ÖLDÜ

Bağdat'ın batısında bir Amerikan askeri konvoyunu hedef alan saldırıda bir Amerikan askeri öldü ve iki asker de yaralandı. ABD konvoyuna saldırı yerel saatle 09.00 sularında meydana geldi. Olay yerinde bulunan ABD askerleri, Bağdat'ın batısındaki otoyolda seyreden askeri konvoyun yakınlarında bomba patladığını söylediler. Bu arada, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Hille kentinde, dün akşam çatıdan düşen Amerikan askeri öldü. 1 Mayıs'tan bu yana Irak'ta 82 Amerikan askerinin öldüğü belirtiliyor.

ABD yanlısı belediye başkanı öldürüldü

Irak'ın batısındaki Hadisa kentinin Amerikan yanlısı belediye başkanı suikast sonucu öldürüldü. Belediye başkanının oğluyla birlikte vurularak öldürüldüğü belirtildi. ABD ordusu, ülkenin batısındaki Hadisa'nın Belediye Başkanı Muhammed Nayil el-Cureyfi'nin öldürüldüğünü açıkladı.Merkezi Katar'da bulunan el-Cezire televizyonu da, Cureyfi ve oğlunun, kimliği belirsiz kişilerin belediye başkanının aracına açtığı ateşte hayatlarını kaybettiğini duyurdu. El Cureyfi'nin 9 oğlunun bulunduğu belirtildi. Yaklaşık 150 bin nüfuslu Hadisa kenti, başkent Bağdat'ın 240 kilometre kadar kuzeybatısında bulunuyor.


 
ABD'li istihbaratçılar Cheney'i istifaya çağırdı
CIA Başkanı Kongre'de sorguya çekilecek
UCM: Irak'taki ABD askerlerini yargılama yetkimiz yok
Merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ilk başsavcısı Arjantinli Luis Moreno-Ocampo, Irak'ta yetkilerinin olmadığını söyledi. Ocampo, "ABD ve Irak, Roma Anlaşması'na taraf değil, bu yüzden yetkimiz yok" dedi. Başsavcı, Irak'taki Amerikan birlikleriyle ilgili 16 şikayet aldığını da belirtti. 1998 tarihli Roma Anlaşması'na göre, mahkemenin yetki alanı, anlaşmaya taraf olan devletlerin topraklarında suç işlenmesi ya da suçu işleyenin anlaşmaya taraf olan ülkelerin vatandaşları olmasıyla sınırlı kalıyor. ABD ya da Irak dışında, anlaşmayı imzalamayan İsrail ile ilgili 2 ve Fildişi Sahili ile ilgili 1 şikayet de mahkemenin yetki alanı dışında.
IDC kuruluşuna göre, Türkiye bilişim fukarası
Türkiye "enformasyon toplumu endeksinde" (ISI) son sıralarda yer aldı. Türkiye ile birlikte sonlarda yer alan diğer ülkeler arasında Vietnam, Endonezya, Çin ve Hindistan bulunuyor. Merkezi Massachussets eyaleti Framingham kentinde bulunan IDC adlı kuruluş tarafından 4 yıldır yayınlanan "Enformasyon Toplumu Endeksi" 53 ülkeyi kapsıyor ve ülkelerin enformasyon devrimine katılma paylarını tespit ediyor. Bu yıl endeksin ilk sırasına İsveç yerleşirken, Danimarka, Hollanda, Norveç ve Finlandiya ilk 5'e girdiler. Endekste ABD 8. sırada yer aldı. IDC'nin endeksi 15 değişken gözönüne alınarak hazırlanıyor.
ABD'de Müslümanlar'a saldırılar artıyor
Merkezi Washington'da bulunan Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, Amerika'daki Müslümanlar'a yönelik saldırıların artmaya devam ettiğini açıkladı. Konsey son bir yıl içerisinde saldırıya veya ayırımcılığa uğradığını söyleyen 600'den fazla kişinin kendilerine başvurduğunu açıkladı. Bu rakam, 2001 yılına oranla yüzde 15, üç yıl öncesine göre ise yüzde 64'lük bir artışı gösteriyor. Amerika-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Nihad Awad, son derece üzücü olarak nitelediği bu gelişmeyi, 2001 saldırılar sonrasında başlayıp halen devam eden düşmanlığa bağlıyor. Saldırılar sonrasında Amerika Adalet Bakanlığı, yüzlerce Arap göçmeni gözaltına almış, sorgudan geçirmişti.
17 Temmuz 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED