AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Doğum nedeniyle çalıştırma yasağı

1-Kınalıkuzu rumuzuyla mail gönderen okuyucum, SSK'lı olan eşinin 03.06.2003 tarihinde doğum yaptığını, 42 gün doğum izni verdiklerini, Yeni İş Kanunu'nda bu iznin 60 gün olduğunu; eşinin sözkonusu izninin 17.07.2003 tarihinde biteceğini, yeni düzenlemedeki haktan yararlanıp yararlanamayacaklarını sormaktadır.

Okuyucumun eşi, 4857 sayılı Yeni İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10.06.2003 tarihinden önce - 03.06.2003 tarihinde - doğum yapmıştır. Eşinin doğumunun 1475 sayılı İş Kanunu'nun 70. maddesinin uygulama dönemine rastlamasından dolayı, doğumdan önce ve sonra 6'şar haftalık, yani 42'şer günlük çalıştırma yasağı -kendi ifadesiyle doğum izni- uygulamasına tâbidir. Kanımca, okuyucumuzun eşinin yeni yasanın konu hakkındaki düzenlemeyi içeren 74. maddesindeki bazı haklardan, diğer bir deyişle doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 haftalık çalıştırma yasağı uygulamasından yararlanması mümkün değildir.

2- Hakan : Ben, bir kamu kuruluşuna bağlı olan Döner Sermaye İşletmeleri Merkezi'ne (DÖSİMM) bağlı olarak sözleşmeli, geçici işçi pozisyonunda 6 yıldan beri çalışmaktayım. Öğretmenlik imtihanına girdim, atandığım takdirde mecburen şu anda çalıştığı işten ayrılmam gerekiyor. Ayrıldığım zaman şu anda çalıştığım işyerinden tazminat alabilir miyim? Almam için ne yapmam gerekir ?

Okuyucumuz, öğretmenliğe atanması halinde, işinden istifa ederek ayrılmış olacaktır. Ayrıca işçilikten memurluğa da geçecektir. 'Atanma' keyfiyeti, yeni İş Kanunu tarafından aynen yürürlükte bırakılan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca, kıdem tazminatını hak kazanmak üzere, haklı fesih nedenleri arasında sayılmamıştır. Bu nedenle kıdem tazminatını haketmediğinden talep edemeyecektir. Kanımca ileride emeklilik ikramiyesi yönünden durumunun ayrıca değerlendirilmesi gerekir.

3- Özer KÜPELİ (Bursa, Uludağ Ün.) : Size babamın emekliliği konusunda danışmak istiyorum. Babam 1953 doğumludur. İlk kez 01.08.1972 de sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. 1997'ye kadar aralıklarla toplam 1055 gün SSK'ya prim ödenmiştir. Bu arada babam Bağ-Kur'a da prim ödemiştir. Bağ-Kur'a ait toplam hizmet süresi ise 15 yıl 4 ay 26 gündür. Ayrıca 2001 den beri de isteğe bağlı olarak SSK'ya prim ödemeye devam etmiştir. İsteğe bağlı sigortalılığından toplam prim ödeme gün sayısı ise 750 gündür. Buna göre babam ne zaman emekli olabilir ?

Okuyucumun babası, varsayıma göre, Bağ-Kur'a iş bırakma bildirimi verdikten sonra, 2001 yılı içerisinde SSK'ya isteğe bağlı sigorta yoluyla prim ödemeye başlamış ve 750 gün prim ödemiştir. Sosyal güvenlik hizmetlerini birleştirmeye ilişkin yasa uyarınca, 3,5 yıllık, yani en az 1260 günlük primi Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödedikten sonra, yani 1260 - 750 = 510 günlük primi ödemesinden sonra, durumu 506 sayılı Yasa'daki yaşlılık aylığı hükümleri açısından değerlendirilebilecektir. Belirtilen prim gün sayısını tamamladıktan sonra, hizmetlerini birleştirme yoluyla Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan yaşlılık aylığının talep edilmesi gerekiyor.

4- Çetin YAZGEÇ : SSK'lı olarak askerlik borçlanmasında son durum nedir ?

506 sayılı Yasa'yı değiştiren 04.10.2000 tarih ve 616 sayılı KHK uyarınca, askerlik süresinin tamamının veya bir kısmının borçlanılması ve borçlanma tutarının 3 ay içerisinde kuruma ödenmesi gerekmektedir. 13.11.2000 tarih ve 12-105 Ek sayılı SSK Genelgesi uyarınca, askerlik borçlanması yoluyla ödenen prim günleri, prim ödeme gün sayısı açısından yaşlılık aylığında değerlendirilmeye katılmakta, ancak sigortalılık süresine katılmamaktadır. Ancak TBMM'de tatilden önce görüşülerek yasalaşacak olan düzenlemeyle sigortalılığın başlangıcını geri götürme ve sigortalılık süresi yönlerinden sigortalı veya hak sahipleri lehine düzenleme yapılması beklenmektedir.


17 Temmuz 2003
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED