AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Sıcak havada ter kokusunu önlemek için neler yemeliyiz?

Hele sıcaklarda daha da beter... Ter kokmamak o kadar zor ki... Yine deodorantları bitirip bitirip, şişe koleksiyonları yapacağız...

İlk şart hijyen koşullarına dikkat etmek. Uygun bir deodorant kullanımı terlemeye karşı mücadelede önemli bir etken. Bilinenin aksine, deodorant sadece hoş kokmak için tercih edilen ve gün boyu kullanım kolaylığı sunan pratik bir koku malzemesi değil. Asıl görevi terlemeye karşı tedbir alması ve vücudu ter kokusundan kurtarması. Tabii ki içindeki çiçek özleri, hatta kimindeki pudra hoş kokmayı sağlıyor.

Terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olay. Derinin nemli kalması ve vücut ısısının düzenlenmesi için terlemek şart. Peki bu ter kokusu neden oluyor? Aslında bu bezlerde üretilen ter, kokusuz bir sıvı. Konunun uzmanları, koltuk altında bulunan ter bezlerinin fazla çalışması sonucunda aşırı terleme ve burada bulunan bakteriler nedeniyle kötü, hoş olmayan bir koku ortaya çıktığını belirtiyor. Koltuk altından aşırı terleme ve sonucunda oluşan kötü kokular kişinin sosyal hayatını önemli derecede etkiliyor, hatta ciddi psikolojik sorunlara bile sebep oluyor. Terleme konusunda kadınlar erkeklere oranla daha şanslı çünkü daha az terliyorlar. Özellikle hamilelik dönemlerinde kadınlarda apokrin salgının kesilmesine bağlı olarak koku azalıyor.

Vücut ısısını terleyerek dengelediğimiz için günde normal olarak ortalama bir litreden fazla ter üretiyoruz. Spor yapmak, hava sıcaklığı, heyecanlanmak ve tiroid hastalığı, enfeksiyonlar gibi bazı sağlık sorunları daha fazla terlemeye neden oluyor. Peki önlemek için ne yapmak gerek?

  • Duş yaparken koltuk altınızı çok iyi yıkayın ve deodorantlı bir sabun kullanın.

  • Giysilerinizi, üzerlerinde bakterilerin yaşamaması için her gün değiştirin ve sık sık yıkayın.

  • Pamuklu gibi doğal kumaşların teri daha iyi emdiğini ve daha çabuk buharlaşmasını sağladığını bilin.

  • Düzenli günlük antibakteriel sabun ile yıkanın.

  • Antiperspirant deodorant kullanın

    Sıcak günlerde soğan, sarmısak ve aşırı baharat içeren yiyeceklerden, kızartmalardan, hazır gıdalardan uzak durmaya çalışın.

    Deodorant kullanımının en önemli kuralı, deodorantın temiz ve kuru koltuk altına uygulanması. Terli bir koltuk altına deodorantı sıkmak, oluşmuş ter kokusu ile deodorantın parfümünün karışımından oluşan daha kötü bir kokuya neden oluyor. Sprey deodorantları, koltuk altına 15 cm'lik mesafeden kutu dik tutularak püskürtülmeli. Eğer sprey antiperspirant özelliğe sahip pudralı bir deodorant ise çalkalandıktan sonra kullanın. Koltuk altına sürülerek uygulanan roll-on ve stick deodorantların da kuru ve temiz koltuk altına uygulanması gerekiyor. Gün içinde tekrar deodorant kullanma ihtiyacı hissedildiğinde koltuk altının tekrardan temizlenip kurulanması, en iyi sonucu veriyor. Ben bunları zaten biliyorum diyorsanız "azınlıktasınız" demektir. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de kadınlar, deodorantı genellikle terledikten sonra ve kıyafetlerinin üzerine sıkıyorlar.

    Tencere böreği

    MALZEMELER: 3 adet yufka, yarım paket margarin, yarım su bardağı süt, 250 gr. kıyma, 1 adet soğan, yarım demet maydanoz, 1 adet domates, yeteri kadar tuz, karabiber.

    YAPILIŞI: Yufkaları bütün olarak üst üste yerleştirin. Kullanacağınız tencerenin kapağıyla yufkaları yuvarlak kesip tek tek ayırın. Kalan parçaları aralarında kullanmak için bir kenara koyun. Bir kaşık margarinle doğranmış olan soğanları kavurun. İçerisine kıymayı ilave ederek kavurun. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri dökerek sote edin. İçerisine tuz, kıyılmış maydanoz ve karabiber ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakın. Tencereyi yağlayarak yuvarlak yufkalardan birini alta yerleştirin. Üzerinde sütlü yağ karışımını gezdirin. Yan parçalardan kalan yufkaların bir kısmını döşeyin. Üzerinde tekrar sütlü yağ karışımını gezdirin. Bu işlemi yufkalar bitinceye kadar tekrarlayın. Aralarına kıymalı içten koyup bu işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütlü yağı son yufkanın üzerinde gezdirin. Tencerenin kapağını kapatın. Çok hafif ateşte altı kızarıncaya kadar pişirin. Kapağın yardımı ile ters çevirip üzerinin kızarmasını sağlayın. Havuç dilimi gibi kesip servis tabağına alarak servise sunun.


  • 15 Temmuz 2003
    Salı
     
    GÜLSEN ORTAÇ


    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED