AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Amerikan mallarına karşı PROTESTO YAYILIYOR

ABD'nin Irak'ı işgaline en büyük protesto tüketicilerden geldi. ABD mallarından uzaklaşanların başında Japonya, Tayvan, Arjantin, Endonezya, Venezuela, Tayland, Avustralya, Hong Kong, Fransa, Polonya ve Türkiye geliyor.

ABD'nin 11 Eylül'den sonra izlediği saldırgan dış politikaya en büyük tepki dünya tüketicilerinden geldi. Ülkeler bazında ABD'nin dış politikasına sesini çıkaramayan ülkelerin aksine halklar, ABD mallarını almayarak tepkilerini gösteriyorlar.

Amerika'da yapılan bir araştırma, Türk tüketicisinin yüzde 13 oranında Amerikan malından uzaklaşarak kendi ürünlerine yöneldiğini ortaya koydu. Tüm dünyada tüketici eğilimlerini inceleyen RoperASW adlı kuruluş tarafından yapılan açıklamaya göre, yaşanan son gerginlikler küresel düzeyde tüketicileri Amerikan kültüründen, dolayısıyla Amerikan mallarından uzaklaştırdı.

30 ülkede yapılan incelemenin, yaklaşık 1.3 milyar tüketicinin eğilimini ortaya koyduğu bildiriliyor. ABD mallarına karşı en yoğun tepki ise Ortadoğu ülkeleri nden gelirken bu bölgede de en büyük tepki Mısır halkından geldi. Mısır'da halkın ABD mallarına karşı tepki oranı yüzde 60'a çıkıyor

ABD malları pazar kaybediyor

Araştırma aynı dönemde, önde gelen 10 Amerikan firmasından 9'unun pazar kaybına uğradığı ve sadece birinin verimini arttırabildiğini de ortaya çıkardı. RoperASW İdari Direktörü Tom Miller, "skandallar yüzünden Amerikan kültürü ve mallarına karşı bir soğukluk başgösterdi'' diye konuştu.

RoperASW tüketici eğilimlerini ölçen bir kamuoyu araştırma kuruluşu. ABD'nin en büyük piyasa araştırması kurumu olan firmanın merkezi New York'ta bulunuyor.

Tekstilcilerin New York çıkarması

Türk tekstil ürünleri fuarının 4.'sü New York'ta açıldı. ABD ile yaşanan son gerginliğe rağmen iptal edilmeyen fuara Amerikan firmaları büyük ilgi gösterdi. 560'ı ilk kez olmak üzere bini aşkın profesyonel alıcı, Türk standlarını gezdi ve ürünler hakkında bilgi aldı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ve profesyonel tanıtım çalışmalarıyla desteklenen New York Türk Tekstil Ürünleri Fuarı Aksu, Altınyıldız, Akın Tekstil, Deba, Bossa ve Yünsa gibi önde gelen tekstil firmalarının da bulunduğu toplam 51 firmanın katılımıyla Manhattan'ın en prestijli otellerinden The Grand Hyatt Otel'de gerçekleştiriliyor.

Siparişe devam, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, zarar etmelerine rağmen sipariş almaya devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:"(Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın) anlayışı içinde, sektörümüz yazılı olmayan bir süreç içinde faaliyetine devam ediyor." Bir şirketin 40 milyar dolar ciro yapıp batabileceğine dikkat çeken Satıcı, "Hem ağlayıp, hem rekor kırılıyorsa bu noktaya bakmak lazım. Son 6 aydır, özellikle son 3 aydır zarar ediyoruz. Altından kalkılamayacak bir sürece doğru gidiliyor" diye konuştu. Satıcı, kur üzerindeki faiz baskısının kaldırılması halinde doların 1 milyon 250 bin liraya hatta 1 milyon liranın altına inebileceğini, borcu ödeyecek paranın bulunması halinde bir liraya bile düşebileceğini ifade etti.

 
Merkez faiz indirdi
Enflasyondaki düşüşle birlikte olumlu beklentiler nedeniyle Merkez Bankası, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 35'e düşürdü.
Asıl kaynak Laila ve Reina'nın kapısında
Hükümetin kaynak için yeniden ek vergilere başvurması iş dünyasında tepkilere yol açtı.
Karadeniz'de petrol var
Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayan TPAO ile BP yetkilileri, milyar varillik petrol rezervlerinin olduğunu söylediler.
Sabancı'ya çimentoda ikinci soruşturma açıldı
Rekabeti ihlal gerekçesiyle Sabancı Holding'e ait Çimsa ve Akçansa ile birlikte çimento şirketleri hakkında iki yeni soruşturma daha başlatıldı.
DOLAR VE ALTIN günleri TL'ye döndü
Koç'un damadı Gönül vefat etti
Koç Topluluğu kurucusu Vehbi Koç'un damadı ve Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Gönül (70), vefat etti.
İşçi, uzlaşmak istiyor Hükümetin zam önerisini değerlendiren Türk-İş Başkanlar Kurulu, hükümetle görüşmeleri sürdürme kararı aldı.
Otomotive ÖTV dopingi
Kamuda ikramiye ödeniyor
Kamu işçilerinin ertelen ikramiyesi bu ayın sonuna kadar ödenecek. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre, geçen yıl ödenmesi gereken; ancak Bakanlar Kurulu kararıyla ödeme tarihi bu yıla ertelenen ikramiyeler, 31 Temmuz 2003 tarihine kadar verilecek.
17 Temmuz 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED