AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

TCK'da geri dönüş

Yeni TCK tasarısı, reform yerine geriye dönüş getiriyor. Ceza hukuku uzmanı Doç. Dr. Vahit Bıçak, "Tasarıda 'suç olmaktan çıkarma' uygulaması bulunmuyor. Tersine yeni suçlar ihdas ediliyor" dedi.

Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın hak ve özgürlükler açısından iyileştirme sağlamadığı ortaya çıktı. Mevcut TCK'da düşünce özgürlüğünü sınırlayan 29 ayrı madde bulunurken, bu maddelerin 25'i yeni TCK tasarısında da korunuyor. Düşünce özgürlüğünün sınırlandırılmasında yaygın biçimde kullanılan TCK 159 ve 312. maddeler ise tasarıda 429 ve 294. madde numaralarıyla yeraldı.

Meclis'e sevkedilen TCK tasarısını değerlendiren ceza hukuku uzmanı Doç. Dr. Vahit Bıçak, tasarının otoriter bir bakış açısıyla hazırlandığını, insan haklarıyla ilgili düzenlemeler için iyileştirmeden söz edilemeyeceğini dile getirdi.

Yeni suçlar ekleniyor

Vahit Bıçak, "Tasarıda, 'suç olmaktan çıkarma' hareketi yok. Tersine yeni suçlar ihdas ediliyor. Gelişmiş ülkelerin ceza adalet sistemleri geçtiğimiz yüzyılda suç olduğu varsayılan birçok davranışın suç olmaktan çıkarılması sürecini yaşamıştır. Türk adalet sisteminin ise ceza tehdidine çok sık başvurduğunu istatistikler açıkça göstermektedir. Türkiye'de, her yıl 1,5 milyon kişi sanık durumunda oluyor. Bu rakam 30-35 yılda nüfusun tamamına tekabül ediyor. Nüfusu, suç işleme kabiliyeti olmayan çocuklar dahil, yetmiş milyon olan bir ülkede her yıl bir buçuk milyon kişi hakkında ceza yargılaması işlemleri yapılması anormal bir durumdur" diye konuştu.

163 geri mi dönüyor?

TCK Tasarısı'nın "Anayasa Düzenine ve Devlet Kuvvetlerine Karşı Suçlar" başlıklı bölümünde yeralan ve mevcut kanundaki 146. maddeye karşılık gelen düzenlemesi, düşünce özgürlüğü yönünden en çok tartışılan maddeler arasında yeralıyor. TCK'nın 146. maddesi "Anayasa'yı, TBMM'yi iskata ve vazifesini yapmaktan mene cebren teşebbüs edenlerin idam cezasıyla cezalandırılmasını" öngörürken, tasarıda "cebren" ifadesi çıkarılarak sadece "teşebbüs edenler" ifadesine yer verildi. Doç. Dr. Bıçak, bu durumun TCK'nın kaldırılan 141, 142, 163. maddelerinde yeralan fiilleri yeniden suç kapsamına aldığını, bu şekliyle yasalaşması halinde yazı yazmak, toplantı ve gösteri yapmak gibi fiillerin de bu maddeye dayanarak cezalandırılabileceğini söyledi.

20 YILLIK BİR SERÜVEN

1926'dan bu yana yürürlükte olan TCK'nun yeniden yazılması çalışmaları 1984 yılında başladı. Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer başkanlığındaki komisyonun yıllar süren çalışmalarına rağmen hazırlanan taslaklar 1999 yılına kadar Meclis'e sevkedilemedi. 1999'da ise seçim kararıyla birlikte tasarı kadük oldu. Önceki hükümetler döneminde gözden geçirilerek tamamlanan tasarı AK Parti hükümeti tarafından Meclis'e sevkedildi. Hukukçular tarafından çeşitli eleştirilerin yöneltildiği tasarının Meclis Adalet Komisyonu'nda da tartışmalara neden olması bekleniyor.

İşte yeni 159 ve 312. maddeler

Yeni Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın düşünceyi sınırlandıran maddelerinden bazıları şöyle:

  • TCK 159'a karşılık gelen, tasarının 429. maddesinin ilk fıkrası: "Türklüğü, Cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisi'ni, hükûmetin manevî şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askerî veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevî şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir."

  • TCK 312. maddeye karşılık gelen, tasarının 294. maddesi: "Bir cürmü alenen öven veya iyi gördüğünü söyleyen veya halkı kanuna uymamaya tahrik eden kimseye altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak, halkı birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir."

    Düşünce özgürlüğünü kısıtlayan bazı maddeler:

  • 372. madde: Halkı devlet kuvvetlerine karşı cürüm işlemeye teşvik

  • 428. madde: Bayrağa hakaret

  • 427. madde: Cumhurbaşkanına hakaret

  • 476. madde: Dost devlet bayrağına hakaret

  • 295. madde: Cürüm sayılan neşriyatı nakil

  • 395. madde: Yayınlanması yasak olan haberleri ifşa etmek

  • 378. madde: Ülkenin güvenliğini tehlikeye sokacak yayınlar yapmak, halkı askerlikten soğutma amacıyla yayın yapmak

  • 430. madde: Memura hakaret suçu

  • 431. madde: Resmi heyetlere, hakime hakaret ve taarruz suçu

  •  
    Aksu: Bu bir af değil
    TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen topluma Kazandırma Yasası, Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. İçişleri Bakan Aksu, "Bu, bir af yasası değildir" dedi.
    İç çamaşırlarını bile sandığa ödetmişler
    Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün, kendi mülkiyetindeki otellere kredi temin etmek için anlaştığı şirketin yaptığı, iç çamaşır gibi özel harcamaların bile kuruma fatura edildiği belirlendi.
    BDDK'nın fon fiyaskosu
    Devleti 40 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun fon yönetiminde başarılı olamadığı kendi rakamlarıyla da doğrulandı.
    Ortaklar hakkında soruşturmaya red
    Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması talebi Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda reddedildi.
    Formül değişikliği Ersümer'i yakacak
    Birincilikleri topladı
    Konya Meram Lisesi'nden Emre Kacar sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı puan türlerinde 300 tam puan alarak birincilikleri topladı. YDS'de ise Harun Şahin, İlker Şatıroğlu ve Anıl Telcioglu birinciliği paylaştı.
    MHP kurultayının adı kondu: Hesaplaşma
    Devlet Bahçeli'nin teşkilatlar tarafından aday gösterileceğini belirten Ülkü Ocakları eski İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Çelenk, bu kurultayın hesaplaşma kurultayı olacağını belirtti.
    Her harfe göre cezaevi
    Adalet Bakanlığı'na bağlı toplam 507 cezaevi, çeşitli gruplara ayrılıyor. "Açık, kapalı, kadın, çocuk ve ıslahevi" tiplerinin yanısıra, cezaevleri, "A 1, A 2, A 3, B 1, B, C, D, E, H, M, K 1, K 2, ve F" gibi gruplara da ayrılıyorlar.
    Pepe: Yanan orman ağaçlandırılacak
    Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, yanan alanların orman vasfını yitirmediğini ve ağaçlandırılacağını söyledi.
    Denktaş: Rumlar'ın kini devam ediyor
    'İnek paramı Uzan yedi'
    Trafikte zabıta dönemi başlıyor
    Başkan Arif Calban ve 4 belediyeciye beraat
    Kendini barışa adayan adam
    Amerika Osmanlı'ya 117 yıl haraç ödedi
    Müzik emekçilerine tekrar ses veriyor
    'Oğlumu tiner ve bali belasından kurtarın'
    Kısa kısa...
    17 Temmuz 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED