AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Sait Faik'ten mektup var!

Sait Faik Abasıyanık'ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış 70 mektup ve 54 kartpostalı gün yüzüne çıkıyor. Karganı Bağışla adlı kitapta toplanacak olan mektuplar pek yakında Yapı Kredi Yayınları arasından okurlara ulaşacak.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Türk hikayeciliğin köşe taşlarından olan Sait Faik Abasıyanık'ın aralarında daha önce hiçbir yerde yayınlanmayanlarının da bulunduğu 70 mektubu ve 54 kartpostalı Karganı Bağışla adlı kitapta toplanıyor. Pek yakında Yapı Kredi Yayınları arasından okurlara ulaşacak olan ve Sevengül Sönmez'in hazırladığı kitabın çevrim yazıları Mustafa Koç'a ait. Editörlüğünü Onca Tapınç'ın üstlendiği kitapta mektupların birçoğunun, kartların ise tümünün fotoğrafları bulunuyor. Kitapta biraraya getirilen Orhan Veli, Yaşar Nabi Nayır, Orhan Kemal, Naim Tirali, Tarık Buğra, Fazıl Hüsnü Dağlarca başta olmak üzere, birçok yazar dostunun yanısıra yakınlarına yazdığı ve onlardan gelen mektuplar dönemin edebiyat dünyasına, Sait Faik'in yurtdışındaki okul hayatına, sanat çevresine olan yakınlığına, akraba ve aile içi ilişkilerine, karaciğer rahatsızlığının sebep olduğu sıkıntılarına ve hayatına dair bilgiler içeriyor. Yazarın hikaye ve şiirlerinde karşımıza çıkan sıcak uslubu, hayata bakışındaki naiflik kartlarına ve mektuplarına da yansıyor.

    Sait Faik Müzesi Arşivi'nden taranarak bir kısmı da Abasıyanık ailesinden temin edilerek edebiyat dünyasına kazandırılan ve çoğu ilk kez yayınlanan mektup ve kartlar, Osmanlıca'dan Latin alfabesine aktarıldıktan sonra, "Sait Faik'in Yazdığı Mektuplar, Kartlar" ve "Sait Faik'e Gelen Mektuplar, Kartlar ve Davetiyeler" şeklinde iki başlıkta toplanıyor.

    1930'dan bugüne

    Karganı Bağışla'da "Sait Faik'in Yazdığı Mektuplar, Kartlar" başlığı altında; Sait Faik'in Şubat 1930 ile Nisan 1951 tarihleri arasında yazdığı mektuplar ve kartlar, tarih sırasıyla, yazarın tarihsiz mektup ve kartları ise hayatıyla ilişkilendirilerek tarih sırasına koyularak kitaba dahil edilmiş. Sait Faik'in yazdığı ancak göndermediği ya da taslak halindeki mektup ve kartları da bu bölümün sonunda görülüyor. "Sait Faik'e Gelen Mektuplar, Kartlar ve Davetiyeler" başlığı altında ise, Ocak 1938 ile Nisan 1954 tarihleri arasında Sait Faik'e gönderilen mektup, kart ve davetiyeler bulunuyor. Arşivde bulunmayan; daha önce yayımlanmış olan mektup ve kartlar da, yayımlandıkları dergi ve gazetelerin tarihleri de belirtilerek tarihi sırayı takip edecek biçimde düzenlenerek kitaba yerleştirilmiş.

    İstanbul
    Sait Faik Bey Oğlumuz,

    Mektubu alır almaz derhal yola koyul. Elinde de romanın tercümesi olsun. Yarın Sedat Bey geliyor. Senin roman da yarın bitmektedir. Malumun ola, sakın verme mola, hemen çık yola, hayat uğurlar ola.
    Tahsin Öztin

    13 Julliet 931
    Muhterem Babacığım,

    İki mektubunuzu da bugün aldım. Parayı da iki gün sonra aldım. Trenle gel diyorsunuz fakat trenle gelmeyeceğim. Çünkü hem daha masraflı hem de çok yorgunluk veriyor. Bu seferki Bordeaux'ya ve Paris'e seyahatimde iki gün trende ne çektiğimi ben bilirim. Vapuru tercih ediyorum. Çünkü daha rahattır. Ayın 24'ünde bir vapur (var) onunla hareket edeceğim. Öbür ayın birinde sizlere kavuşmak nasip olacak. Teşekkür eder, ellerinizden hürmet ve hasretle öperim.

    Sait Faik
    Sait!

    Seni Bezanson'da zannettim, üniversiteye telgraf verdim. Akşam babandan aldığım mektupta Grenoble'da olduğunu öğrendim. Benim iki güne kadar inşallah işim bitiyor. Baban hem seni görmekliğimi hem de Paris'e hareketimi bildiriyor. Şayet tamamen işlerimi bitirirsem pazar günü 12'de buradan gelmem çok muhtemeldir. İşim bitmezse pazartesi hareket edeceğimi ümit ediyorum. Evvela sana uğrayacağım. Hoşuma gidersen beraber Paris'e götürürdüm. Hakikatsiz oğlan. Bir kart veya mektup yazmadın. Dargın dargın selam.
    Ahmet Faik

  •  
    'Tufandan Önce' yakında
    Peş peşe yayımladığı Uzun Hikâye, Beyhude Ömrüm ve Mavi Kuş adlı eserleri ile dikkati çeken Mustafa Kutlu yeni kitabını tamamladı. Kutlu bahse konu olan eserlerini "uzun hikâye" diye nitelese de kimileri bu kitapları "roman" olarak algılıyor. Yazar şifahi kültür geleneğimizin halk hikâyesi kaynağından yararlandığını, anlatma esaslı bir ifade-kurgu kullandığını; bunun da her seviyede okura sıcak geldiğini ileri sürüyor. İlk üç kitabında kasaba çevresini ele alan Kutlu, Tufandan Önce adlı son eserinde de aynı çevreyi işliyor. Bir farkla; bu defa yazarın pek yakın durmadığı siyaset ve bürokrasi kesimi söz konusu edilmekte. Eylül ayında piyasaya verimesi planlanan kitaba öncelikle siyasete yakın çevrelerin ilgi göstereceği tahmin ediliyor.
    Brad Mehldau Caz Festivali'nde
    90'lı yıllar cazının ilginç ve maceraperest müzisyeni Brad Mehldau, Uluslararası İstanbul Caz Festivali seyircisiyle üçüncü defa buluşuyor. 10. Uluslararası İstanbul Caz Festivali kapsamında bugün saat 19:00'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşecek olan konserde The Art of the Trio serisi ve solo çalışmaları ile uluslararası çapta bir üne kavuşan Brad Mehldau, klasik müzik eğitiminin getirdiği üstün tekniği ve caz ve rock tabanlı geniş müzikal zevki ile İstanbullu caz severlere sunarak bir kez daha unutulmaz bir akşam yaşatacak. Her albümü merak uyandıran Brad Mehldau'ya konserde Larry Grenadier (bas) ve Jorge Rossy (davul) eşlik ediyor. Bilgi için tel:0 216 454 15 55
    İtalya'da Özpetek günleri
    Karşı Pencere'yle aldığı ödüllere son olarak Çek Cumhuriyeti'nin en büyük sinema festivali olan Karlovy Vary Sinema Ödülleri'nde 3 ödül daha ekleyen Ferzan Özpetek için İtalya'nın Otranto kentinde "günler" düzenleniyor. Bugün başlayacak Özpetek Günleri'nde yönetmenin filmleri gösterilecek. Karşı Pencere daha sonra Kudüs, Londra, Kopenhag ve Paris sinema festivallerine de katılacak.
    17 Temmuz 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED